Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Makroekonomika  |  30.01.2003 10:23:42

Fed ponechal sazby beze změny (30.1.2003)

Na svém včerejším zasedání odsouhlasili členové FOMC jednohlasně ponechat klíčové úrokové sazby na současných 1,25%. Rizika pomalého růstu ekonomiky a vyšší inflace považují v současnosti za vyvážené. Podle některých ekonomů bude Fed čekat, dokud se nevyřeší současná situace v Iráku; pak bude mít jasnější pohled na stav ekonomiky a lépe se bude rozhodovat při jeho řešení. Pravděpodobně bude věnovat velkou pozornost podnikovým investicím, které jsou momentálně velmi slabé a jejichž růst by měl podpořit z velké části růst domácího produktu. Rostoucí ceny ropy a "geopolitická rizika" (válka v Iráku) odrazují podniky od expanze. K opatrnosti vede Fed také návrh prezidenta Bushe o daňových škrtech, o kterém se bude hlasovat v polovině roku.

Z 88 analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg jich 86 neočekávalo žádnou změnu sazby, dva předpovídali snížení. Další zasedání FOMC ohledně úrokové sazby se bude konat 18. března.

Podle vyjádření Fedu pomůže růstu ekonomiky růst produktivity, který dosáhl za poslední rok průměrně 5,6%, což byl jeden z nejsilnějších výkonů za posledních 30 let. Vyšší úroveň výstupu za hodinu pomůže zvýšit zisky společností a současně to znamená, že budou mít firmy menší potřebu propouštět zaměstnance.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste