Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  04.05.2015 13:31:31

Hypotéka pouze na jednoho z manželů – jaký je postup?

Potřebujete získat hypotéku tak, aby o ni spolu s Vámi nemusel žádat druhý z manželů? Víme jak na to – rychle a levně. Více informací se dočtete na následujících řádcích.

K hypotéce Vám pomůže notářský zápis

K tomu, aby o hypotéku mohl požádat pouze jeden z manželů je třeba notářským zápisem zúžit společné jmění manželů (to vzniká automaticky po sňatku), ze kterého bude vyplývat, že nemovitost bude majetkem pouze toho z manželů, který bude žádat o hypoteční úvěr. Takto „vybavený“ manžel ještě musí splňovat podmínku bonity, kdy banka zkoumá výši jeho příjmů i výši jeho závazků, včetně životního minima dětí (pokud nějaké jsou) a druhého z manželů. Druhý z manželů nemusí o hypotéku žádat ani jako spolužadatel, ani jako přidružená osoba (tj. tento člověk na úvěrové smlouvě vůbec nefiguruje). 

Praktický příklad

Pan a paní Novákovi chtějí požádat o hypotéku. Bohužel, paní Nováková měla historicky vážné problémy se splácením svých závazků (má několik negativních zápisů v bankovním registru) a je tak tedy zřejmé, že anka by hypotéku manželům neposkytla. Novákovi se tedy rozhodli, že nemovitost bude v rámci zúženého SJM ve výlučném vlastnictví pana Nováka, který má bankovní registry čisté. Pan Novák tedy bance předloží notářský zápis o zúžení SJM a přehled svých příjmů. Banka posoudila příjmy pana Nováka jako dostatečné a hypotéku mu tedy poskytne.

Zúžené SJM i jako dočasné řešení

To, že má nemovitost ve svém výlučném vlastnictví pouze jeden z manželů, může být přechodná záležitost. V době konce fixace úrokové sazby hypotéky lze notářským zápisem vložit nemovitost do SJM s tím, že o novou hypotéku na refinancování již budou žádat oba manželé, kteří rovněž budou (oba dva) majiteli nemovitosti. Takto lze postupovat v době, kdy již neexistuje překážka, proč by banka neměla hypotéku poskytnout oběma manželům (např. záznamy v bankovních registrech jsou uchovávány 4 roky od konce splatnosti úvěru, u kterého měl žadatel problémy se splácením, po uplynutí této lhůty jsou bankovní registry „čisté“).

Nemá manžel žádající o hypotéku dostatečné příjmy? Mohou pomoc příbuzní

Ano, zejména s ohledem na životní minima druhého manžela a dětí jsou na žadatele o hypotéku kladeny vysoké nároky na příjmy, které někdy bohužel není možné splnit. V tomto případě mohou žadateli pomoc příbuzní, kteří s ním požádají o hypotéku. Těmito příbuznými mohou být rodiče, zaopatřené děti i jakýkoliv další člen blízkého či vzdáleného příbuzenstva.

Samozřejmě je nutné, aby tento příbuzný měl prokazatelné příjmy a pomohl tak navýšit bonitu žadatelů o úvěr. Ovšem pozor, pokud je onen příbuzný v manželském svazku, musí s ním o hypotéku požádat i druhý z manželů (např. tchán, tchýně), případně může být i tento úvěrový svazek řešen v rámci zúženého společného jmění manželů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688