Škola obchodníka

Škola obchodníka

14. díl A o to na burze jde – ovládněte řízení peněz a rizika

17.10.2007

Dnes se podíváme na jeden ze zažitých burzovních mýtů, že chcete-li na burze zbohatnout, je podmínkou uzavírat co nejvíce ziskových obchodů. Omyl, zbohatnout lze i s převahou ztrátových obchodů nad ziskovými. Klíčem je ve skutečnosti umění řízení peněz a tím i rizika. Jelikož řízení peněz chrání kapitál, když ztrácíte, a ochraňuje zisky, když vyděláváte.

Řízení peněz (money management) vám říká, s jakou částí kapitálu vstoupíte do obchodu, zda do něj vůbec máte vstoupit a co dělat, když jde trh tím či oním směrem. Nikdy nevíte, jak obchod dopadne. Díky různým metodám a analýzám trhu znáte jen pravděpodobnost, že obchod půjde, kam předpokládáte. Když ale nemáte správné řízení peněz, je i dobrá metoda dlouhodobě k ničemu.

Otestovat, zda je strategie dobrá, lze třeba takto: máte vzorek 500 obchodů. Zjistíte podíl těch ziskových a kolik jste na nich vydělali. To samé pro ztrátové obchody. Spočítáte rozdíl mezi celkovým ziskem a ztrátou a víte, zda je myšlenka strategie dobrá, či špatná. K tomu je nutné vidět několik důležitých hodnot: 1. celkový zisk, 2. největší propad kapitálu za testovací období, 3. počet obchodů za dané období, 4. pravděpodobnost ziskových obchodů, 5. průměrné držení ztrátového a ziskového obchodu, 6. průměrná ztráta a průměrný zisk.

Hodnota největšího propadu kapitálu musí být přibližně 10krát nižší než celkový zisk a musí být snesitelná vzhledem k výši celkového kapitálu. Není vůbec jednoduché udržet malý propad kapitálu, a naopak dosáhnout velkého zisku.

Pravděpodobnost ziskových obchodů je klíčová. Je-li třeba 90 %, je z 500 obchodů 450 ziskových. Záleží i na velikosti průměrného zisku a průměrné ztráty. Můžete mít 450 ziskových obchodů z 500, ale když bude průměrná ztráta 10 tisíc USD a průměrný zisk 100 USD, jste celkově ve ztrátě a strategie je o ničem.

Naopak, když máte průměrnou ztrátu 500 USD a průměrný zisk také 500 USD, máte při 90% ziskovosti na 500 obchodech velmi zajímavá strategie s výdělkem okolo 200 000 USD.

Můžete mít metodu jen s 10 % ziskových obchodů. Když 10%zisků bude dělat v průměru 1000 USD na obchod a zbývajících 90% 20 USD, jste při 500 obchodech celkově v zisku.

Matematicky jasné, leč problém je právě v psychologii obchodníka - je velmi těžké mít průměrně z 10 obchodů 9 ztrát, i když malých, a pak 1 velký ziskový. Ale právě proto, že takové metody je psychologicky problém obchodovat, bývají často velmi ziskové.

Důležitou hodnotou je počet po sobě jdoucích zisků a ztrát. Třeba 40 po sobě jdoucích ztrát bez jediného zisku je emocionálně prakticky neobchodovatelné, i když na konci strategie vykáže velký celkový zisk.

Tolik teorie, a teď něco z praxe

Ukážu vám jednu z mých obchodních strategií, která již čtyři roky vydělává a kterou obchoduji s vlastním kapitálem. Než se však dostanu k pravidlům, drobná ilustrace k předchozím dílům tohoto seriálu.

