Inzerce (Inzerce)
Hypotéky  |  16.10.2017 14:33:59REKLAMA

I přes zpřísnění hypoték zájem o ně neustal. Češi si letos půjčili už 151 miliard korun

Zpřísnění hypoték Česká národní banka ohlásila už v loňském roce. Jednotlivá opatření začala postupně vydávat s cílem předejít předluženosti českých domácností. Cíl ČNB bohužel nevyšel. Počet poskytnutých úvěrů je stále vysoký a to ze strachu ze zdražování, které se prozatím nekoná.

I přestože počet poskytnutých úvěrů od ledna do srpna nepřekročil počet sjednaných hypoték za loňské období prvních osmi měsíců, co se objemu půjčené sumy týká, banky za letošní období půjčily více peněz.

Oproti roku 2016 si lidé prozatím půjčili o 11 miliard korun více

Podle dat Fincentra Hypoindexu banky poskytly hypotéky za celkem 151 miliard korun, zatímco v loňském roce jen za 140 miliard korun. Rozdíl 11 miliard korun ale může být ještě překonán. Do konce roku zbývají stále čtyři měsíce, které mohou s výslednými čísly výrazně zamíchat.

Především listopad byl v roce 2016 rekordní, a to kvůli prvnímu zpřísnění ČNB. Omezení 100% hypoték uspíšilo rozhodování u mnohých zájemců o vlastní bydlení, a tak v listopadu padaly historické rekordy, co se počtu i objemu hypoték týká. Banky půjčily neuvěřitelných 30 miliard korun. Lidé se nebojí zadlužit. K výběru vhodného úvěru jim často pomáhá i hypoteční kalkulačka, díky které se dozví, jak vysoká splátka zatíží jejich rodinný rozpočet.

Loňské rekordy nejspíš nebudou překonány

Tak jako v roce 2016 byl rekordní především měsíc listopad, v roce 2017 si prozatím nejlépe vedly měsíce leden, únor a březen. Díky prvnímu čtvrtletí má letošní rok tak stále navrch nad tím loňským.

Vývoj druhého čtvrtletí se téměř shoduje s vývojem před rokem, ve třetím čtvrtletí dochází dokonce už k mírnému meziročnímu propadu. Podle analytiků je velmi pravděpodobné, že v posledním čtvrtletí dojde ke zpomalení na hypotečním trhu. Loňská suma 226 miliard korun tak nejspíš nebude pokořena. Dosáhne-li ale objem hypotečních úvěru za rok 2017 hranice 200 miliard korun, bude to stále úspěch.

Skokového nárůstu úroků se letos rozhodně nedočkáme

Ač na začátku letošního roku bankéři a analytici predikovali velké zdražování hypoték, nic takového se zatím nekonalo. A nebyl ani důvod, hypotéka je stále atraktivním úvěrem a zájem o ni neustal, a tak si banky užívaly žně i přes výrazná omezení vydaná Českou národní bankou.

Zrušení 100% hypoték se zpočátku mnozí obávali, avšak Češi přišli na způsob, jak získat hypotéku na celou hodnotu nemovitosti i bez vlastních úspor. Někteří úvěr na bydlení kombinovali s úvěrem ze stavebního spoření, jiní zas se spořitelskou půjčkou.

Pro rok 2018 bankéři i analytici pesimistickými předpověďmi velmi šetří. I přestože úrokové sazby se pozvolna navyšují, rozhodně není očekáván skokový nárůst. Na konci loňského roku se úrokové sazby dostaly na historické dno 1,77 %, kdy se vyplatilo nejen hypotéku sjednat, ale i refinancovat . Dnes sice úroky opět pokořily 2% hranici, avšak i tak jsou stále velmi příznivé, tomu by mělo být i v příštím roce.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688