Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  10.06.2010 13:28:59

Makroekonomické prognózy. Co nás čeká v červnu ?

Poptávka po nových domechUSA poklesne

Prodloužená daňová sleva pro kupce domů ošálila americký trh s bydlením a dotlačila ho na další maximum, díky čemuž prodeje nových domů vylétly od začátku roku 2010 o 42 %, zatímco prodeje stávajících domů vzrostly o 6 %. Ty reagovaly oproti současné verzi daňových slev mnohem energičtěji na první daňovou slevu, ale musíme mít na paměti, že prodeje stávajících domů by se mohly o něco zvýšit ještě v květnu a červnu, až budou dokončeny rozjednané prodeje. Realizace podepsaného (rozjednaného) kontraktu trvá obvykle jeden až dva měsíce a vzhledem k tomu, že rozjednané prodeje domů vzrostly od začátku roku 2010 o 13 % (7,1 % v březnu a 6,0 % v dubnu), mají se prodeje stávajících domů ještě předtím, než zamíří dolů, stále o co opřít.

Prodejům nových domů, jak se zdá, dochází dech, jelikož daňové slevy se dají uplatnit pouze na nákupy uskutečněné nejpozději v dubnu. Očekáváme tudíž, že prodeje nových domů začnou po odeznění vlivu daňových slev pro kupce domů znovu klesat. Když něco dotujete – a daňová sleva pro kupce domů je jednoznačně dotací – poptávka se zvyšuje. Zrušte dotaci, a poptávka se sníží.

Nižší prodeje již indikuje několik ukazatelů včetně týdenních počtů žádostí o hypotéky na nákup domů, které vyvrcholily 30. dubna a pak se propadly až na minima roku 2010. Počty žádostí dosahují svého vrcholu obvykle měsíc nebo dva před prodeji domů a signalizují další pokles v oblasti bydlení. Je tomu tak i navzdory skutečnosti, že úroková sazba u 30leté hypotéky s pevnou sazbou je o dost nižší než 5  %, přičemž v roce 2010 dosahuje v průměru zhruba 5,1  %.

Daňové úlevy pro zájemce o koupi nových domů podpořily dubnové prodeje nových domů natolik, že HDP vykázané ve 2. čtvrtletí může překonat čísla za 1. čtvrtletí; pokud se ale zaměříme na další výhled do budoucna, dá se očekávat, že oživení trhu s domy dojde dech a že neustálé strkání prstů do daňových úlev a podobných věcí jenom oddaluje potřebné očištění trhu s nemovitostmi. Sledujte údaje o nové bytové výstavbě a počtu vydaných stavebních povolení, které budou zveřejněny 16. června a budou prvním indikátorem poptávky po nových domech, kterou můžeme v následujících měsících očekávat.

 

Vydá se japonský HDP za 1. čtvrtletí ve stopách amerického HDP za 1. čtvrtletí?

Japonské zotavení z celosvětové recese bylo poměrně výrazné. Japonsko zaznamenalo od 1. čtvrtletí roku 2009, kdy se odrazilo ode dna, roční růst 4,2 % a jeho obchodní bilance se přehoupla ze schodku přesahujícího začátkem roku 2009 částku 500 mld. JPY do současného přebytku ve výši 729 mld. JPY. Nově zveřejňované údaje však ukazují, že růst vykázaný v 1. čtvrtletí nebyl tak silný, jak naznačovaly původní odhady.

Očekává se, že původně odhadovaná roční míra růstu ve výši 4,9 % bude v důsledku překvapivého propadu kapitálových investic o 12,9 % revidována na 4,3 %. Japonská ekonomika je velice zpomalená a výrobci se do nových investic nijak nehrnou.

Do budoucna má podle našeho názoru japonská ekonomika stále růstový potenciál, i když exportéry nijak nepotěší aktuální posilování JPY, u toho však v druhé polovině letošního roku očekáváme oslabení.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688