Škola obchodníka

Škola obchodníka

15. díl Psychologie – pomůže nebo zničí váš úspěch na burze

22.10.2007

Psychologie a přístup jsou nejdůležitějším aspektem obchodování. Musíte mít know-how, kapitál a „drive“ -silnou vůli jít si za svým.

Jako profesionální obchodník dnes mohu i při pohledu na své začátky jednoznačně prohlásit, že hlavním nepřítelem je vlastní psychologie tradera. A pokud se zkombinuje s nereálnými představami a amatérským přístupem jde o vražednou kombinaci, kvůli které nepřežije začátky drtivá většina obchodníků.

Narážíte na ni všude, koupíte akcii (nebo ještě hůř komoditu) a čekáte, že někam půjde. Když roste, máte radost a začínají vás ovlivňovat pozitivní emoce. Padají zábrany a roste riziko. Když jde obchod proti vám a ztrácíte, máte strach, že to půjde ještě níž a budete víc prodělávat. Zde by logicky mělo přijít ukončení tohoto psychického tlaku, nicméně emoce vám řeknou, že ten obchod se ještě určitě otočí. Jen to bude trvat déle.

Největší problém obchodování jsou emoce

Když vyděláváte, chcete vydělávat více. Když proděláváte, naopak chcete prodělat co nejméně. Ale trh tak nefunguje. Trh se hne vždy tam, kam má, a je mu jedno, že držíte nějaké pozice. Vy se pouze můžete přizpůsobit. To znamená mít předem určeno, kde bezpodmínečně každý obchod ukončíte. To musí odpovídat vašemu stupni rizika a právě psychologii.

Psychologií myslím částku, kterou jste schopni ztratit, aniž se psychicky a finančně „složíte“. Pro někoho to může být 50 dolarů, pro někoho milion dolarů.

V tabulce najdete psychologický profil profesionálního obchodníka, abyste si mohli udělat obrázek, co je nutné na trhu dělat, abyste byli úspěšní a mohli se obchodováním živit.

Psychologický profil „profi“ obchodníka

* Ví, že úspěch a peníze z obchodování jsou dílem trpělivosti a zkušeností

* Má obchodní plán se všemi kritérii obchodování

* Za každých okolností používá nějaký druh stop - lossu

* Ignoruje investiční názory jiných a neobchoduje bez vlastní analýzy

* Ví, že zisky jsou výsledkem dodržování obchodního plánu

* Průběžně kontroluje trh

* Pokud systém určí, okamžitě zahájí nebo ukončí obchod

* Po několika ztrátových obchodech zredukuje nebo dočasně přeruší obchodování

* Přebírá naprostou zodpovědnost za ztráty i profit

* Dává si pozor na nekontrolované emoce - největšího nepřítele úspěchu

* Obchody plánuje po uzavření trhu, ne v průběhu obchodování

* Je vnitřně stoprocentně přesvědčen o úspěchu jako burzovní obchodník

Pojďme si vysvětlit, co body tohoto profilu znamenají. Na burze dlouhodobě nevyděláte bez zkušenosti a trpělivosti, a že k tomu potřebujete dokonale vytvořený obchodní plán, už jsme si řekli dříve.

Musíte použít ochranné stop-loss objednávky, které ochrání kapitál, když jde obchod proti vám. Na burze jste sami za sebe, máte svou metodu, svou hlavu, svůj kapitál. Neznám profesionálního obchodníka, který by obchodoval čistě podle doporučování někoho jiného. Ano, můžete od někoho převzít zadarmo či za peníze myšlenku, ale tu si musíte upravit a obchodovat ji podle svého obchodního plánu. V trhu máte peníze, takže byste měli kontrolovat své obchody průběžně, a pokud vám to metoda určí, okamžitě vstoupit do obchodu nebo jej ukončit podle obchodního plánu.

Každý, i ten nejlepší obchodník na světě občas prochází ztrátovým obdobím. V jiných měsících pak naopak vydělá tolik, že to v pohodě pokryje náklady předchozích ztrát a na konci roku je v zisku. Pokud je však ztrátové období příliš rozsáhlé nebo nečekané, je dobré přestat na chvíli obchodovat a vrátit se zpět s čistou hlavou. Třeba při psychicky náročném daytradingu je běžné, že obchodujete třeba 10 měsíců v roce a pak máte 2 měsíce zcela pauzu úplně mimo trh. Jde o stresové zaměstnání, kde se točí velké peníze a kde můžete mnoho vydělat stejně jako o hodně přijít. Denně rozhodujete v řádech minut o stovkách a tisících dolarů zisků či ztrát. Je nutné pak na část roku vypnout.

Dalším bodem je naprostá zodpovědnost za výsledky svého obchodování. Vyděláváte, jste na svých nebo proděláváte? Vše je vaše starost, vaše zodpovědnost a je zcestné nadávat makléři, že vás navezl do ztrátového obchodu nebo že nějaké informace od někoho prodělávají. Do obchodů vstupujete vy, z obchodů vystupujete také vy, peníze řídíte vy a je to jen vaše starost, jak se s tím vším vyrovnáte.

Pokud bude vaše obchodování stát na náladách, a ne na logice, která bude odpovídat vaší psychologii, je velká pravděpodobnost, že na burze nebudete úspěšní. Každý obchod by měl být plánovaný předem. Před začátkem každého obchodního dne byste měli vědět, co budete a co nebudete daný den dělat. Je velmi těžké rozhodovat se podle vývoje trhu v minutových intervalech, a pokud nemáte naplánované dopředu, kde a proč budete vstupovat a vystupovat, tak máte problém.

Je nutné věřit ve svůj úspěch.  Abyste na burze mohli uspět, musíte tomu skutečně věřit. Pokud tam půjdete s tím, že to zkusíte, a uvidíte, jestli to vyjde, je téměř zaručené, že to nevyjde. Musíte se rozhodnout do toho jít naplno a beze zbytku věřit, že uspějete. Tomu pak podřídit téměř všechno.

Já jsem na začátku burze obětoval jistotu zaměstnání, mnoho peněz, tisíce hodin času, dva dlouhodobé vztahy, tedy docela dost. Dnes se obchodováním na burze živím a snažím se plně využívat mnoha výhod, o kterých by se mi v jiných byznysech mohlo jen zdát. I když statisticky se to povede menšině, nijak to nemění fakt, že tento byznys není ani o štěstí ani o známých, ale o přístupu. Buď, anebo...

Mým přáním a cílem je, aby se to u nás povedlo co nejvíce lidem. Proto se jim snažím dávat to, co k tomu potřebují – vzdělání a kvalitní informace, vše ostatní je však pouze na nich.

V příštím díle se podíváme blíže, jak vypadá použití psychologie na té nejvyšší úrovni u jednoho z nejznámějších obchodníků na světě Larryho Williamse.

 Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.