Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  29.05.2015 09:38:16

Komentáře k revizi HDP - jsme evropskou raketou

 

Dnešní přesné výsledky ekonomického růstu ukázaly, co jsou zdroje růstu a které oblasti nejvíce přispěly k tomu, aby ekonomika vystřelila vzhůru takovou rychlostí. Podle zpřesněných údajů si připsala 4,2 % navrch oproti loňskému prvnímu čtvrtletí, a 3,1 % oproti konci loňského roku.

 

Největší podíl na ekonomickém růstu měla tvorba kapitálu. V tomto případě to byla hlavně změna zásob, které si připsaly 2,2 procentního bodu k celkovému růstu. Zajímavě ale rostla i tvorba fixního kapitálu, která se zvedla o 3,2 % meziročně a to znamená, že v ekonomice se opět investuje. Celková změna klimatu ukazuje, že firmy věří ekonomice, chtějí investovat, aby měly dostatečné kapacity pro rostoucí počty zakázek, nebo aby nákladově zlevnily výrobu.

 

Důležitá byla konečná spotřeba. Ta se zvedla meziročně o 2,6 %. Hlavní roli v tomto růstu hráli koneční spotřebitelé, jejichž spotřeba rostla přesně o tři procenta. Tento výsledek se ukazoval už průběžně na maloobchodních tržbách, které rostly. Cen v současnosti příliš nerostou, oproti tomu mzdy ano. A tak pro spotřebitele je v současnosti dobrá doba pro to nakupovat. Rostly i výdaje vlády, které se meziročně zvedly o 1,5 %. Jde o relativně mírný růst, což je dobře, protože v době, kdy ekonomika takto výrazně roste a je podporována spotřebiteli, není potřeba, aby byla navíc stimulovaná vládními výdaji.

 

Špatná zpráva ale přišla ze zahraničního obchodu. Tady byl příspěvek dovozu opět vyšší než vývozu. Celkově tak nastalo saldo a to mírně ublížilo celkovému výsledku HDP. A to i přesto, že ekonomika je stimulovaná devizovými intervencemi, které pomáhají právě exportérům, aby jejich zboží bylo atraktivnější na zahraničních trzích. A naopak to znevýhodňuje dovážené zboží. Proto je velká otázka, jak se bude zahraniční obchod vyvíjet ve chvíli, kdy intervence skončí.

       

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

  




  Další zlepšení v obrázku o HDP za první čtvrtletí udělalo z Česka meziročně nejrychleji rostoucí ekonomiku EU, když dorovnalo dříve ukazovaný drobný náskok Rumunska. Nejpodstatnějším sdělením nových čísel je to, že zrychlení růstu nebylo převážně způsobeno nerovnoměrným výběrem daní, ani jiným jednorázovým faktorem. Daně spíš v předchozím období zamaskovaly, že má české ekonomika našlápnuto ke skokovému zrychlení.. Také struktura růstu, jak ji odhalují podrobná data, vypadá velmi slibně. Vyznačuje se mírnou akcelerací soukromé spotřeby, pokračujícím slušným tempem v exportu, a zejména značným nárůstem zásob. Rostoucí zásoby bývají v této fázi ekonomického cyklu především nedokončenými investicemi, které později kladně ovlivní tvorbu fixního kapitálu. Z uvedeného vyplývá, že pro nejbližší období nehrozí opětné zpomalení v důsledku vyčerpání nějakého jednorázového efektu. Česko za celý letošek poroste tempem hodně přes 3%. Na oživení české ekonomiky již reaguje trh práce a nepotrvá dlouho, než se začne měřitelně projevovat i vyšší inflací. ČNB bude stát před dilematem, nakolik připustit možnost ukončení intervenčního režimu české koruny. Prozatím si ale nemyslím, že by ČNB učinila ve své politice obrat. Novou realitu bude ČNB spíš hodnotit změnou rizik.

 


 

Pavel Sobíšek
Chief Economist
UniCredit Research

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.03.2024Nadále slabý evropský průmysl a drobná revize politiky ECB (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.12.2023Česká ekonomika po revizi odhadu HDP klesla v Q3 výrazněji (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.02.2023Nižší spotřeba přispěla k sestupné revizi amerického HDP (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688