Nová pravidla EU pro přeshraniční platby ušetří peníze spotřebitelům i podnikům

©EC AV Service

Ode dneška budou pro spotřebitele a podniky v členských státech mimo eurozónu levnější přeshraniční platby v eurech. Jde o součást plánu, jak spotřebitelům usnadnit a zlevnit přístup k finančním službám.

16/12/2019

Díky novým pravidlům EU budou všechny přeshraniční platby v eurech v členských státech mimo eurozónu – v Bulharsku, Chorvatsku, Česku, Dánsku, Maďarsku, Islandu, Lichtenštejnsku, Norsku, Polsku, Rumunsku, Švédsku a ve Velké Británii* – účtovány stejně jako domácí platby. Například bulharský spotřebitel, který se rozhodne poslat eura do zahraničí, bude od nynějška platit stejný poplatek, jako platí při úhradě v levech v Bulharsku. Jinými slovy, poplatky za přeshraniční platby v eurech budou velmi nízké, nebo dokonce nulové.

Výkonný místopředseda Komise Valdis Dombrovskis, odpovědný za hospodářství ve prospěch lidí, k tomu uvedl: „Tato pravidla umožní všem našim občanům a společnostem stejnou měrou profitovat z levných přeshraničních plateb v eurech. Jedná se o pozitivní a konkrétní příklad toho, jak jednotný trh může evropským spotřebitelům přinášet skutečné výhody. Například rodina v Rumunsku, která si přeje zasílat peníze v eurech svému dítěti, které studuje v Paříži v rámci programu Erasmus, již nebude muset zohledňovat dodatečné náklady, neboť bude nyní platit stejný poplatek jako v případě tuzemské transakce v Rumunsku.“

Komise bude uplatňování těchto pravidel pozorně sledovat a bude úzce spolupracovat s příslušnými vnitrostátními orgány na zajištění jejich řádného provádění. 

Tato pravidla stanovená v nařízení (EU) 2019/518, jsou součástí pokračujícího úsilí Komise o usnadnění a zlevnění přístupu k finančním službám pro spotřebitele, jak je uvedeno v akčním plánu finančních služeb pro spotřebitele z března 2017. Jako další krok začnou od dubna 2020 platit další ustanovení, která umožní spotřebitelům v EU porovnávat poplatky za konverzi měny při platbách kartou v jiné měně EU.

Souvislosti

Dne 28. března 2018 navrhla Komise změnit stávající nařízení EU o přeshraničních platbách (nařízení č. 924/2009). Tyto návrhy vycházely z akčního plánu týkajícího se finančních služeb pro spotřebitele, který byl zveřejněn v březnu 2017. V návaznosti na dohodu Evropského parlamentu a Rady bylo nařízení (EU) 2019/518 dne 29. března 2019 zveřejněno v Úředním věstníku Evropské unie.


Zařazenopo 16.12.2019 01:12:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/191216_crossborder_payments_cs

Související témata

Spotřebitel | Dopravní podnik | Podnik


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V