X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  05.03.2008 12:23:01

Výsledky PMI v eurozóně a Británii mírně nad očekáváním

Evropa dnes v dopoledních hodinách nabídla první zajímavější fundamenty, v podobě výsledků PMI pro sektor služeb v zemích eurozóny a ve Velké Británii. V eurozóně se ze tří největších ekonomik výraznějšího propadu aktivity ve službách dočkala pouze Itálie, kde klesl únorový PMI z lednových 47,9b. na 47,2b., což byl horší výsledek než očekávaných 49,3b. Itálie je tak vedle německé a francouzské ekonomiky zároveň jedinou zemí, kde se sektor služeb drží v kontrakci, když v Německu PMI rostl z lednových 49,2b. na 52,2b. (oček.: 51b.) a ve Francii zůstávají služby nadále velmi robustní poté, co rostly z lednových 56,6b. na 58,2b. (oček.: 57b.). Vedle pondělních výsledků PMI pro výrobní sektor jsou tak i dnešní data pro evropskou měnu lehce příznivá a napovídají o pozvolné stabilizaci poměrů v zemích eurozóny. Euro však na tyto výsledky téměř nereagovalo a nadále se drží těsně pod hranicí 1,52 EUR/USD poté, co krátce po deváté ráno na chvíli zesláblo až k ceně 1,5143 EUR/USD.

Poměrně příznivá data pak přišla také z Británie. Tam rostla aktivita v sektoru služeb podle výsledků únorového PMI z lednových 52,5b. na 54b., tedy 1,5b. nad očekáváním analytiků. Libra tak ukončila prudký výprodej, kterým si od zahájení obchodování v Evropě prošla a dokázala znovu zpevnit, když se v 11:30 prodávala na ceně 1,9782 GBP/USD. Vedle samotného hlavního indexu PMI britské měně pomohl také fakt, že podle dnes zveřejněného průzkumu jsou inflační tlaky v sektoru služeb, čítajícího více než dvě třetiny ekonomiky, nejvyšší od zahájení jejich měření, které se provádí již více než deset let. Vysoká inflace pomáhá redukovat spekulace na další agresivnější snižování britských úrokových sazeb, které od prosince minulého roku Bank of England snížila již o 50 bps. až na 5,25%.

Akciové trhy v Evropě se po slabém začátku týdne konečně vzpamatovávají z výprodejů a v 11:30 se tak německý DAX prodával výše o 1,03%, CAC40 rostl o 0,81% a FTSE100 si připisoval 0,40%. Obchodníci nyní vyčkávají na zahájení obchodování v USA a na další americké fundamenty, v podobě ADP reportu z pracovního trhu, dynamiky růstu továrních objednávek a především na únorový ISM pro sektor služeb.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688