Premiér Babiš jednal s polským premiérem Morawieckim o posílení ekonomické výměny, spolupráci v rámci V4 i evropských otázkách

Předseda vlády Andrej Babiš se v pátek 6. července 2018 setkal v Karlových Varech s předsedou vlády Polské republiky Mateuszem Morawieckim. Kromě společného jednání a setkání s českými a polskými podnikateli se také zúčastnili promítání filmu Rain Man v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Polská republika představuje podle premiéra Andreje Babiše významného spojence, a to jak v regionu, tak i v rámci Evropské unie a NATO. Zvláštní význam pak mají pravidelné česko-polské mezivládní konzultace, jejichž v pořadí již páté kolo by se mělo uskutečnit v České republice.

Jsem strašně rád, že se tady dnes můžeme setkat. Naše vztahy jsou velice nadstandardní. Máme společné názory na evropský rozpočet. Dnes jsme o tom znovu mluvili o kohezi, zemědělství a čerpání fondů. Pan premiér byl taky ministr financí, takže se dobře známe. Jsem rád, že i naše kontrolní hlášení v Polsku funguje,“ řekl Andrej Babiš v Karlových Varech.

Hlavním tématem jednání obou premiérů byly vzájemné ekonomické vztahy či česko-polská spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury. Polsko je druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky a zároveň na jeho území působí velké množství českých firem. U dopravní infrastruktury pak oba premiéři vyjádřili zájem o modernizaci a rozšiřování přeshraničních silničních i železničních spojení.

V rámci evropských otázek hovořil premiér Babiš s premiérem Morawieckim o vyjednáváních o Víceletém finančním rámci na roky 2021-2027. Dalšími tématy bylo reverse charge či otázka migrace, kde se shodli na prosazování takové azylové politiky, která vyloučí jakékoliv přerozdělovací mechanismy.

Následně se oba předsedové vlád setkali s českými a polskými podnikateli. Premiér Babiš na něm ocenil, že vzájemný obchod od krizového roku 2009 neustále roste. Zároveň uvedl, že potenciál vzájemného obchodu a investic ještě není plně využit, a je proto nutné pokračovat v podpoře hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi.

Setkání v Karlových Varech využili premiéři také pro krátkou procházku a následně shlédli film Rain Man amerického režiséra Barryho Levinsona, který se v Hotelu Thermal promítal v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Naposledy spolu oba předsedové vlád jednali v lednu 2018 v Budapešti na okraj summitu Visegrádské skupiny.


Zařazenopá 06.07.2018 15:07:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premier-babis-jednal-s-polskym-premierem-morawieckim-o-posileni-e...
Přílohy
KategorieAktuálně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V