Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  31.07.2014 11:45:37

Proč převést penzijní připojištění na doplňkové penzijní spoření?

Většina účastníků III. důchodového pilíře má uzavřeno penzijní připojištění, které šlo uzavřít pouze do konce listopadu 2012. Komu se vyplatí v rámci III. pilíře přechod z penzijního připojištění na doplňkové penzijní spoření?

Stát podporuje III. důchodový pilíř formou státního příspěvku a daňového odpočtu. Státní příspěvek i daňový odpočet je u penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření shodný.

  • Občané spořící měsíčně 1 000 a více na uvedené produkty se mohou těšit z maximálního měsíčního státního příspěvku ve výši 230 a občané spořící měsíčně nejméně 2 000 se mohou těšit z maximálního daňového odpočtu ve výši 12 000 , který snižuje daňovou povinnost o 1 800 (12 000 x 15 %).

Přesto jsou mezi oběma produkty rozdíly. Podívejme se na dva hlavní důvody, proč se některým občanů vyplatí přejít z penzijního připojištění na doplňkové penzijní spoření.

Rozdílná investiční strategie

Prvním důvodem je možnost ovlivnění investiční strategie (u každé penzijní společnosti je možnost výběru ze čtyř investičních strategií) u měsíčních vkladů na doplňkové penzijní spoření. U doplňkového penzijního spoření je tak možnost dosáhnout zajímavějšího zhodnocení než u konzervativnějšího penzijního připojištění, kde mají klienti garanci nezáporného zhodnocení, což se samozřejmě odráží na relativně nízkém každoročním zhodnocení. Pro občany s větším sklonem k riziku je tedy doplňkové penzijní spoření možností, jak vlivem výběru investiční strategie u vybrané penzijní společnosti dosáhnout vyššího efektivního zhodnocení. Zejména z dlouhodobého horizontu je možnost volby a změny investiční strategie velmi přínosná. Pro mladší občany je tedy doplňkové penzijní spoření vítaným produktem, neboť z dlouhodobého hlediska pouze státní příspěvek nestačí, je nutné porážet i inflaci.

Předdůchod může být zajímavým řešením

Pro starší občany je zase atraktivní u doplňkového penzijního spoření možnost čerpání předdůchodu. Předdůchod je možné čerpat pouze z doplňkového penzijního spoření. Výhodou předdůchodu je, že lze díky vlastním naspořeným finančním prostředkům odejít dříve do důchodu. Vzhledem k těžké pozici občanů v předdůchodovém věku na trhu práce, případným zdravotním problémům je předdůchod řešením, které řada občanů vítá.

Protože je předdůchod vyplácen z vlastních prostředků a nevyplácí ho stát, tak je možné během předdůchodu bez omezení mít vlastní příjem, ať už z práce nebo podnikání. Když se tedy naskytne po několika měsících možnost práce, tak není problém čerpat současně předdůchod a mzdu (případně zisk z podnikání).

Nelze mít současně penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření

Ze zákona není možné mít současně uzavřenu smlouvu o penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření. Občané, kteří mají penzijní připojištění a chtějí čerpat předdůchod, mohou přejít na doplňkové penzijní spoření.

 

Čtěte další články o spoření na http://www.penizenavic.cz/sporeni/clanky     

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688