Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  19.11.2001 11:00:00

Akcie: Růst akcií Českých radiokomunikací pomohl k dalšímu růstu akcií na pražské burze.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 19.11.2001

      Komentář k trhům

       Růst akcií Českých radiokomunikací pomohl k dalšímu růstu akcií na pražské burze. Index PX-D posílil o 4,3% na 1052 bodu. České radiokomunikace vzrostly o 4,3% následovány Unipetrolem, který přidal 3,2%. Český Telecom posílil o 1,1% a ČEZ vzrostl o 0,9%. Banky se v pátek pohybovaly smíšeně. Komerční banka vzrostla o 0,7% a Česká spořitelna oslabila o 1,1%.

       Dnes očekáváme, že trh otevře výše opět tažen pokračující pozitivní náladou na okolních trzích.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie v pátek mírně oslabily. Index DJIA poklesl o 0,05% a Nasdaq oslabil o 0,1%. Akciím se nedařilo v reakci na horší čísla o průmyslové produkci. Investoři vybírali zisky zvláště u technologických společností. Nedařilo se Dell Computer a dalším výrobcům počítačů jako je Gateway, Hewlett-Packard a Compaq Computer. Akcie finančních titulů American Express a Citigroup poklesly v reakci na snížení investičního doporučení. Dnes by se mohly trhy vrátit na svojí růstovou trajektorii.

       Německé akcie v pátek posilovaly taženy zájmem investorů o společnosti s chemického sektoru. Index Dax v pátek posílil o 1,1%. Výrazně se dařilo akciím společností Bayer, Degussa a BASF. P5edevším klesající cena ropy přilákala investory. Smíšeně se pohybovaly technologické tituly. Posilovaly akcie společnosti Siemens zatímco akcie SAP a Infineonu v pátek korigovaly. Dnes se očekává, že index Dax zahájí růstem.

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
Člen komise pro privatizaci ČEZu Josef Hojdar v pátek uvedl, že nesouhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže s plánovaným prodejem ČEZu spolu s přenosovou soustavou by mohlo celý proces zablokovat. Vláda v tomto roce schválila privatizaci ČEZu spolu se šesti distribučními společnostmi a přenosovou soustavou provozovanou společností ČEPS v jednom balíku. Nicméně, ÚOHS se vyjádřil v tom smyslu, že takto provedená privatizace by narušila konkurenční prostředí v odvětví. Ministr financí Jiří Rusnok uvedl, že neočekává že se vláda bude názorem ÚOHS zabývat v nejbližší době. Jednotýdenní inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii byla dnes zahájena v jaderné elektrárně Temelín. Inspekce by se měla zaměřit na bezpečnostní otázky. Týdeník Euro uvedl, že ministr průmyslu ještě nerozhodl o požadavku společnosti ČEZ omezit dovozy elektřiny.

       ÚOHS zvýšil nejistotu investorů jelikož může celou privatizaci zablokovat po rozhodnutí vlády. Negativně by bylo vnímáno další zdržení privatizace společnosti. Pozitivní na odděleném prodeji ČEZu a distributorů by byl větší zájem investorů s pozitivním dopadem na cenu.

       Unipetrol

      
Privatizační komise údajně odmítla žádost maďarských společností MOL a TVK, aby se k jejich konsorciu připojil i slovenský Slovnaft. Jako důvod uvedla komise, že Slovnaft nebyl mezi společnostmi které podaly předběžnou nabídku na privatizaci Unipetrolu.

       Rozhodnutí komise znamená, že Slovnaft nebude oficiálně členem konsorcia MOL/TVK. Ten však může stále předávat svoje zkušenosti z českého trhu a také finanční krytí.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688