Valdštejnské slavnosti v Jičíně propuknou ve čtvrtek 16. května a potrvají do neděle. Zveme na bohatý program

Radujme se, vévoda opět míří do Jičína! Zveme všechny na Valdštejnské slavnosti, které se konají od čtvrtka 16. května do neděle 19. května. Hlavním dnem festivalu bude sobota. Valdštejnské slavnosti, které se v Jičíně konají každý sudý rok, letos mají velký cíl, a sice propojit dvě mimořádné barokní osobnosti, učitele národů Jana Amose Komenského a vévodu Albrechta z Valdštejna. Budou také oslavou škol a vzdělávání. Ostatně jičínské Lepařovo gymnázium, založené roku 1624 právě Valdštejnem, letos slaví 400. výročí!
Valdštejnské slavnosti
 

 

Kompletní program najdete na www.jicin.org a také na Facebooku, kde stačí vyhledat profil Valdštejnské slavnosti v Jičíně. Pojďme se nejprve podívat do sobotního programu.

V sobotu 18. května bude na náměstí ležení Valdštejnských vojsk. Asi v 10:20 vyrazí družina v čele s vévodou z Valdštejnské lodžie a průvodem projde lipovou alejí až do centra. Přibližně v 11:00 se vévoda přivítá s purkmistrem, radními a hosty a projde si slavnostní trhy. Připraveny budou sobotní trhy. Letos dorazí i nečekaný host, a to sám Jan Amos Komenský, jeden z nejvýznamnějších evropských myslitelů baroka a doby protireformace. Jistě se mezi vévodou a učitelem národů dočkáme zajímavého jiskření, neboť jejich názory, vyznání i životní postoje byly velice odlišné.

Odpoledne zamíříme do Jezuitské koleje – vstup z náměstí Svobody. Spolek Balbineum ve spolupráci s dalšími dobrovolníky uspořádá dílny i vystoupení a představí výrobu map z ručního papíru. Právě Jezuitská kolej je další z mnoha historických památek, jež Jičínu zůstala z Valdštejnovy doby.

V sobotu ve 20:45 se na Žižkově náměstí shromáždí pochodňový průvod. Půjde do zámeckého parku, kde ve 21:00 začne tradiční barokní zahradní slavnost. Zažijte taneční vystoupení nebo ukázky dobových soubojů. Vyvrcholením bude benátský ohňostroj.

Taková bude sobota. Ale co ostatní festivalové dny? Ve čtvrtek 16. května od 18:00 v Biografu Český ráj bude živý podcast Přepište dějiny v podání Martina Gromana a Michala Stehlíka, kteří se zaměří na historický odkaz Albrechta z Valdštejna a Jana Amose Komenského. V pátek 17. května od 20:30 zveme na Nocturno v podání smíšeného sboru Smetana na zahradě Lepařova gymnázia (za deštivého počasí v gymnazijní aule).

Zakončení slavností proběhne ve Valdštejnské lodžii v neděli 19. května ve 14:00 a bude velkolepé. Jedinečná Slavnost poznání bude dalším vrcholem valdštejnských dnů. Komponovaný program, do něhož bude zapojen i nový společenský sál Theatron v historické památce, nechá střetnout osobnosti Albrechta z Valdštejna a Jana Amose Komenského. Valdštejnská lodžie je totiž jedním z míst na trase Cesta Valdštejnských architektů, která propojuje památky na české a polské straně spjaté s Valdštejnskou architekturou. V rámci stejnojmenného projektu financovaného z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko zde vznikla nová návštěvnická expozice a byly zpřístupněny další zrekonstruované prostory.

Naprostá většina programu včetně hlavního dne bude bez vstupného. Akce se vstupným jsou zvýrazněny na www.jicin.org.

Dopravní omezení a trhy

V pátek a v sobotu se tradiční trhy přesunou na Husovu ulici a budou prostorově omezeny. V sobotu bude uzavřen vjezd na Valdštejnovo náměstí. Podrobnosti jsou v přiložené mapě.

Mgr. et Mgr. Jan Jireš
Tiskový mluvčí

 

Valdštejnské slavnosti, uzavírky
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky