Co obnáší přeměna chalupy na nízkoenergetickou stavbu

Redakce, 14.5.2024
zateplení podkroví izolace ilustrační

Přeměnit chalupu na nízkoenergetickou stavbu se mnohdy může jevit jako zcela nereálné. Realizovat takový projekt totiž vyžaduje jednak peníze, ale také důležitou a nepostradatelnou odbornost. Nicméně pokud se vlastník nemovitosti pro tuto možnost rozhodne, odměnou mu bude podstatně příjemnější pobyt na chalupě v každém ročním období, snížení nákladů na její užívání, ale také prodloužení životnosti stavby i zvýšení její hodnoty.

Na začátek je třeba říci, že se počítá skutečně každý zásah, který stávající starou chalupu byť jen o něco málo vylepší. Pokud jde o nejčastější problémy starších domů, k těm patří zejména nedostatečná nebo nefunkční tepelná izolace, špatná izolace oken a dveří, ale také neefektivní topení. A právě tady je potřeba při přeměně víkendového domku na nízkoenergetické bydlení začít. Pokračovat je poté možné dalšími vychytávkami, které mnohdy přinesou za poměrně málo peněz opravdu velký efekt.

Snížení energetické náročnosti chalupy vede jednak k ekologičtějšímu bydlení, ale přináší i mnohem větší pohodu. „Vlastník chalupy nejenže ušetří na nákladech za energie, ale prodlouží i její životnost a zvýší její hodnotu. Je to zajímavá investice. U starších staveb přináší i menší renovace velké úspory, které snižují náklady na provoz v desítkách procent,“ je přesvědčen Lukáš Kmenta, country manažer firmy HBS pro Česko a Slovensko, specialisty na izolace domů a budov.

Kam by měly směřovat první kroky

Dnešní materiály a technologie umožňují snížit energetickou náročnost jakékoli stavby, ať už stoletého kamenného domku, dřevěné chalupy či chalupy s hliněnými stěnami. Pokud je v plánu kompletní rekonstrukce, je nutně změny provádět s rozvahou a postupovat odborně, především s ohledem na využité materiály. „Největším rizikem rekonstrukce staré chalupy je nerespektování stavby jako funkčního celku v místě a čase. Přílišný a necitlivý zásah do konstrukce se může dříve nebo později projevit v jiné části stavby, např. zvýšením vlhkosti či kondenzace a vznikem plísní. Doporučuji proto důkladně připravit projekt rekonstrukce, poradit se s odborníky, vybírat kvalitní materiály a dbát na kvalitu práce,“ radí Kmenta. Důkladná revize reálného stavu chalupy by měla být bezpochyby prvním krokem na cestě za nízkoenergetickou stavbou. Až po kompletním zhodnocení situace, včetně jasné identifikace materiálů použitých pro její stavbu i míst, kde dochází k energetickým ztrátám, je čas pustit se do práce.

Začít je třeba od podlahy

Protože jednou z hlavních charakteristik nízkoenergetických domů je vysoce kvalitní tepelná izolace, je důležité začít doslova od podlahy. V první řadě je třeba zamezit pronikání vlhkosti. Proto bývá standardním postupem vykopání původní konstrukce podlahy a vytvoření izolované skladby podlahy s využitím dostupných moderních materiálů, ovšem takových, které nenaruší typický ráz chalupy.

Tepelná izolace podlah je nutností nejen ve výše položených oblastech. K tomuto účelu se obvykle používá polystyren, který však potřebuje rovný podklad. Efektivní alternativou může být stříkaná tvrdá PUR pěna, která má výrazně lepší izolační parametry, nevyžaduje úplně rovný povrch, výrazně nesníží světlou výšku místnosti a zároveň poskytuje efektivní ochranu proti radonu,“ radí odborník. Na takto zaizolovaný podklad je následně možné umístit betonový potěr nebo rošt na podlahovou krytinu.

Důraz na harmonii použitých materiálů

Zaizolovat zdi i stěny chalupy není samo o sobě složité, ale je třeba použít správný materiál a postup. Jinou izolaci si totiž žádá hliněné zdivo a jinou zase dřevo. Hliněné stěny fungují jako přirozený regulátor vlhkosti ve stavbě. Zaizolujete-li spodek chalupy, změní se jejich fungování a může trvat i několik let, než se vlhkost v nich uvolní. Proto je třeba jako izolant použít materiál, který vlhkost zvládne pohltit i odvést ze stěn. „Na zaizolování stěn ze smíšeného nebo hliněného zdiva bych doporučoval difúzně otevřené izolační systémy,“ radí Kmenta. Pokud jde o dřevěné stěny, ty jsou samy o sobě výborným izolantem. Problémem však mohou být netěsnosti a proudění vzduchu, které způsobuje sedání starší stavby. „I dřevěná stavba se může stát nízkoenergetickou se správnou difúzně otevřenou izolací. Doporučuji měkkou PUR pěnu nebo minerální izolaci. Dobrá zpráva je, že dřevěnými stěnami uniká pouze přibližně jedna třetina tepla, větší pozornost je však třeba věnovat střešnímu plášti,“ dodává odborník.

Čas na výměnu střechy?

Jestli se něco nevyplatí, pak je to tepelná izolace střechy chalupy, která se blíží hranici životnosti. A tehdy nastává chvíle, kdy je třeba zvážit kompletní rekonstrukci střešního pláště. V dnešní době jsou na trhu dostupné velmi kvalitní lehké střešní systémy s životností přesahující 50 let. Pokud je střecha ještě v poměrně dobrém stavu a nepotřebuje výměnu, lze jejím zaizolováním ušetřit 30-50 % nákladů na topení a chlazení. „Starší stavby se pravděpodobně nevyhnou instalaci podstřešní fólie, což představuje jistý zásah do střešní konstrukce. Lehké, difúzně otevřené izolační systémy, které zajišťují vzduchotěsnost a nezvyšují statické zatížení střechy, jsou nejlepší volbou. Měkké PUR pěny váží jen kolem 6 až 8 kilogramů na metr krychlový,“ dodává Kmenta.

Izolace střechy přinese citelně vyšší komfort užívání chalupy také v případě, že jsou využívány i podkrovní prostory. V zimě nebude problém podkroví vytopit a v létě se nebude přehřívat. A v konečném důsledku zaizolování střechy, které je investicí na další desítky let, zvýší i cenu nemovitosti.

Chalupářské vychytávky

Při přeměně chalupy na nízkoenergetický domek je možné využít všech fyzikálních zákonů. Chalupu sice nelze přemístit, ale s ohledem na světové strany lze alespoň upravit například její vnitřní dispozici. Velkou úsporu přinesou také skleněné výplně oken, které zabrání unikání tepla i přehřívání chalupy. „Určitě se vyplatí zamyslet nad dostupnými systémy, které využívají sluneční záření. Fotovoltaika a fototermika dnes poskytují velmi dostupné systémy a v kombinaci s rekuperací posunou vaši chalupu do nízkoenergetického standardu opravdu rychle. Nesmíme však zapomínat, že rekuperace je účinná pouze v dokonale vzduchotěsné stavbě, takže je třeba mít správnou izolaci, která vyplní každou mezeru a spáru,“ radí odborník na izolace.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky