Skutečně Česku hrozí realitní bublina, která může prasknout? - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 20 (26)
 
přečíst (2) 15.09.22 10:55  Marc  (247943)

Bublifuk #2

No koukam, ze jsem se celkem trafil. 

A tady ten clanek....!

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/developeri-brzdi-kvuli-nejistemu-vyvoji-staveji-na-sklad-nebo-prodavaji-projekty-1393116

 

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 15.09.22 11:00  Marc  (247943)

Bublifuk #2

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:

přečíst (8) 15.09.22 09:09  Marc  (247943)

Bublifuk

HODNOTA INVESTICE:

Dnes si normalni clovek na hypoteku nemovitost nekoupi, je jiste mala cast lidi, kteri chteji bydlet a maji prijmy, ale ta trh neudela. Mame 3ti nejmene dostupne vlastnicke bydleni na SVETE. Zpusobilo to nastaveni prostredi a presvedceni bohatych, ze investice do nemovitosti je nejlepsi. Toto presvedceni (momentum) je tady uz DESETILETI. Myslet si, ze "kdyz ceny rostli 20 let tak budou rust jeste dalsich dvacet" je ZAKLADNI CHYBA investora a to nejenom do nemovitosti. Prodavat zacnou nejprve ti, kteri musi, pak ti, kteri na tom zarobili a ted vidi ze sa krivka rustu zlomila a pak se to bude zivit samo. No ale protoze kupujici nemaji tolik penez, budou ochotni platit stale mene. Zustanou drzet ti, kteri investovali na vrcholu, z pochopitelnich pricin a ti, kterym to je jedno, protoze to maji napriklad pro svoje deti, nebo v tom bydli (neni to investice).

Jsou tady velci investori s miliardami penez, kteri spekuluji na to, ze pomer vlastnickeho bydleni versus najemneho bydleni se posune z dnesnich 80/20 na 50/50, jako je to napriklad v Nemecku. Ti nakupuji nemovitosti s tim, ze bublinu jeste nafouknou aby co nejvice lidi si nemovitost koupit nemohli a tudiz museli resit bydleni pronajmem a pak zdrazi najemne bydleni na ziskovy business. No i jim se taky prodrazilo financovani (samozrejme nekupuji to za svoje), ale maji vetsi moznosti (napriklad vzit si uver v eurech a v pripade neprizniveho vyvoje to refinancovat do CZK).

Takze co se tyce vyvoje hodnoty, muj odhad je ze v cesku dojde nejprve k stagnaci  a pomalemu poklesu (vlastne jiz k tomu doslo) a pak k cim dale rychlejsimu. Necekejte ale 30% rocne a plosne. Vyjimkou snad budou bohate regiony, kde budou ti investori jak jsem psal vyse a kde jsou lide kteri maji vysoke prijmy. Ale muze to byt i celkem jinak, faktoru je moc. Ale urcite hlavni nejsou ty faktory co napsal autor clanku z JZD.

 

VYNOS Z INVESTICE:

Dnes vynos z pronajmu nedosahne ani na 2,5% dnesnich cen a to nepocitam naklady na pripadnou obnovu nemovitosti. Paradoxne nejvice vynasi byt v usti nad labem. Je takove extremne zjednodusujici pravidlo, ze vynos cca4% z hodnoty investice je minimum. Takze koupit si dnes byt a pronajimat je kravina (jak to nekdo nize jiz napsal), protoze obycejny terminak vam da vetsi vynos a nemate s tim starosti. Snad se to oplati tem, kteri koupili nemovitost pred vice nez dvaceti lety, uz nemaji hypoteku a nehodlaji do nemovitosti investovat...  

Tot moje videni situace. Bude zajimave sledovat vyvoj. Nastesti patrim do skupiny "drzaku" podskupiny "Pouzivam to na bydleni". Ale chybu udela ten, kto zainvestuje s vidinou vynosu ted, protoze se zaradi do skupiny "investor na vrcholu".

Dosavadní doporučení: přečíst (8)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (5) 15.09.22 11:24  Jarek Lenfeld  (247643)

Bublifuk

Máte ve všem pravdu... ale až na jednu maličkost, která Vám uniká a která je ve skutečnosti v těch všech počtech to nejdůležitější (a to tak, že svou vahou převažuje souhrn všech těch argumentů pro pád cen nemovitostí).

