Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  14.08.2014 10:13:59

Art Cashin: Pokud jsou Spojené státy vyspělou civilizací, jejich konec právě začíná

Jistý druh kolapsu vyspělých civilizací se podle Jeremyho Granthama ze společnosti GMO dostavuje v pravidelných intervalech, které od sebe vždy odděluje přibližně 250 let. Na apokalypticky vizionářské předpovědi jsme si u Granthama už tak nějak zvykli, nyní ale "novodobý Nostradamus" získává další silné spojence. Art Cashin z UBS říká: "Granthama nepodceňujte, kolaps se skutečně blíží."

Od demokracie k diktatuře

"Sílící volání Američanů po nezasahování do jejich občanských práv a stále reálnější hrozba, že se lidé na celém světě vzepřou přispívání do velké státní kasy, ve mně stále silněji vzbuzují dojem, že se naplňují slova Alexandera Tytlera o vzniku a zániku demokracie," uvedl Art Cashin, šéf UBS na parketu NYSE, který ve svých komentářích často upozorňuje na ne zcela evidentní fenomény.

Slavný citát, o kterém Cashin mluví, pochází z Tytlerovy údajné (ve fyzické podobě nedochované) knihy "Úpadek a zánik athénské republiky". Zní následovně: "Demokracie má vždy dočasný charakter, jednoduše nemůže existovat jako permanentní forma vlády. Může trvat pouze tak dlouho, než voliči zjistí, že si mohou odhlasovat velkorysé výhody na účet státní pokladny. Od této chvíle hlasuje většina vždy pro ty kandidáty, kteří jí slibují nejvíce požitků z veřejných financí, s tím výsledkem, že každá demokracie vždy zkolabuje kvůli nedostatku finanční odpovědnosti, následované vždy diktaturou."

Mračna se stahují nad USA i Evropou

Cashin upozorňuje, že podle Tytlera dosahuje průměrný věk "dožití" světových velmocí přibližně 200 let. Za tuto dobu vede jejich cesta od otroctví přes odvahu a svobodu k apatii a návratu zpět k otroctví. "Spojené státy získaly nezávislost v roce 1776. Pokud se tedy Alexander Tytler nemýlil, přesluhuje jejich systém již téměř 40 let," uvedl Cashin.

Martin Armstrong, který mimo jiné předpověděl několik světových burzovních krachů, jde ve své práci nazvané "224letý cyklus politických změn?" ještě dále. Podle něj nehrozí zásadní zvrat novodobého politického systému jen v Americe, ale i na starém kontinentu. "Zásadním impulzem k transformaci Evropy byla v roce 1789 Velká francouzská revoluce. Od té doby uplynulo již 224 let, a je tedy otázkou, zda se neblíží nový milník nejen amerických, ale i evropských, a tedy prakticky světových dějin."

Alexander Tytler: Stadia vývoje vyspělých civilizací

Alexander Tytler: Stadia vývoje vyspělých civilizací

 

9 dividendových akcií na důchod 

 

 

9 dividendových akcií na důchod

Věk investora hraje velkou roli při sestavování jeho portfolia. Zatímco mladým nahrává čas, aby mohli zkoušet štěstí na akciovém trhu, penzisté potřebují spíše stálý tok příjmů a stabilitu, než aby se honili za senzačními výnosy. Nejlepší volbou je tak pro ně diverzifikovaný mix stabilních a silných firem, které vyplácejí štědré dividendy. Pokud navíc firma prodává snadno srozumitelné produkty, je to velké plus.

  

Očekávejte celosvětovou finanční katastrofu 

 

 

Očekávejte celosvětovou finanční katastrofu

David Stockman, ředitel rozpočtového úřadu Bílého domu za prezidenta Reagana, očekává, že brzy přijde finanční katastrofa, s kterou jsme se ještě nesetkali. Mějte se na pozoru, tento muž nemluví do větru!

 

 

 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688