Miliony vajec z Belgie a Holandska jsou kontaminovány toxickou látkou fipronilem. Ten po požití může vyvolat bolesti hlavy, žaludku či závratě. V Česku podle hygieniků infikovaná vejce zatím nejsou, hrozí ale jiné vážné onemocnění.
Vejce kontaminovaná fipronilem, tedy toxickou látkou, která se používá jako ochrana zvířat proti klíšťatům a blechám, se kromě Nizozemska a Belgie objevila také v Německu a na Slovensku. Látka je podle Světové zdravotnické organizace mírně toxická a vysoké dávky mohou vést k nevolnostem a závratím. Dlouhodobé užívání pak způsobuje poškození jater a ledvin.
Podle německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik stačí, aby dítě, které váží 16 kilogramů, snědlo 1,7 kontaminovaného vejce a může to u něj vyvolat zdravotní potíže. Může jít přitom i o vejce, která jsou součástí pokrmů - například v palačinkách nebo těstovinách. U dospělých o hmotnosti 65 kilogramů nemusí zdravotní obtíže vyvolat ani sedm snědených vajec.
Fipronilu ve vejcích se podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin nedá zbavit ani vařením. "Podle současných znalostí nemá tepelná úprava (např. vaření či pečení při teplotě až 120 °C po dobu 20 minut) vliv na snížení obsahu fipronilu. Jeho obsah tedy bude stejný v tepelně neopracovaném i opracovaném produktu," upozorňuje úřad.
V České republice se zatím kontaminovaná vejce neobjevila, alespoň ne oficiální cestou. Přesto nelze úplně vyloučit, že si je někteří zákazníci zakoupili třeba v německých supermarketech.
JAK POZNAT, JESTLI KONTAMINOVANÁ VEJCE NEMÁTE DOMA, SE PODÍVEJTE ZDE
Nemoci z vajec hrozí i v Česku
Podle českých hygieniků u nás otrava fipronilem nehrozí. Varují ale, že především v létě je vysoké riziko onemocnění salmonelózou. A právě vejce jsou jedním z hlavních zdrojů nákazy.
Mezi příznaky salmonelózy patří bolesti hlavy, únava, malátnost, teplota, časté průjmy či zvracení. Doprovázena je celkovou dehydratací organismu. Nejvíce ohroženy jsou děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou.
To, že zkonzumujete nakaženou potravinu, automaticky neznamená, že se salmonelózou nakazíte. "Závisí na dávce mikroorganismů, kterou lidé zkonzumovali a na zdravotním stavu konzumenta. Množství mikroorganismů (Salmonely) není ve všech částech kontaminované potraviny stejné," vysvětluje pražská ředitelka odboru hygieny výživy Hana Kunstovná.
Bakterií se nezbavíte ani mražením, zastavíte tak jen jejich rozmnožování. Po rozmražení se opět mohou rozmnožovat a jsou patogenní jako předtím. Dobře na ně ale zabírají vysoké teploty. "Účinná teplota se uvádí 75 °C po dobu 5 minut v jádře potraviny. Var a teploty nad 100 °C Salmonely spolehlivě ničí. Pracovní plochy a technologická zařízení je nutno dezinfikovat," radí hygienička.
Které pokrmy z vajec jsou nejrizikovější?
Každá nedostatečná tepelná úprava vajec je riziková. "Z praxe jsou známy případy onemocnění po konzumaci míchaných vajíček, zapečených těstovin, které byly před dokončením zality rozšlehanými vejci a nedostatečně propečeny, po konzumaci Tiramisu, kde byla použita syrová vejce nebo po konzumaci cukrářských výrobků opět ze syrových vajec," zakončila Kunstovná. Rizikové je také syrové maso, majonéza a lahůdkářské produkty.
Zařazeno | po 14.08.2017 10:08:00 |
---|---|
Zdroj | tn.cz Mediafax Nova |
Originál | tn.nova.cz/ext/nemoci-z-vajec-hrozi-i-v-cesku-tato-jidla-jsou-nejrizikovejsi.html |