Škola obchodníka

Škola obchodníka

25. díl Je intra-denní obchodování marketingovým trikem brokerů?

17.12.2007

Dnes se budeme věnovat výběru správných časových intervalů (time-frame) nejen pro trading strategie. Ukážeme si, jestli jsou intra-denní strategie opravdu méně rizikové než swingové anebo jestli je to pouze marketingový trik brokerů získat co nejvíce na poplatcích. Zaměříme se hlavně na psychologii, riziko a časovou náročnost.

Při stanovení správného časového rámce (time-frame) je často pro obchodníka lepší nejdříve definovat sama sebe a teprve následně si pokládat otázku, jaký rámec obchodních pozic zvolit. Někteří z nás jsou časově velmi vytížení, a proto nemohou sedět u počítače dlouhé hodiny a pro někoho je zase psychicky neúnosné držet pozici přes noc, protože by se stala probdělou. Proto je v první řadě potřeba vyloučit typy time-frame na které není čas nebo technické vybavení nebo naopak udržet nervy přes noc a velikost účtu. Definovat přesné časové rámce je velmi obtížné, přesto si je rozdělíme podle délky držení pozice.

-         investování -  jde o snahu odhadnout dlouhodobé trendy, ať převážně pomocí technické, ale i fundamentální analýzy (i to není pro trading strategie nemožné). Držení pozice bývá dlouhé řádově týdny až měsíce, někdy ale i roky. Investora nezajímají drobné korekce, a proto musí volit takovou velikost pozice, aby tyto korekce přestál a nebyl násilně z trhu „vypuzen“. Problém při tvorbě trading strategie pro investory je nedostatečné množství dat a proto by tato strategie měla být robustní a měla by fungovat i na ostatních trzích.

-         Obchodování (také spekulování) – zde držíme pozici měně než týden, zpravidla dny, ale i hodiny nebo dokonce vteřiny. Pro přehlednost si je dále rozdělíme:

o       Swing obchodování – držení pozice je řádově ve dnech. Výhodou tohoto typu obchodování je, že zpravidla po otevření trhů už máme jasno o vstupech a případně výstupech, které se už během dne nemění a tak samotné obchodování je časově velmi málo náročné. V podstatě během několika málo minut zobchodujeme dané vstupy nebo výstupy a potom se můžeme věnovat jiné činnosti, jako vytváření dalších strategií nebo studování, případně počítač úplně vypnout. Další výhodou může být, že se vyhneme manipulaci a vybíjení stoplossů během dne. Předchozí poznámka je nicméně přímo úměrně závislá na velikosti účtu a je nutno trh nechat „dýchat“. Proto je důležité si zjistit běžnou volatilitu daného trhu a nesnažit se stlačit stoplossy pod tuto volatilitu, protože pak se velmi často staneme oběťmi manipulace a neustále zažíváme stoploss těsně před otočením trhu. Z předchozí poznámky vyplývá i nutnost větší velikosti účtu.

o       Intra-day obchodování - hlavní podstatou tohoto obchodování je výstup nejpozději ve stejný den, jako nastal vstup před zavřením trhů (market on close). Mnoho příznivců tohoto obchodování říká, že chodí spát s čistou hlavou, když mají všechny pozici zavřené. Nicméně musíme vzít potaz tržní intra-denní manipulaci, kdy trhy chodí proti naší strategii a my chytneme za jediný den i několik ztrát za sebou a tudíž tento typ obchodování může být (a ve většině typů strategií i je) psychicky náročnější než předchozí.

 

o       Scalp obchodování – toto je, dle mého názoru, jeden z nejnáročnějších typů obchodování trading strategií (obzvláště na trhu emini Russell 2000) a začátečníkovi bych ho absolutně nedoporučoval. Obchodník je v trhu pouze několik sekund nebo několik málo minut. Je potřeba u těchto strategií počítat se skluzy plnění a absolutní pozorností a soustředěním. Každá malá chybička nebo technické selhání může mít za následek nedodržení strategie. Ve srovnání s předchozími typy strategií je zde nejvíce potřeba kontrolovat reálnost zobchodování minulých výsledků z backtestu. (např. úplně geniální dle backtestu se může zdát breakout při vyhlašování makroekonomických zpráv, nicméně po zohlednění skluzu a se velmi často ukáže tato metoda velmi ztrátová).

 

Z předchozího lze tedy usoudit, že swing obchodování je vhodné pro ty skupiny obchodníků, které nemají příliš mnoho času nebo znalostí vlastní psychiky a chování trhu. Mohou si signály z trading strategií v klidu zanalyzovat před otevřením trhu a psychicky se srovnat se vstupem do trhu. Po zadání příkazů při otevírání trhu, již nemusejí namáhat svoji psychiku a mohou se věnovat další práci a vzdělávání. Pro také hovoří, že i zkušení obchodníci jako Ross, Bernstain nebo Williams mají v obchodním portfoliu jako hlavní metody swingové obchodování a intraday pouze jako doplněk a jistě vědí proč.

Když již víme jak vybírat strategie dle časového horizontu obchodování, tak se v  následujícím díle pokusíme srovnat nejznámější software na tvorbu a obchodování trading strategií. Zejména se zaměříme na jejich individuální přednosti a nedostatky. Ukážeme si také, jak vypadá report a kód do  jednotlivých software.

Ludvík Turek M.A.A. a  ing. Roman Dvořák

www.czechwealth.cz 

Upozornění: Další pokračování seriálu  je naplánováno na první týden v lednu.

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.