Česká republika rozšiřuje spolupráci s Mongolskem

Publikováno:
11.4.2018
Autor:
Odbor komunikace 01400

O spolupráci v oblasti využívání přírodních zdrojů, energetiky, výstavby a modernizace průmyslu, ochrany životního prostředí i potravinářství jednal Smíšený výbor hospodářské spolupráce mezi Českou republikou a Mongolskem. Vedoucím oficiální české delegace byl náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický, mongolskou stranu vedla ministryně zdravotnictví Sarangerel Davaajantsan.


Jednání Smíšeného výboru byla přítomna i mise podnikatelů 15 mongolských firem organizovaná mongolskou Národní hospodářskou a obchodní komorou. Zúčastnili se i zástupci českých firem v čele s viceprezidentem Hospodářské komory Bořivojem Minářem. „Účast ukazuje na zájem podnikatelů obou zemí na rozšíření spolupráce, dali tak najevo, že nás považují za perspektivní partnery,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

Obě strany se v průběhu zasedání jednaly o nových námětech na obchodní a průmyslovou spolupráci spolupráce a návrzích pro zlepšování hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi. Hodnota obchodní výměny od posledního zasedání Smíšeného výboru, které se konalo v září 2015 v Ulánbátaru, sice vzrostla a činila téměř 400 mil. Kč za rok 2017, přesto však dosažená úroveň neodpovídá kvalitě vztahů obou zemí ani možnostem, které se nabízejí. Proto se obě strany během zasedání Smíšeného výboru zabývaly náměty na rozšíření obchodních aktivit.

Tento posun ve vzájemných vztazích tak může být příležitostí pro české podniky, které by chtěly navázat s Mongolskem komerční spolupráci. V oblasti obchodní a investiční spolupráce byly projednány plánované i pokračující projekty českých firem v Mongolsku především v oblasti těžby, energetiky, výstavby infrastruktury a geologie. Jsou to například modernizace sítí pro distribuci elektřiny, dodávky pro mongolský agroprůmysl, moderní bytová výstavba nebo dodávky do zpracovatelského průmyslu a energetiky.

U příležitosti VII. zasedání Smíšeného výboru se na Ministerstvu průmyslu a obchodu ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR konalo také podnikatelské fórum, kterého se zúčastnila 15členná mongolská podnikatelská mise a 25 zástupců českých firem. Podepsáno bylo také Memorandum o spolupráci mezi ZOO Praha a mongolským Ministerstvem životního prostředí o návratu koně Převalského zpět do volné přírody v Mongolsku.



Zařazenost 11.04.2018 02:04:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ceska-republika-rozsiruje-spolupraci-s-mongolskem--236...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V