Co byste měli vědět o zdanění přivýdělku a letních brigád

Redakce, 5.7.2023

Léto je ideálním obdobím na brigádu v gastronomii, pohostinství nebo třeba v zemědělství. Přivýdělek ale nabízí řada firem i v kvalifikovaných oborech, a to nejen v létě. Formou o provedení práce nebo činnosti si přivydělává řada lidí na rodičovské dovolené, ale i zaměstnanci, kteří chtějí mít příjem ke svému platu navíc. Jak se přivýdělky daní a jaký je rozdíl mezi DPP a DPČ vysvětlí zakladatelka a šéfka české účetní firmy UOL Účetnictví.

„Ať už pracujete na DPP, nebo DPČ, měli byste mít jasno v tom, jak se váš příjem bude danit. Nejjednodušší situaci mají studenti, kteří svůj příjem z brigády díky slevě na poplatníka obvykle nedaní. U ostatních je situace jiná,“ říká Jana Jáčová z UOL Účetnictví.

Pro krátkodobé práce je ideální DPP

Dohoda o provedení práce je nejlepší cestou pro dočasné přivýdělky do 300 hodin za kalendářní rok s měsíční odměnou do 10 000 . Do této částky se totiž nemusí odvádět zálohy na zdravotní ani sociální pojištění. Jestliže jste navíc se zaměstnavatelem podepsali tzv. růžový papír, můžete uplatnit i slevu na dani nebo daňová zvýhodnění na děti.

V případě, že máte podepsáno růžové prohlášení k dani poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, jak zní celý název dokumentu, u jiného zaměstnavatele, daňové výhody nemůžete už na druhém pracovním místě využít.

Výdělek v případě DPP bez podepsaného prohlášení se daní 15 %, s daňovým prohlášením se daň sníží skrze slevu na poplatníka. Zapomínat se v případě překročení 10tisícového limitu nesmí na odvody zdravotního (6,5 %) a sociálního (4,5 %) pojištění a odvody platí i zaměstnavatel ve výši 33,8 %.

DPČ na 20 hodin týdně

Dohoda o pracovní činnosti se může využít pro brigádu i zkrácený pracovní poměr a pracovat na ni můžete maximálně 20 hodin týdně, čili polovinu klasické týdenní pracovní doby. Zdravotní a sociální pojištění se vás bude týkat jen v případě, že je váš měsíční výdělek 4 000 a více.

Brigádníky přijímají i účetní firmy

Brigádní pozice se nabízejí i pro administrativní a vysoce kvalifikované pozice, a to nejen v létě. „Naše firma zaměstnává aktuálně přes 200 brigádníků. Vesměs jde o studenty vysokých škol, účetní na rodičovské, ale i ty zaměstnané u jiných firem, kteří si chtějí ještě přivydělat,“ popisuje Jana Jáčová situaci v účetní firmě UOL Účetnictví.

Zájem o brigádní místa podle ní přetrvává celoročně. „Náš rekord, který se nedá zapomenout, je 3 000 zájemců na jeden nábor brigádníků, kdy jsme plánovali obsadit 80 míst. Většinou ale nabíráme nové spolupracovníky ve vlnách po 50 lidech. A ti z nich, kteří se dobře zorientují, jsou pečliví a získají nezbytně nutnou rutinu, u nás vydrží i několik let,“ upřesňuje Jáčová.

Na podobných kvalifikovaných místech je pro nové brigádníky připraveno zpravidla školení, ať už osobní, nebo formou videa, a i poté se práce po nových kolezích kontroluje, aby byly výsledky stoprocentní. „Třeba vysokoškolští studenti u nás zpravidla pracují dva až tři roky a třetina jich u nás zůstane i po ukončení studia,“ naráží Jáčová na fakt, že brigády v oboru bývají pro studenty častým odrazovým můstkem k získání první pracovní pozice na hlavní poměr.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky