Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  27.06.2007 09:55:40

ČR - Důvěra podnikatelů v červnu klesla, spotřebitelů vzrostla

Důvěra podnikatelů klesla, spotřebitelů vzrostla

Saldo souhrnného indikátoru důvěry (indikátoru ekonomického sentimentu) se v červnu 2007 oproti předchozímu měsíci snížilo o 0,5 bodu, saldo podnikatelského indikátoru se snížilo o 1 bod. Saldo indikátoru důvěry spotřebitelů se zvýšilo o 1,3 bodu. Ve srovnání s červnem 2006 je saldo souhrnného indikátoru důvěry o 1,5 bodu vyšší, důvěra podnikatelů je o 2,5 bodu vyšší a důvěra spotřebitelů je o 2,7 bodu nižší.
* * *

Graf Sezonně očištěné indikátory důvěry



V průmyslu se ve srovnání s předchozím měsícem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení celkové poptávky se snížilo také, hodnocení zahraniční poptávky se meziměsíčně zvýšilo. Dle mínění respondentů se zásoby mírně snížily. Pro období příštích tří měsíců respondenti očekávají růst výrobní činnosti. Z hlediska ekonomické situace jsou očekávání respondentů pro příští tři měsíce stejná jako v květnu, pro období příštích šesti měsíců jsou nižší. Celkově se saldo indikátoru důvěry v průmyslu oproti minulému měsíci zvýšilo o 0,4 bodu na nejvyšší hodnotu od června 2000 a je o 5,4 bodu vyšší než v červnu minulého roku.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se snížilo. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají zrychlení stavební činnosti a počítají s růstem zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 9 měsíců. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší, pro příštích šest měsíců jsou stejná jako v květnu. Celkově se saldo indikátoru důvěry ve stavebnictví meziměsíčně nezměnilo a je o 4 body vyšší než před rokem.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace ve srovnání s květnem mírně zvýšilo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se snížila, pro období příštích šesti měsíců jsou vyšší než v květnu. Podle mínění respondentů se zásoby v červnu zvýšily. Celkově se saldo indikátoru důvěry z vysoké hodnoty v květnu snížilo o 0,3 bodu na třetí nejvyšší hodnotu ve své historii; v meziročním srovnání je o 5,7 bodů vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v červnu mírně snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky snížilo. Očekávání vývoje poptávky pro příští tři měsíce jsou rovněž nižší. Očekávání ekonomické situace jsou pro období příštích tří měsíců nižší než v květnu, pro období příštích šesti měsíců jsou vyšší. Celkově se saldo indikátoru důvěry oproti minulému měsíci snížilo o 3 body a je o 2 body nižší než v červnu 2006.

Ze šetření mezi spotřebiteli v červnu vyplynulo, že oproti květnu očekávají zlepšení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se dále snížil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se nepatrně zvýšil. Indikátor spotřebitelské důvěry se celkově oproti minulému měsíci zvýšil o 1,3 bodu, ale v meziročním srovnání je o 2,7 bodu nižší.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688