Inzerce (Inzerce)
Podnikání  |  03.08.2017 15:05:11REKLAMA

Hypotéka pro OSVČ. Proč je složité ji získat?

Založit si živnost není v dnešní době komplikované, ovšem zajistit, aby všechno fungovalo tak, jak požadujete, může být složitější. Co vše provází získání hypotéky z pozice OSVČ? Podívejte se na to, co vás v takové situaci čeká.

Prokazování bonity a prověrka příjmů

Jednou ze základních podmínek pro vyřízení a schválení hypotéky je uspokojivá bonita ze strany žadatele. U běžného zaměstnance si banka vystačí s potvrzením o příjmech. Osoba samostatně výdělečně činná musí bonitu prokázat jiným způsobem. Pro doložení příjmů bude třeba předložit výpisy z účtu i poslední daňové přiznání, z něhož se bude počítat čistý příjem žadatele o hypotéku. K tomu je pochopitelně třeba nabídnout odpovídající zajištění, k němuž nejčastěji poslouží jako spolehlivá záruka nemovitost žadatele. Pro schopnost splácení je přiznaná výše čistého výdělku klíčová.

Praktický tip: Ke zvýšení bonity může posloužit také zrušení nepotřebných závazků, jakými často jsou například nevyužívané kreditní karty (leckdo jich má i několik) a kontokorenty. Musíte si uvědomit, že mnohé banky započítávají i stanovené procento jejich limitu do měsíčních nákladů bez ohledu na to, zda-li je reálně využíváte.

Nízký příjem je velký problém

Podnikatelé, kteří začínají, nevykazují zpravidla nijak vysoké zisky, což bývá z velké části způsobeno snahou o investování vydělaných peněz do dalšího rozvoje. Zisky nejsou tím pádem velké, což samozřejmě pro šanci splácení hypotéky příliš pozitivně nevyznívá. Častou překážkou je také optimalizace daňového přiznání. Pokud vás do budoucna zajímá hypotéka pro OSVČ, dbejte na to, aby vaše daňové přiznání věrně odráželo schopnost úvěr splácet.

Doložení příjmů z obratu

Další variantou, kterou může OSVČ využít k získání hypotéky, je doložení příjmů z obratu živnostníka. Tento způsob je vhodný v případě, kdy máte skutečně dostatečně vysoké obraty. Jako čistý roční příjem se totiž počítá přibližně 15 až 20 procent z obratu, tady už záleží i na přístupu konkrétní banky. Výši procenta zjistíte snadno dotazem. U různých bankovních ústavů se přiznané procento liší.

Bez počítání to nejde

Hypotéka a její sjednání je důležitým krokem, proto musíte před jejím sjednáním věnovat dostatečný čas a pozornost kalkulaci. Určitě vás bude zajímat, kde vyřídíte hypotéku nejlevněji a za jakých konkrétních podmínek. Jednou z dobrých a snadno dostupných variant je praktická hypoteční kalkulačka. Na základě vašeho výběru se dostanete do kontaktu s hypotečním specialistou, který dokáže díky svým zkušenostem zhodnotit vaše šance na získání vhodného úvěru v požadované výši, případně navrhne i nejvhodnější postup. Lze si tak ušetřit spoustu starostí a ve finále vlastně výrazně ušetřit.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Zprávy a články k hypotékám



Přečtěte si také:

23.06.2022Hypotéka bez příjmu v roce 2022 – jak ji získat? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
19.05.2022Hypotéka s vysokými dluhy – je možné ji získat? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
05.04.2022Hypotéka ve výpovědní lhůtě – lze ji získat? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
21.03.2022Hypotéka bez hotovosti v roce 2022- jak ji získat? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688