Srovnání cen mobilních tarifů, internetu a TV se vyplatí. Neutrácíte někde zbytečně?

Redakce, 14.5.2024

Platby za telefon, internet a televizi jsou základními položkami většiny osobních a rodinných výdajů. Asi se bez nich zcela neobejdete, ale neutrácíte v některé z nich zbytečně? Chytrým srovnáním ušetříte jako jednotlivec stovky korun měsíčně, rodina i tisíce.

„Všem, kdo používají telefon, internet a televizi bych poradil, aby si pravidelně kontrolovali ceny svých služeb, protože na nich lze dlouhodobě ušetřit,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz a dodává: „Stejně jako jsme si zvykli srovnávat ceny při nákupu elektroniky, pojištění a nově také energií, měli bychom porovnávat i ceny za telekomunikační služby, tedy, mobilní tarify, internet a TV.“

Za neomezený tarif s rychlostí internetu 10 Mb/s zaplatíte v květnu 2024 u O2 949 , u T-Mobilu 930 a u Vodafonu 877 . K dispozici jsou i balíčky s rychlejším internetem, i tady spolu ovšem operátoři drží krok. Samozřejmě ale záleží na službách, které člověk skutečně využívá. Pokud třeba platí neomezený tarif, ale mobilní data vůbec nevyužívá, pak se změna operátora nebo alespoň tarifu rozhodně vyplatí. Především u virtuálních operátorů lze najít balíčky služeb, které mohou přesně odpovídat konkrétním požadavkům a někde si je dokonce lze sestavit na míru.

Kdy je možné odejít od stávajícího operátora?

Dříve operátoři „strašili“ své klienty velkými smluvními pokutami. To už dnes naštěstí neplatí a ani smlouva na dobu určitou není příliš velkou překážkou, pokud se operátora rozhodnete změnit. Stačí, aby od podepsání smlouvy uběhly alespoň tři měsíce. Potom lze smlouvu vypovědět, aniž byste platili smluvní pokutu. U smlouvy na dobu neurčitou to můžete udělat kdykoli. Jen vždy počítejte s tím, že budete muset vyřešit své závazky u stávajícího operátora. Bude třeba vrátit zapůjčený modem nebo jiné zařízení, doplatit zůstatkovou cenu mobilu nebo tabletu pořízeného na splátky a podobně. Vždy si ale dobře prostudujte svou smlouvu, abyste přesně věděli, co vás čeká.

Jaké máme v Česku operátory?

V Česku máme tři hlavní operátory, kterými jsou O2, T-Mobile a Vodafone. Jedná se o klasické operátory s vlastní infrastrukturou. Provozují tedy síť vysílačů a spravují i vše další, co k přenosu signálu a využívání jednotlivých služeb potřebujeme. Kromě nich pak existuje řada virtuálních operátorů, jako jsou například GoMobil, Tesco Mobile, Kaktus, LAMA mobile, SAZKAmobil nebo ČEZ Mobil, kteří nemají vlastní fyzické sítě a využívají infrastrukturu některého ze tří klasických operátorů.

„Když se podíváme na klasické operátory, ceny za neomezené tarify zahrnující volání, zprávy i internet tady začínají na necelých sedmi stovkách měsíčně. Ale jak už to bývá, v leckterém odvětví lze najít nabídky takzvaně “podpultové” a nejinak je tomu právě u operátorů. Tady se pak bavíme o výrazně zajímavějších nabídkách, které jsou však neveřejné, a právě proto je vhodné si čas od času provést srovnání a obrátit se třeba i naše specialisty,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky