V datech: Češi a mytí nádobí - Jak (ne)úsporný je roční provoz myček na nádobí?

Redakce, 14.5.2024
myčka ilustrační

Bez myčky nádobí si řada Čechů nedokáže představit svůj běžný provoz. Podle nejaktuálnějších dat Českého statistického úřadu vlastnila myčku bezmála polovina českých domácností, konkrétně 46,4 %. [1] Průměrné stáří spotřebiče se pohybovalo mírně přes šest let. Ze stejného zdroje navíc vyplývá, že myčku starší pěti let mělo doma 43 % Čechů. Přičemž právě stáří spotřebičů je zásadním faktorem při diskuzi o energetické efektivitě domácností, což je stále diskutovanější téma. Podíl myčky nádobí na celkové spotřebě energie v domácnosti pak činil 2,3 %. [2]

Obzvláště v důsledku energetické krize začali Češi více pozornosti věnovat spotřebě energie. A měli k tomu objektivní důvody, mezi červnem let 2021 a 2022 čelila Česká republika nárůstu cen energií o 45,2 %, což vedlo k průměrné ztrátě 10 000 na obyvatele. [3] Počet domácností, které v roce 2022 čelily dopadům energetické chudoby se tak vyšplhal na 24 %. [4] Češi z toho důvodu začali věnovat pozornost i běžným aktivitám v domácnosti, které spotřebovávají energii. Jednou z nich je mytí nádobí.

Jak vychází ruční mytí nádobí?

Pokud si česká domácnost vybere pro umytí stejného množství nádobí, které by se vešlo do jedné myčky, ruční variantu, trvalo by jí to v průměru 80 minut. V případě, že si vodu nenapustí do dřezu a nechá ji volně téct, spotřebuje při tom 15 až 40 litrů vody. [5] Do nákladů je nutné započítat ještě její ohřev, mycí prostředek a investovaný čas. Z čehož vyplývá, že myčka nádobí spotřebuje pouze pětinu vody a má o třetinu nižší provozní náklady. [6]

Myčka může být žrout energie

I když je myčka na nádobí úspornější než ruční umývání, i ona může být neefektivním konzumentem energie. Velice podstatným faktorem je totiž její věk. Starý spotřebič je totiž neúsporný, i když má z doby pořízení nalepený energetický štítek A. Vrátíme-li se k datům z roku 2021, bylo průměrné stáří myčky nádobí 6,1 let. [7] Když vezmeme v potaz průměrnou spotřebu energie na jednu myčku, ta činila v roce 2021 na 100 cyklů 76,43 kWh [8] . Při vynásobení cenou 7,84 za 1 kWh [9] pak vychází cena elektřiny na 599,21 .

Na efektivitu a úspornost ale stále více dbají sami výrobci. „Rozdíl mezi novým a starým spotřebičem je značný a může znamenat úspory vyšší stovky až tisíce korun ročně. Například naše myčka BDFN36560XC se spotřebou 55 kWh na 100 cyklů je o 27 % úspornější než je průměr vyplývající z dat výše,“ říká Jan Krejčíř, ředitel marketingu společnosti Beko.

5 tipů, jak z mytí nádobí vytěžit maximum

1) Skládejte nádobí s rozmyslem: Nesprávně naskládané nádobí je jedním z hlavních problémů vedoucích k jeho špatnému umytí. To znamená dodatečné umývání, které stojí další čas a finanční prostředky. Horní část myčky bývá uzpůsobená menším kusům nádobí, jako jsou sklenice nebo křehké porcelánové hrnky. Ty do koše umísťujeme dnem vzhůru. Spodní je vyhrazena hrncům a odolnějšímu nádobí. Mělké a hluboké talíře je lepší střídat, aby se k nim voda dostala. Příbory pak patří do plochého šuplíku nebo speciálních košů, kde je umisťujeme rukojetí dolů. Myčku nepřeplňujeme, aby se nádobí nepřekrývalo a mělo prostor na umytí.

Častým problémem byly neumyté části nádobí, které se nacházely v rozích prostoru myčky. I na tento nedostatek se současní výrobci zaměřují. Například značka Beko pro své myčky vyvinula unikátní mycí rameno CornerIntense, které dosáhne do všech koutů a žádné místo tak nezůstane bez umytí.

2) Už žádné nedomyté sklo: U starších modelů myček se občas stávalo to, že lahve a vysoké sklenice nebyly dokonale umyté a zůstaly v nich nečistoty. Bylo tak nutné je ještě domýt v ruce. I tento problém řeší nové funkce, jako je DeepWash. Trysky myčky jsou uzpůsobeny vysokému nádobí, aby voda dosáhla do celé jejich výšky. Už se tak nestane, že by v nich cokoliv zůstalo.

3) O děti a alergiky je třeba pečovat: I po důkladném umytí nádobí se může stát, že na něm ulpí viry a bakterie. Z tohoto důvodu byla vyvinuta funkce HygieneIntense, která je vhodná pro rodiny s malými dětmi nebo alergiky. Nádobí je kromě vody vystaveno také horké páře, která nádobí nejen umyje, ale také dezinfikuje. Oproti běžnému mytí tak viry a bakterie odstraní z 99,9 %.

4) Ušetřit se dá jedním zmáčknutím: I když se mnozí lidé snaží myslet ekologicky, mylně spouští nejkratší mycí program s představou, že ušetří vodu i energii. Ten však na úkor času využívá naopak vody více a platí to i o energiích. Krátké programy jsou totiž založeny na rychlém ohřevu vody na vysokou teplotu. Většina moderních myček ale nabízí program ECO, který ekologické standardy naplňuje. Program sice trvá déle, ale myčka vodu opakovaně využije, takže se nemusí tolik ohřívat.

5) Konec plýtvání čistícím prostředkem: Při ručním mytí se často stává, že používáme čistícího prostředku více, než by bylo nutné. Za přípravky tak utrácíme peníze zbytečně navíc. Myčka nádobí tenhle problém umí řešit. I u ní se ale stává, že spotřebič při spuštění nejkratšího programu nerozpustí celou tabletu nebo na nádobí zůstanou zbytky prostředku. Nové myčky nádobí ale disponují automatickými dávkovači, které si množství mycího prostředku přizpůsobují danému programu. Zásobník dávkovače pojme mycí prostředek na několik mytí, takže ho není nutné doplňovat s každým spuštěním. Ve chvíli, kdy v zásobníku začne náplň docházet, myčka se vám sama připomene.



[1] Spotřeba paliv a energií v domácnostech Energo - 2021. Praha: Český statistický úřad, 2022, s. 37.

[2] Tamtéž, s. 40.

[3] Nový RILSA Policy Paper: Household-specific Energy Expenditure and Inflation in the Czech Republic (Energetické výdaje domácností a inflace v České republice) - RILSA

[4] CERO VŠE, 2024. Řešení energetické chudoby v ČR. Souhrnná zpráva. PDF. CERO VŠE.

[5] Pod drobnohledem: Kolik vody a energie ušetří myčka? - E15

[6] Tamtéž.

[7] Tamtéž, s. 38.

[8] Tamtéž, s. 40. Přepočet z roční spotřeby na 100 cyklů.

[9] Přepočteno z MWh na kWh, skupina DC 2. pololetí 2023. Dostupné z: VDB CZSO



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky