Škola obchodníka

Škola obchodníka

20. díl 10 pravidel úspěšného obchodníka

07.11.2007

Dnešní díl završí náš seriál o obchodování na burze. Zakončíme jej 10 pravidly úspěšného obchodníka.

Na burze můžete vydělávat velmi zajímavé peníze, můžete jezdit po světě a obchodovat odkudkoliv, ale chce to studium, trpělivost, základní kapitál a hlavně lásku k tomuto oboru.

Pravidlo č. 1: Přiznejte si pravdu

Obchodování je pouhá souhra náhod. Představme si, že si hodíme 100krát mincí. Je pravděpodobné, že jedna strana padne víckrát než druhá. V obchodování je to stejné. Stačí mít statistickou pravděpodobnost, že metoda vyhraje vícekrát, než prohraje, a zisky jsou vyšší než ztráty.

2. Plánujte své obchody a pak podle plánu obchodujte

Vaším hlavním úkolem v cestě za úspěšným obchodováním je dokonale dodržovat obchodní plán. Obchodních systémů jsou stovky. Mnohé z nich naleznete zdarma na portálu www.czechwealth.cz.

3. Kdo moc neutratí, nemůže moc ztratit

Jednou z největších chyb, které můžete jako obchodník udělat, je, že do obchodu vložíte moc peněz nebo začnete obchodovat s nejrizikovějšími instrumenty. Většina lidí, kteří vstupují do aktivního obchodování, začíná bezhlavě a příliš riskuje. Čím více peněz použijete, tím více paliva přidáte do ohně a záleží na tom, jaké máte zkušenosti s jejich řízením.

4. Nemyslete na peníze

Každý potřebujeme peníze a neradi je ztrácíme. Jak se tedy asi budete cítit, když uvidíte, jak vám občas mizí peníze z účtu jako pára nad hrncem? Problém je uvědomit si, že ztráty peněz jsou součástí hry. Abyste mohli vyhrát, musíte něco ztratit. Jestliže nemůžete svůj vztah k penězům změnit, pak o nich alespoň nepřemýšlejte. Místo peněz se soustřeďte jen na čísla a na celkový výsledek.

5. Vyhněte se emocím

Je možné, abyste si tajně přáli ztratit? Sebezničující chování se může na trhu projevit snadno, zvláště mezi denními obchodníky. Když vám cena neustále tančí před očima, může vás začít ovládat. Můžete začít cítit, že si s vámi hraje. Proto musíte být velmi opatrní a vyhnout se emocionálnímu obchodování.

6. Buďte svým vlastním šéfem

Jediná osoba, která zodpovídá za vaše obchodování, jste vy. Za svůj úspěch nebo selhání zodpovídáte jen sami sobě. Ne trh, ne obchodní systém, ani vláda nebo federální bankovní systém. Vy. Sledujte, jak se chováte během obchodního dne. Zvláště pečlivě si všímejte svých pocitů. Poskytne vám to užitečnou odezvu o vašem výkonu.

7. Myslete pozitivně

Snažte se myslet a vyjadřovat pozitivně, jinak dáváte svému podvědomí návod dělat opak. Pokud budete ve svém myšlení negativní, budete mít negativní výsledky, a naopak.

8. Méně je někdy více

Nejlepší doba pro denní obchodování je obvykle během prvních dvou hodin po otevření. Někteří obchodníci také rádi obchodují poslední půlhodinu před koncem. Mnoho krátkodobých, reálně časových obchodníků také následuje pravidlo „třikrát a dost“. Když se omezíte na tři obchody denně, zredukujete úroveň stresu na minimum.

9. Užívejte si života

Víte, proč obchodujete? Přemýšlejte o tom, co vás motivuje. Úspěšní obchodníci žijí vyrovnaný život. Není dobré trávit celý den jen obchodováním. Scházejte se s lidmi. Běžte ven a zapomeňte na práci! Najděte si nové zájmy.

10. Veďte si obchodní deník

Zaznamenáváte si do něj své myšlenky. Když při nějakém obchodu zaváháte nebo jste vyděšení, zaznamenejte to. Když vystoupíte z trhu, řekněte si proč. Podívejte se do svého nitra. Možná vás překvapí, co uvidíte ...

Tímto dílem je zakončen základní cyklus tohoto seriálu.  A pokud se vydáte na dráhu profesionálních soukromých obchodníků na burze, přeji vám mnoho úspěchů i velké zisky.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V dalším cyklu se zaměříme na velmi efektivní a rozšířený obchodní přístup založený na mechanickém obchodování objektivních, předem naprogramovaných obchodních pravidel – tedy obchodování pomocí trading strategií.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.