A tou maličkostí je demografie (respektive migrace). Podívejte, kde všude v našem okolí se bojuje, anebo kde jsou země v naprostém rozkladu, ať už v politickým nebo i environmentálním. Libanon, Arménie, Kazachstán, Pákistán, Irák, Ukrajina, Srbsko, Syrie, Írán.. Budou ohromné migrační vlny a ty lidi budou hledat místo v nějakém normálním státě (kterým může být i Česká republika). Podívejte, kolik lidí ze střední Asie dříve migrovalo za prací do Ruska, ale teďka tam už nikdo nejde, a naopak sami Rusové z Ruska odcházejí. Povodeň spláchne celý 200-milionový Pákistán a vy myslíte, že to nedá do pohybu lidi a že nikdo z takových migrantů nedojde ve výsledku k nám? A ty války na postsovětském prostoru jsou jak se ukazuje spíše ve svém začátku, než že by se chýlily ke konci.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (5)
Vaše doporučení:

přečíst (12) 14.09.22 18:58  Pijack Jméno 'Pijack' používá stále stejný uživatel  (247989)

Tady už je jen jedna velká bublina dávno

Jen si toho ještě nikdo nevšiml. Největší bublina je samotná EU, o které nám tvrdili, že je to naše světlá budoucnost. No, na energiích už je ta budoucnost viditelná dost. Byty patří do řady dalších menších bublin. Jen přemýšlím, jak nás začnou vysávat na dalších bublinách, které přijdou... protože tyhle známé bubliny splasknout nechtějí. Spíš to nechtějí aktivisté ve strukturách EU. Bez EU by tu problém s byty nebyl, ani problém s plynem a elektřinou, ani další zhovadilosti, ve kterých se tu plácáme od nevidím do nevidím a to zcela zbytečně.

Dosavadní doporučení: přečíst (12)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 15.09.22 19:52  To chce klid  (248034)

Tady už je jen jedna velká bublina dávno

Vazny pane,nic Vam nebrani soukrome vystoupiz z EU a ubytovat se mimo EU.Takze hodne zdaru a pozdravujte tam.

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

přečíst (2) 14.09.22 18:45  Radim  (247992)

Myslel jsem

že zkratka JRD reflektuje dřívější název "jednotné rolnické družstvo". To by k nim a k jejich uvažování docela pasovalo...

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

přečíst (8) 14.09.22 18:45  Milan  dopis01zavinacgmail.com  (247991)

Realitní bublina

Článek celý je nesmyslný, přepálené nemovitosti pujdou časem dolů,jen si to někdo nechce připustit.

Mist volných je dost, ale převážně v špatně placených pozicích. Bohužel ČR není jenom Praha. 

Zaměstnanost je navíc hodně umělá, jsou nesmyslná místa , kde se  nevytváří nic.   Navíc stačí , aby cizí firmy přešli jinam a pro hodně lidí bude zle.

Dosavadní doporučení: přečíst (8)
Vaše doporučení:

přečíst (3) 14.09.22 18:39  kord  (247990)

Osobní vlastnictví bytu nebo nemovitosti bylo odjakživa drahé a málo dostupné.

To je známo po staletí.Ale bublina nehrozí, mezi lidmi a díky hypotékám let minulých je moc a moc natištěné infalační měny kterou disponují,proč jsou už i dnes počínající projekty bydlení hned vyprodané? Na drobného zájemce se nedostane.A tak to je a bude.

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:

přečíst (15) 14.09.22 14:17  Jindra  (247978)

Investice do bytu!

Takže zkuste počítat se mnou. Pokud mám rozházený peníze v bance na různá rodiny rodná čísla do maximální hodnoty 100 000 € tak aby byla stoprocentně pojištěná tak mi to dělá větší peníze než bych je dostal z nájmu a nikdo mi ten bytnavic postupne nevybydlí Což je při dnešních cenách materiálu a za řemeslníky děsivá cena.Jenom příklad ČSOB banka vám dá dnes urok 6,25%PA to je cca 45t cistych Zdaněných peněz !! To vše na terminak jeden rok.Pokud je to do 100 000 € tak to máte stoprocentně pojištěné jak píši. Když si spočítáte úrok z 10 mil což za tyto penize je koupena pouze Šupna v Praze , Která už nikdy nepůjde nahoru a bude navic vám ji najemnik bude pouze znehodnocovat a tak nikde takový vynos s bytu v CZ nemůžete dostat. A to se nebavím o dalších zajímavých úrocích třeba u JT banky a dalších. Prostě u některých bank máte peníze okamžitě k dispozici za vysoký úrok a jenom čekáte na ty zoufalce , kteří si to koupili na investici za tyto plné ceny až jim to nebude vycházet a prostě na to nebudou mít. Pak teprve přichází ta hlavní chvíle investice . Takže zkuste dobře počítat,Osobně bych nikdy peníze v této době neponořil za tyto ceny do nemovitosti jak nám tady developeři hlásají že je to zajímavé. Nikdy také nemohu z jednoho bytu ci vice bytu získat takový pravidelny Bezstarostný – příjem z úroků = nájem zdůrazňuji čistý nájem po zdanění tak jako je dnes výnos z termínovaného či spořícího účtu pokud ho dobře uložite!

Dosavadní doporučení: přečíst (15)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 14.09.22 15:03  Tomasso  (243566)

Investice do bytu!

A co jste nám tím chtěl tak dlouhosáhle říct? Že svět je plných různých investičních příležitostí s různými riziky, různými specifiky a různou výtěžností? Samozřejmě, že aktuálně jsou výhodné úroky, před dvěma lety ale byla zcela opačná situace a za dalších několik let to opět bude jiné. Na druhou stranu je dobré vychytat dobu, kdy se vyplatí ty peníze z účtu přehodit např. do nemovitosti ještě předtím, než spadnou úrokové sazby, ale kdy ještě bude trh plný relativně levných realit. Protože jakmile se začnou snižovat sazby, nemovitosti poletí opět nahoru.

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (7) 14.09.22 08:12  Galt  (246995)

Hodnotova bublina

Jsou nemovitosti a nemovitosti. obecne ale necekam pokles v cislech, spise diky inflaci.  Cena v korunach bude stejna, jen si za tu korunu uz nekoupim co driv.

 

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (7)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (18) 14.09.22 07:42  rzc  (222011)

Prepaleno

Byty v centru Drazdan stoji stejne jako byty v panelaku v Litomericich. Toliko asi k prepaleni cen v CZ. Dusledkem toho je obrovska inflace. Nad vodou uz nas drzi jenom prodej devizovych rezerv, jinak by uz bylo EUR za 30 CZK. Vlada to zatim udzuje v chodu shazovanim penez z vrtulniku, ale za par let si to investori do nemovitosti grandiozne vyzerou. Necht je jim poucenim realitni bublina v Irsku a pokles cen o 50%.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (18)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (9) 14.09.22 06:35  Garmdasachurdin  (247951)

Kecy

Zástupce developera nikdy nemůže přeci jít proti svému pánovi!! Čeká nás globální zpomalení ekonomiky, kvůli narůstajícím úrokovým sazbám a problému s dluhy všeobecně, protože je jich prostě moc! Když si uvědomíte kolik faktorů hraje proti: obrovské přerozdělování bohatství směrem k elitám, záporná demografická křivka, enviromentální problémy, dluhy států. Zadlužování států je fenomén, který se v blízké budoucnosti bude muset nějak řešit.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (9)
Vaše doporučení:

přečíst (11) 14.09.22 06:25  ghj  (247950)

kapr a rybnik?

ono to praskne! A) podle demografie nas zacne brzo ubyvat, zacne prirozene vice umirat silna povalecna generace a s tim se dostane na trh hodne nemovistosti. velka poptavka z poslednich let byla zpusobena huskovou generaci, nyni prichazi mnohem slabsi rocniky,,tj poptavka klesne. B) pan pise o vysoke poptavce, ale ja jsem presvedcen, ze ta poptavka je trochu virtualni. spousta lidi chce kupovat, protoze ma pocit, ze na tom v budoucnu vydelaji (cena nemovistosti prece nikdy neklesne, ze) a tato poptavka opadne.

Dosavadní doporučení: přečíst (11)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 14.09.22 14:02  Tomasso  (243566)

kapr a rybnik?

