Komentář: Náhlý výpadek proudu může zničit neuloženou práci i rozehranou hru. Lze tomu však předejít

Redakce, 16.8.2023

Zejména v letních měsících se české firmy a domácnosti potýkají s výpadky elektřiny, za které může počasí. Stačí příchod bouře nebo přívalových dešťů, přeruší se dodávky energie, a rázem zmizí hodiny neuložené práce na stolním počítači. Jak problémům s výpadky proudu předejít pomocí záložních zdrojů, radí ve svém komentáři Radim Tlapák, ředitel českého internetového obchodu s bateriemi BatteryShop.cz.

Pokud vás překvapí náhlé přerušení dodávek elektřiny zapříčiněné klimatickými nebo jinými vnějšími vlivy, určitě vám v hlavě vyvstane několik alarmujících otázek. Obavy můžete mít z poškození přístrojů i ze ztráty neuložených dat ve vašem počítači. Všechny strachy jsou bez preventivních opatření zcela na místě.

Překvapit může vichr, krupobití i bouřka

Živelné události vás opravdu mohou připravit o dodávky elektřiny, a tím zadělat na problémy. Zbystřit by měli lidé, kteří doma pracují na důležitých projektech, o něž nechtějí přijít. Náhlým přerušením proudu se smaže rozepsaný pracovní e-mail, dokument i pokrok v rozehrané hře.

K událostem, které přísun elektrické energie ohrožují, navíc dochází čím dál častěji. Do konce 21. století bude podle předpovědi německých vědců v Evropě růst frekvence bouřek, krupobití a silných větrů. Za fenoménem stojí stoupající vlhkost poblíž zemského povrchu. Doporučuji se na nepříjemné důsledky počasí pro jistotu přichystat.

Elektrocentrály někdy nestačí

Před výpadky proudu se lidé preventivně chrání záložními zdroji energie. Zatímco firmy, které k fungování potřebují servery, volí jako pojistku elektrocentrály, domácnosti spoléhají spíše na menší agregátory. Tato řešení ale mají háček. Elektrocentrále trvá určitou dobu, než se nastartuje a začne přístrojům dodávat elektřinu. Televize, PC nebo herní konzole ve vaší domácnosti se tak mohou ocitnout bez proudu až na několik minut. Taková situace představuje závažný problém právě pro stolní počítače, ze kterých jako lusknutím prstu zmizí rozpracovaná data.

Spolehlivost nabízí UPS

Před ztrátou neuložených úkonů chrání uživatele počítačů UPS (Uninterruptible Power Supply, nepřerušitelný zdroj energie). Zařízení zajišťuje rychlý a stabilní přísun energie v případě výpadku proudu. Srdcem UPS je vyměnitelná baterie, kterou dodávky elektřiny ze sítě udržují v nabitém stavu a která v případě nouze začne připojená zařízení sama napájet. Nejvýkonnější nepřerušitelný zdroj napájení zvládne dobíjet přístroje po několik desítek minut. Pomůže tak překlenout kritickou dobu bez proudu a poskytne vám dostatek času k uložení všech procesů na PC.

Díky okamžité reakci UPS se nemusíte obávat ani poškození spotřebičů, k němuž při náhlém vypnutí proudu někdy dochází. UPS poslouží majitelům rovněž v době nestability vstupního napětí. Záložní zdroj pečlivě monitoruje kolísání toku a chrání citlivé přístroje.

Při výběru nepřerušitelného zdroje energie se orientujte podle příkonu připojených zařízení. Pro ochranu domácích přístrojů, jako je PC, vám stačí UPS o výkonu do 500 W. Výkonnější modely doporučuji využít pro servery a kanceláře. Že je o UPS zájem, potvrzují například statistiky prodeje baterií do UPS naší české značky T6 Power, kdy se poptávka na zahraničních trzích meziročně zvýšila o 96 %.

Péče o vyměnitelnou baterii

Životnost UPS avšak není nekonečná. Standardně se zdroj o ochranu napojených přístrojů postará po dobu 3 až 5 let. Výdrž baterie ovlivňuje několik faktorů. Roli hraje například teplota a vlhkost prostředí. Neumisťujte UPS k topným tělesům a do vlhkých sklepů. Péči je potřeba věnovat také pravidelnému čištění zařízení. Zejména UPS s ventilátory si zaslouží zvýšenou pozornost, co se úklidu prachu týče. Kvůli nánosu nepořádku totiž dochází k přehřívání záložního zdroje.

Pokud akumulátor doslouží, nezoufejte. Náhradní baterie jsou běžně dostupné, a to například v internetovém obchodu BatteryShop.cz. Při pořizování akumulátoru si dejte pozor na kompatibilitu nového dílu se značkou a typem vašeho záložního zdroje. V současné době UPS nejčastěji využívají uzavřené bezúdržbové olověné baterie typu VRLA, které je dobré po 5 letech měnit.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky