Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.07.2011 09:21:33

Komentáře k červnové inflaci a nezaměstnanosti

Inflace v červnu po výrazném květnovém růstu opět poklesla, a to o 0,2 p.b. na 1,8 %. Ceny sice rostly, ale pomaleji než v květnu.

Inflaci brzdily hlavně ceny zboží dlouhodobější spotřeby, jako je oblečení nebo elektronika. Svůj podíl měla i nová auta, jejichž cena stále klesá. Na Octavii Tour za 264 tisíc korun dnes lidé vydělávají v průměru 11 měsíců, zatímco v roce 1996 stála Felicia 220 tisíc a průměrný Čech na ni pracoval téměř dvakrát tak dlouhou dobu.

To ale nic nemění na tom, že lidé více vnímají ceny zboží každodenní spotřeby, zejména potravin. Ty v květnu spíše rostly, obzvláště pak mouka (+38,7 %), pečivo (+34,6 %) nebo mléko (+16,1 %). Jejich cena se už od loňské neúrody zvyšuje. Ještě více ji umocnily ničivé požáry v Rusku, po nichž Rusko zcela zakázalo vývoz obilí do celého světa. Letos je ale úroda lepší a už není důvod na zákazu trvat. Očekávám proto, že Rusko zákaz zruší a ceny zase klesnou.

Oživující ekonomika ale zatím na ceny netlačí, ty ovlivňuje hlavně dražší dovoz ze zahraničí. Důsledkem je zvýšení cen zemního plynu o více než desetinu (+13,9 %), k němuž přistoupili hlavní dodavatelé (RWE o 9,5 %, E. ON o 7 %). To ale spotřebitelé výrazněji pocítí až s topnou sezónou.

Nezaměstnanost dokázala za půl roku klesnout o neuvěřitelných 1,6 p. b. na 8,1 %; loni v červnu byla o 0,4 p.b. vyšší (8,5 %), a na současné úrovni byla křivka naposledy před dvěma lety. Firmy a podniky jsou na koni - dostávají více zakázek, nabírají zaměstnance, produkce se lineárně zvyšuje, což dokazuje i vývoj průmyslu - v květnu rostl o ohromujících 15 %. Výrazná změna k lepšímu je vidět například v okrese Jeseník, který dlouhodobě patří k okresům s nejvyšší nezaměstnaností. Ještě v lednu tam nezaměstnanost dosahovala hranice 21 %, ke konci června nemělo práci 13,9 % lidí.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.




Index spotřebitelských cen se v červnu snížil o 0,2 procenta a meziroční inflace se snížila na 1,8 procenta z květnových 2,0 procent. Klíčový vliv na vývoj cenové hladiny měly v minulém měsíci klesající ceny potravin, které více než vyvážily zdražení zemního plynu pro domácnosti a sezónní zvýšení cen rekreace.

Ceny potravin se v červnu snížily o 1,5 procenta a to zejména kvůli poklesu cen zeleniny o téměř 15 procent. Ve srovnání s jinými roky se letos nedostavil efekt nových brambor. Nahrazení loňských brambor rannými obvykle vede ke zdražení o desítky procent. Letos v červnu ovšem ceny brambor klesly o 13,5 procenta. Pokles cen zemědělských komodit ve světě a příznivé odhady domácí sklizně dávají šanci na pokračování poklesu inflace v cenách potravin v dalších měsících. Odezněl by tím jeden z hlavních faktorů, který v minulých měsících posouval inflaci výše.

Ceny zemního plynu pro domácnosti stouply o 7,7 procenta, což je v souladu s tím, co avizovali distribuční společnosti. Jde o reakci na předchozí růst cen nerostných paliv ve světě Korekce na komoditních trzích ovšem snižuje obavy z dalšího zdražování plynu.

Červen je měsícem výrazných sezónních pohybů cen. Zatímco oblečení zlevnilo o 0,6 procenta, cestovní kanceláře zdražily své služby o 2,8 procenta.

Inflace se opět ponořila pod cílovou hodnotu centrální banky. Jádrová inflace - korigovaná inflace bez pohonných hmot - zůstává záporná. Absence inflačních rizik dohromady s očekávaným zpomalením růstu ekonomiky a výraznými externími riziky spojenými s dluhy některých zemí eurozóny nahrávají stabilitě úrokových sazeb. Očekáváme, že ke zvýšení úrokových sazeb by mohlo dojít až v posledních třech měsících roku, a to jen za předpokladu, že se zastaví eskalace evropské dluhové krize.

David Marek, Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.07.2020Červnová inflace výrazně překvapila, když zrychlila na 3,3 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.07.2019Korunu může zítra rozpohybovat statistika červnové inflace (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.08.2018Propad cen potravin poslal inflaci z červnových vrcholků (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688