Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.06.2011 10:00:31

Komentáře ke květnové inflaci

V květnu vzrostly ceny meziročně o 2 %, což je o 0,4 p.b. více než v dubnu. Za zvýšením tempa inflace tentokrát stojí hlavně ceny pohonných hmot, ale i potravin.

Ačkoli se prudký růst cen ropy na světových trzích zastavil, na konečné ceně u benzinových pump se to příliš neodrazilo. Ceny pohonných hmot se korigují jen velmi pozvolna a vůči loňsku jsou pořád výrazně vyšší - například u naturalu to je o 2,70 . To se v inflaci muselo projevit. Na vysoké ceny benzínu a nafty už lidé zareagovali: častěji nechávají auto doma a cestují hromadnou dopravou, nebo pečlivě vybírají čerpací stanice, kde jsou pohonné hmoty levnější.

Výrazně silnějším inflačním tlakům Česko odolává hlavně díky silné koruně, která kompenzuje vysoké ceny na světových trzích. To se týká hlavně potravin, které měly výrazný vliv na inflaci v minulém měsíci. Přesto, pokud by koruna oslabila, inflace by mohla vzrůst o několik dalších desetin procentních bodů. I přes květnový růst je ale inflace v Česku ve srovnání s okolními evropskými státy relativně nízká (například na Slovensku byla v dubnu 3,7 %.) Zásah České národní banky ve formě zvýšení úrokových sazeb proto zřejmě opět nebude na pořadu dne.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.


Nejnovější údaje vydané Českým statistickým úřadem hovoří o růstu spotřebitelských cen na meziměsíční bázi o 0,5 %. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v květnu na 2,0 % z 1,6 % v dubnu. Na tomto růstu se nejvíce podílelo zvýšení cen v oddíle potravin a nealkoholických nápojů.

 

Ceny potravin vzrostly výrazně především u pekárenských výrobků, obilovin, ovoce a zeleniny. Meziměsíční nárůst cen se například u chleba zvýšil meziměsíčně o 12,3 %. Segment potravin je z hlediska domácností jednou z nejdůležitějších položek a domácí spotřebitelé tak ve skutečnosti pociťují míru inflace na daleko vyšších úrovních než na současných 2,0 %. Nerostou však pouze ceny potravin. Meziročně výrazně vzrostly i ceny energií a pohonných hmot. Větší spotřebě domácností nepřispívá ani reálná stagnace, v některých případech i propad, mezdčeské ekonomice. Inflačně poptávkové tlaky ze strany domácností jsou tak stále minimální, což se negativně promítá i na růstu HDP.

 

Co se týče reakce měnové autority, tak se Česká Národní banka s nejvyšší pravděpodobností ani na nejbližším zasedání neodhodlá zvyšovat úrokové sazby po vzoru svých sousedů.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688