Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.12.2004 10:13:13

Indexy cen vývozu a dovozu zrychlují svůj růst

Zrychlení růstu dovozních i vývozních cen  
Indexy cen dovozu a vývozu - říjen, listopad 2004



Indexy cen dovozu a vývozu zboží v ČR
Říjen 2004

Meziměsíční srovnání:
- Dovozní i vývozní ceny se v říjnu zvýšily o 0,3 %, resp. o 0,5 % a vykazovaly tak obdobný růst jako již ve třech předcházejících měsících.

Dovozní ceny byly nejvíce ovlivněny cenami nerostných paliv, které v úhrnu rostly rychleji než v září a zvýšily se o 4,0 % (nejvíce se tentokrát zvýšily ceny ropy a ropných výrobků, ale i ceny uhlí a zemního plynu). Dále byly ceny ovlivněny mírně rostoucími cenami polotovarů o 0,3 %, zejména stále rostoucími cenami železa, oceli i neželezných kovů. Naopak největší pokles, v úhrnu o 1,9 %, vykázaly ceny surovin, zejména vlákniny, kovových rud, dřeva, textilních vláken. Ceny strojů a dopravních prostředků se snížily o 0,6 %, obdobně jako v září se snížily ceny téměř u všech sledovaných podskupin strojů.

U vývozních cen se opět jako v předchozím měsíci nejvíce zvýšily ceny chemikálií, tentokrát o 2,4 % (zejména plastů, ale i organických a anorganických výrobků). Tento nárůst úzce souvisí s růstem cen nerostných paliv, které v tomto měsíci vzrostly o 2,2 %. Největší vliv na růst celkového meziměsíčního indexu cen vývozu mělo opět zvýšení cen polotovarů, i když jen o 1,3 %. Rostly zejména ceny železa, oceli i kovových výrobků. Ceny strojů a dopravních prostředků (hlavně ceny elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů) pokračovaly v trendu klesajících cen, v říjnu o 0,4 %.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 100,2 %, stejně jako v září. Pozitivně se vyvíjely zejména u cen chemikálií, ostatních surovin a polotovarů, u cen strojů a dopravních prostředků dosáhly hodnoty 100,2 %. Naopak negativní byly u cen nerostných paliv.

Meziroční srovnání:
- Dovozní ceny zrychlily v říjnu svůj meziroční nárůst na 3,3 %. Obdobně vzrostly ceny naposledy v únoru 2001 (3,6 %). Souvisí to opět se skupinou nerostných paliv, která výrazně ovlivňuje celkový dovozní cenový index. Ceny nerostných paliv se v úhrnu zvýšily o 23,5 %, což je nejvyšší nárůst od ledna 2001. Ropa a produkty jejího rafinérského zpracování nevykázaly tak výrazné zvýšení (o 35,4 %) již od listopadu 2000. Rostly nadále i ceny ostatních surovin, ale již mírnějším tempem než v září, nyní o 9,7 %. Ceny polotovarů svůj růst naopak zrychlily na 5,5 %. Na celkový index má výrazný vliv neustálý pokles cen strojů a dopravních prostředků, v říjnu o 2,1 % (hlavně cen zařízení k telekomunikaci a záznamu a reprodukci zvuku).

- Rovněž vývozní ceny zrychlily meziroční tempo růstu v říjnu na 4,8 % (v září 3,5 %), vyšší růst byl naposledy v prosinci 2000 (5,5 %). K nejvýraznějšímu cenovému vzestupu dochází už od listopadu roku 2003 u nerostných paliv, o 32,1 % (zejména u cen ropných výrobků, ale i uhlí). S tímto zvýšením souvisí i nárůst cen chemikálií a chemických výrobků o 15,3 %. Nejvýrazněji však zvýšení celkového indexu cen vývozu ovlivnilo zvýšení cen polotovarů o 11,9 % (zvláště cen železa a oceli i kovových výrobků). Ceny strojů a dopravních prostředků se nadále snižovaly, a to o 1,5 %.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 101,5 %. Pozitivně se vyvíjely zvláště u cen chemikálií (112,4 %) a polotovarů (106,1 %). U cen nerostných paliv se sice oproti září snížily, ale přesto byly stále v kladných hodnotách (107,0 %), u cen strojů a dopravních prostředků dosáhly hodnoty 100,6 %. Z významnějších skupin negativní hodnoty směnných relací pokračovaly u cen ostatních surovin (92,7 %) a mírně negativní byly u cen hotových průmyslových výrobků (99,8 %).





Index světových cen ČSÚ 1)
Listopad 2004

Meziměsíčně:
- Světové ceny průmyslových surovin a potravin, zahrnuté do indexu, se v úhrnu v listopadu po čtyřech měsících nárůstu snížily, a to o 3,5 %. V jednotlivých komoditách i ve všech agregacích nedošlo k žádným extrémním cenovým změnám, pouze cena ropy, která nejvíce úhrnný index ovlivňuje, se po čtyřměsíčních růstech snížila, a to o 9,5 %. Snižovala se hlavně v polovině listopadu kvůli přetrvávajícímu růstu ropných rezerv ve Spojených státech.

Meziročně:
- Světové ceny byly v listopadu v úhrnu vyšší o 32,7 %, oproti říjnu (37,7 %) svůj nárůst zpomalily. Stejný trend vykázaly ceny ropy Brent, jejíž extrémní říjnový nárůst o 70,3 % byl naposled zaznamenáván v první polovině roku 2000. V listopadu nárůst cen ropy zpomalil na 55,0 %, ceny kovů byly vyšší o 28,5 %. U další významné komodityzemního plynu, se cenový nárůst zrychlil na 27,2 %. Nižší ceny byly u textilních surovin, kaučuku a kůže.


1) Světové ceny sledují aktuální ceny v originálních měnách na komoditních burzách a v předstihu vypovídají o charakteru budoucího vývoje českých dovozních a vývozních cen průmyslových surovin a potravin.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688