Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  27.04.2005 17:32:35

Zasedání ČNB nad novou prognózou inflace přijde zítra


Komentář
Investiční bankovnictví KB




      Zítra nás čeká důležitá událost ve formě zasedání ČNB. V mnoha našich reportech jsem argumentoval, že sazby by zítra sníženy být neměly. Myslím si to stále. Není však od věci shrnout argumenty opačné, ve prospěch uvolnění měnové politiky. Jaké tedy jsou?

      

       a) inflace ekonomice v horizontu 12-18M nehrozí. Pakliže nevidíme výrazné tlaky v tomto období proč nesnížit sazby. Argumentem by byla obava ze zvýšené volatility a(nebo) nadměrného oslabení kurzu. Pakliže bychom zastávali názor velmi nízkého vlivu úroků na korunu, měli bychom být zastánci snížení sazeb. Navíc platí, že aby koruna meziročně výrazně neposilovala a nestlačovala inflaci, musela by se vrátit aspoň na průměr Q3 (31,60). Proč si nezariskovat inflaci v horní polovině inflačního cíle 3%±1p.b. Po mnoha letech podstřelování by se nejednalo o nic špatného. b) ekonomiku táhne pouze čistý export a investice. Silná koruna a zpomalující Evropa si vybere daň v obou segmentech. Navíc jejich růst zvyšuje potenciál a působí tak desinflačně. Spotřeba by sice měla letos akcelerovat, ale tempo okolo 3,5% není nic nebezpečného. c) zpomalující Evropa, příběh sám pro sebe, ztělesněný nižší německou inflací, nižšími eurovými sazbami a vyšší mezerou výstupu vstupujícími do modelu ČNB d) pokles inflačních expektací ekonomických subjektů o cca 0,2 p.b. Ex-ante reálné sazby v Q1 tak klesly méně než sazby nominální.n

      

       K argumentům podporujícími nižší sazby můžeme připojit i bagatelizaci faktorů, které jsou chápány jako pro-inflační rizika. e) rychlý růst úvěrů je patrný především v segmentu hypoték (přes 50% y/y). Vzhledem k poměru hypoték na HDP v ČR (4-5%), který je neporovnatelný se situací v EU (cca 30%), se spíše současný vývoj jeví jako návrat k normálu. Přestože v tomto segmentu je růst cen vyšší než dynamika CPI, jedná se spíše o změnu relativních cen než inflaci jako monetární jev. f) vysoké ceny ropy vedly k inflaci v prostředí neukotvených inflačních expektací (70.léta). V posledních dvou letech působí především důchodový efekt nižšího objemu disponibilních prostředků na ostatní produkty.

      

       Tyto odstavce nebyly napsány za účelem popřít mé minulé závěry. Mají být pouze ilustrací faktu, že zítřejší rozhodování nad sazbami bude velmi těžké a pravděpodobnost, že budou sazby sníženy je vyšší než jak indikuje kotace FRA 1x4 ve výši 1,93% (mid). Nuže ke strojům: ČNB comes to town.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688