Podobnou strategii postavenou na odlišném základě jsem zdarma před třemi lety uveřejnil na jednom českém finančním portálu. Reakce na diskusi byla rychlá, odsuzující, jako nesmysl, bez jakéhokoliv faktu. Nevědomost, možná i zaslepenost, jim nedovolila tuto strategii ani blíže prozkoumat. Přitom testování stojí pouze čas a není podstatné, jestli na konci takového testování bude třeba zjištění, že tato strategie neodpovídá rizikovému profilu nebo výši účtu konkrétního obchodníka. Sám musím nejprve otestovat desítky strategií, abych vybral jednu, která odpovídá mým parametrům.

Smutné, i když zase proč nepřiznat, že podobný prototyp diskutujících významně přispívá k oněm statistickým 80% vítaných dodavatelů „snadných“ peněz na burzu těm, co berou trading jako skutečný byznys.  Můj bývalý žák z mentoringu tuto strategii převzal, otestoval na jiném trhu, než ho obchoduji já, upravil pro své kapitálové podmínky, od té doby na ní vydělal cca 20 000 USD při rozumném drawdownu (max. propad kapitálu) 2000 USD.

    

A jak to tedy funguje v reálu

Omlouvám se, pokud to nepíšu více „po lopatě“, ale ti, které to skutečně zaujme, si jistě budou umět zjistit podrobnosti.

Zde jsou tedy pravidla:

Celá strategie je založena na dvou patternech, kdy jeden je pro dlouhou pozici a jeden pro krátkou pozici. Celá trading strategie je založena na emini futures na Euro FX na denních datech. Nyní tedy pattern, po kterém přichází růst.

Long Dynamic formace – jedná se o formaci, která nastává v přeprodaném trhu, kdy aktuální otevírací cena je níže než otevírací cena před pěti dny a zároveň je následující cena vyšší než nejnižší cena na předchozí svíčce a také high je vyšší než předchozí zavírací cena. Pokud je toto splněno tak vstupujeme stop příkazem na open před pěti dny

Pro zvídavější uvedu i kód: IF Next Bar Open < Open.5 And Next Bar Open > Low And High > Close.1 THEN BUY Next Bar Open.5 STOP).

Jde tedy spíše o formaci, která spekuluje na korekci současného klesajícího trendu.

Short Dynamic formace – Pro spekulaci na pokles jsem naopak zvolil formaci, která čeká na korekci současného trendu, aby nastoupila ve směru tohoto klesajícího trendu.

V kódu formace vypadá takto: IF Close.4 < Open And Close.4 < Close.1 And Next Bar Open > Open THEN SELL Next Bar Open)

Jako výstupní signál byl použit známý Williamsův bailout, který je definován tak, že pokud otevře následující svíčka v zisku tak strategie vystupuje z trhu, pokud otevírá ve ztrátě tak se nastavuje dolarový stop loss.

Zde máme názornou ukázku jak longu tak i shortu na grafu:

Graf ve větším rozlišení Zde

 Nyní kdy již víte, že existují formace, na kterých se dá ziskově vydělávat, můžete se také podívat na report od začátku roku 2003

Graf ve větším rozlišení Zde

  

a equitní křivku této trading strategie.

Graf ve větším rozlišení Zde

  

Strategie (uvedená v článku), jejíž hodnoty vidíte na obrázku, se dá dále vylepšit řízením peněz. Graf níže ukazuje ekvitní křivku s agresivním řízením peněz (zobrazeno modrou křivkou) a ekvitní křivku bez řízení peněz na jeden kontrakt (zobrazeno červenou křivkou). Rozdíl ve výdělku je 250 000 USD za 4 roky.

Rovnou ovšem zdůrazňuji, že jde o ilustraci významu řízení peněz a že agresivní řízení peněz vyžaduje mít také dostatečně silné nervy a občas riskovat velké sumy, abyste vydělali ještě větší.

Graf ve větším rozlišení Zde

Ekvitní křivka (Equity Curve) zobrazuje vývoj relativní výše účtu obchodníka v čase.

Příště se zaměříme na psychologii a její dokonalé využití pro maximální zisky

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.