V podstatě máte pravdu, ale generační obměna je tak dlouhodobý proces, že nelze mluvit o splasknutí nějaké bubliny. Spíš bude (pravděpodobně) dlouhodobě klesat reálná hodnota nemovitostí. Na tom bych ale neviděl nic až tak nepřirozeného, protože v ČR je reálná hodnota nemovitostí v paritě kupní síly jedna z nejvyšších v Evropě. A pokles reálné hodnoty bude selektivní, nikoliv plošný. Čili levné nemovitosti budou v horších regionech, na periferiích, v horších čtvrtích. Očekávám, že už opravdu dojde k segregaci panelákových sídlišť, což může vést i k zmenšování bytového fondu a to bude na druhé straně působit i proti zlevňování. 

Prostě, demografická změna je proces na příštích 20-50 let a na takhle dlouhou dobu nelze s jistotou predikovat nic.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 14.09.22 07:56  BLACK SHEEP  sleep4sheepzavinacgmail.com  (247007)

kapr a rybnik?

europania vymieraju, ale prirodzeny ubytok nenastane dokym je tu ten humbuk s ukrajincami a dosadzuju tu v tomto pocte tieto lopaty!

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 14.09.22 14:26  Tomasso  (243566)

kapr a rybnik?

Tak nevím, kdo je u vás lopata, ale český trh práce prahne nejvíc po méně kvalifikovaných zaměstnancích. Což bohužel není úplně případ nově příchozích Ukrajinců, protože to fakt nejsou ty nejnižší sociální vrstvy. U nich je zatím problém spíš s jazykovou bariérou, a proto se ukrajinští zdravotníci, manažeři a technici aktuálně uplatňují spíš u pásu a jako uklizečky. Každopádně by mě zajímalo, odkud čerpáte přesvědčení, že nepotřebujeme žádné "lopaty", protože Česko je přece plné jen samých biotechnologických inženýrů, operátorů jaderných elektráren a vývojářů kosmických technologií :D

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 14.09.22 13:48  MonKa  (247550)

kapr a rybnik?

Přesně jak uvádíte, sice češi demograficky vymírají, ale vzhledem k tomu, že nám přibylo cca půl milionu ukrajinců (cca 420 tis oficialně a zbytek neoficiální cestou) tak musí logicky někde bydlet, proto ještě nenastal sešup cen nemovitostí, jelikož díky příspěvkům státu se těm kteří na investici drží další nemovitosti, tato investice vyplácí, další důvod je, že zde spousta firem dováží levnou pracovní silu z ekonomicky slabších zemí. Pokud přijde krize tak nejspíše tito zahraniční pracovníci zmizí, ale u většiny ukrajinců se dá předpokládat, že zůstanou a časem budou chtít z podnájmu do svého, to je nejspíš jediný důvod, proč se nejspíše realitní trh nepropadne zase o tolik.

Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:


Diskuze Skutečně Česku hrozí realitní bublina, která může prasknout?, další stránky: 1 | 2 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Skutečně Česku hrozí realitní bublina, která může prasknout?

Skutečně Česku hrozí realitní bublina, která může prasknout? - zdrojová stránka k tématu diskuze Skutečně Česku hrozí realitní bublina, která může prasknout?.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Skutečně Česku hrozí realitní bublina, která může prasknout? e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Skutečně Česku hrozí realitní bublina, která může prasknout?.

 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  635.00  +0.16% 
 ČEZ  854.50  +0.65% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 116.00  +0.22% 
 GEN DIGITAL  491.00  -3.16% 
 GEVORKYAN  252.00  -0.79% 
 KOFOLA CS  272.00  +0.37% 
 KOMERČNÍ BANKA  862.00  +0.06% 
 MONETA MONEY BANK  97.00  -6.19% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 960.00  +1.01% 
 PHOTON ENERGY  44.40  0.00% 
 PILULKA LÉKÁRNY  180.50  -0.55% 
 PRIMOCO UAV SE  900.00  +1.69% 
 VIG  728.00  -2.02% 
Komodity online
 Ropa 88.59 USD 19:28   
 Zlato 2335.75 USD 19:28   
 Stříbro 27.23 USD 19:28   
 Káva 223.35 USD 19:28   
 Cukr 19.43 USD 19:28   
 Bavlna 80.72 USD 19:28   

?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.