Prabos se chystá na další START Day. Jeho akcie na RM-S posílily za týden o 8 procent

Společnost Prabos plus a.s., která v květnu úspěšně upsala akcie na trhu START pražské burzy, nabídne nově obchodování ve snížených lotech a s tím související vyšší likviditu. Prabos vstoupil minulý týden duálně také na českou burzu RM-Systém, kde akcie firmy vzrostly za týden o zajímavých 8 procent a podle názoru analytiků by měl jejich růst i nadále pokračovat.

Akcie Prabosu na trh RM-Systém vnesly oživení. Zobchodovaly zde v objemu necelé 4 miliony korun a posílily o 8 procent na cenu 432 korun. Prabos byl tak jedním z nejobchodovanějších titulů týdne na tomto trhu po boku ČEZ a Erste a stal se také jednou z nejziskovějších akcií. Podle Františka Bostla ze společnosti STARTEEPO, by se neměla cena akcií na současných hodnotách zastavovat: "S firmou jsme strávili zhruba půl roku a na základě velice důkladné analýzy si stojíme za cílovou cenou 538 korun. Jedná se o skvělou firmu nabízející v současnosti nemalý diskont na ceně."

Graf: Projekce ceny akcií Prabosu společnosti STARTEEPO

Dle názoru Bostla je Prabos v portfoliu bezpečnější a atraktivnější investicí než v současnosti mnohdy předražené zahraniční akcie. "Prabos je navíc investicí, na kterou si můžete sáhnout. Vytváří reálný produkt v rostoucím segmentu s vysokou přidanou hodnotou. A to navíc jako tradiční český výrobní podnik," doplnil.

Prabos se otevírá malým investorům i na trhu START. A to rovnou ve dvou aukcích.

Společnost Prabos vstoupila 15. května, jako jedna z prvních firem, na nový trh START pražské burzy, který je určen pro malé a střední podniky. Mezi nové investory byl umístěn zhruba 5% podíl společnosti v hodnotě více než 22 milionů korun. Prabos již v květnu oznámil, že je rozhodnut nabídnout zbývající akcie do maximální výše 15% podílu na společnosti, tj. za dalších 38 milionů korun při ceně 400 korun za akcii.

Během prvního START Day, který se uskutečnil 15. května, se akcie nabízeli v lotech po 625 kusech (250 tisíc korun). Prabos se vzhledem k vysokému zájmu malých investorů rozhodl o snížení lotu pro aukci na platformě START na 250 kusů. Investice tak bude možná v upisovací aukci již od 100 tisíc korun. Tato aukce poběží od 18. do 26. června a upsáno bude maximálně 81 tisíc kusů akcií, které se rozhodl nabídnout spolumajitel a předseda představenstva Prabosu Jaroslav Palát. Celkem by tak mělo být na burze umístěno maximálně 15 procent společnosti. Je však možné, že během aukce bude upsáno akcií výrazně méně. Podobně jako Fio banka se ozývají i ostatní členové burzy, kteří chtějí akcie pro své klienty ještě před samotným START Day.

26. června však dojde ještě k další modifikaci. Tou bude snížení lotu pro aukci v systému Xetra, ve kterém se budou akcie na trhu START obchodovat minimálně 4krát do roka. Lot zde bude snížen na 125 kusů. Při ceně 400 korun bude investice možná již od 50 tisíc korun. Pokud by se tedy na některé investory nedostalo v upisovací aukci, mohou akcie nakoupit v paralelní aukci v systému Xetra od někoho, kdo již akcie vlastní. Pravděpodobně však za mnohem vyšší cenu podobně jako na RM-SYSTÉMu, kde se prodávaly až o 8 procent výše. "Upisovací aukce na trhu START může být poslední šancí, kdy si akcie pořídit za teoreticky nižší cenu a ihned realizovat zisk v řádech několika procent," myslí si Bostl.

(Komerční sdělení)


Zařazenopo 18.06.2018 11:06:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3857215/prabos-se-chysta-na-dalsi-start-day-jeho-akcie-na-rm-s-posilily-za-t...
Přílohy
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.