Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  05.06.2015 10:20:17

Kdy je podnájem dobrým řešením?

Čerpání hypotečního úvěru za účelem pořízení nemovitosti k pronájmu je při dobře zvolených parametrech úvěru a dobře pořízené nemovitosti zajímavým investičním krokem. Pro mnoho lidí je totiž podnájem ideálním řešením jejich životní situace. Podívejme se na 10 vybraných případů.

Přestože vlastní bydlení nám přináší důležitý pocit vlastnictví a s tím související vyšší svobodu a jistotu, tak v řadě životních situací je výhodnější bydlení v podnájmu. Dobrá nemovitost na kvalitní adrese se vždy podaří pronajmout. Zájem o nájemní bydlení nebude v budoucnu klesat. Pasivní příjem z pronájmu bude vždy velmi atraktivní. Dobře naplánované pořízení druhé nemovitosti za účelem jejího pronájmu může dlouhodobě měsíčně generovat významný finanční profit. Ve kterých případech je pronájem jasnou volbou? 

1) Žádné závazky

Někteří lidé se nechtějí zadlužit. Raději budou dlouhodobě žít v pronájmu než si vzít úvěr na vlastní bydlení. Protože nesplácí žádný úvěr, tak mají měsíčně k dispozici vyšší finanční částku. Pro některé mladší lidi jsou výdaje na zábavu důležitější než řešení vlastního bydlení. Díky bydlení v podnájmu nemají žádné závazky, což je pro ně velmi důležité. 

2) Studenti

Pro kamarády studenty je mnohdy výhodnější si pronajmout vlastní byt než žít na kolejích. Důvodů je celá řada. Nároky na lepší úroveň bydlení. Touha po větší svobodě a klidu. Možnost výběru lepší lokality pro bydlení dle osobních preferencí. Možnost bydlet během studií s přítelkyní, přítelem. Ve studentských městech jsou možnosti pronájmu mnohem lepší.

3) Rozjezd pracovní kariéry

Pro mladé lidi na začátku pracovní kariéry je často výhodné žít nejdříve v podnájmu. Ještě přesně nevědí, kde chtějí žít. Při obdržení zajímavé pracovní nabídky na druhém konci republiky není problém se rychle přestěhovat. V podnájmu nejsou vázáni a ve výběru zajímavého pracovního místa nejsou limitováni vlastním bydlením.

4) Práce v jiném městě

Někteří zaměstnanci dočasně pracují přes týden v jiném městě. Ne vždy mohou pravidelně dojíždět. Malý pronajatý byt jim umožňuje pracovat některé dny až do večera a v jiné dny končit dříve nebo být doba s rodinou na prodloužených víkendech. Když se jedná o dočasnou práci v jiném městě např. na rok, tak je takové řešení výhodnější než stěhování celé rodiny. Zvláště když jsou již děti starší a mají vlastní program v místě bydliště, stěhování by bylo děti velmi nepříjemné.

5) Rozvod

Rozvodovost v Česku každoročně stoupá. Při rozvodu se málokdy podaří ihned vyřešit bydlení obou bývalých partnerů. Jeden z bývalých manželů často odchází do podnájmu než se celá situace finančně stabilizuje a vyřeší.

6) Mladí partneři

V současné době mladí lidí nevstupují do manželství neuvážlivě aniž by spolu alespoň nějakou dobu společně nežili a nehospodařili. Podnájem je řešením, jak se skutečně osobně poznat a zjistit, zdali se k sobě skutečně hodí. Pořízení vlastního bydlení je dlouhodobý závazek, proto je dobré plánovat společné bydlení s člověkem, se kterým chceme strávit zbytek života.

7) Dlouhodobá dovolená

Každoročně stoupá počet zaměstnanců, kteří mohou velkou část práce zvládat díky výpočetní technice z domova. Tito zaměstnanci mohou v létě trávit letní měsíce v pronajatém domu v přírodě a zbytek roku v bytě ve městě. Výhodou je, že se nemusí starat o žádné oprava domu a další povinnosti spojené s jeho provozem.

8) Rekonstrukce vlastního bydlení

Žít v domě nebo bytě, který se opravuje, renovuje nebo rekonstruuje je nepříjemné. V současné době, tak majitelé nemovitosti řeší tuto situaci dočasným pronájmem. Celá přestavba je pro ně méně stresující. Vždy je jednodušší provádět opravy na jiném místě, než zde ještě standardně bydlet. Na všechno je v takovém případě více času a výsledek může mnohem lépe odpovídat vysněným představám.

9) Singles

Některým lidem vyhovuje život bez stálého partnera, kdy žijí v domácnosti sami a nemusí se nikomu v ničem přizpůsobovat. Podnájem je pro některé singles řešením při častějším stěhování, neboť mnohdy právě pracovní kariéra je u nich na prvním místě.

10) Osamostatnění se

Přestože někteří mladí lidé žijí u rodičů i po skončení studií, neboť nemají stálého partnera, tak zodpovědní absolventi chtějí žít sami. Podnájem je možností, jak si moci dělat vše zcela po svém, samostatně finančně hospodařit a vznést více zodpovědnosti do každodenního života.

10.08. 12:34  Byt v podnájmu (Jeniss)
08.08. 15:04  Byt v podnájmu (Mirreksrba)
07.08. 11:09  Byt v podnájmu (Jeniss)
07.10. 10:04  Byt v podnájmu (Pavlína Nývltová)

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688