Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  14.06.2013 16:08:00

Posilující trend na koruně se v tomto týdnu zastavil

Kurz CZK/EUR se odrazil od svého lokálního dna. Zatímco druhá polovina května a počátek června byly ve znamení posilování koruny, kdy se kurz dostal z kotací u 26,20 CZK/EUR až k 25,50 CZK/EUR, byl tento týden ve znamení zastavení tohoto poklesu a mírné korekce korunových zisků. V závěru týdne se kurz nacházel těsně nad 25,70 CZK/EUR, což znamenalo týdenní ztrátu ve výši zhruba dvou třetin procenta. Koruna tak byla nejhůře se vyvíjející měnou regionu v tomto týdnu. Polský zlotý totiž ve výsledku stagnoval, maďarský forint si dokonce o 1,3 % polepšil.
 
I když domácí makroekonomická data zveřejněná v prvních dvou červnových týdnech většinou pozitivně překvapila, kumulují se spíše antiinflační rizika. Již v prvním červnovém týdnu publikovaná dubnová data z průmyslu, exportu i maloobchodu skončila ve srovnání s tržním konsensem lépe a naznačují tak, že ekonomika by mohla ve stávajícím druhém čtvrtletí opustit recesi. Z tohoto pohledu vyznělo celkem příznivě i květnové snížení míry nezaměstnanosti na 7,5 % z dubnových 7,7 %. Od únorového maxima tak již došlo ke snížení o sedm desetin procentního bodu. Zlepšení je čistě důsledkem nástupu prací sezónního charakteru. Pozitivní ovšem je, že květen byl prvním měsícem v současné recesi, kdy nebylo zaznamenáno zhoršení situace na trhu práce po očištění právě o sezónní faktory.
 
Květnová inflace překvapila svou nízkou hodnotou. Spotřebitelské ceny se v průběhu května snížily o 0,2 %, což vedlo ke zpomalení meziročního růstu z dubnových 1,7 % y/y na pouhých 1,3 % y/y; trh přitom čekal snížení pouze na 1,5 % y/y, květnová prognóza ČNB činila 1,6 % y/y. Z toho je zřejmé, že se z pohledu centrální banky objevily komentáře poukazující na převahu antiinflačních rizik, i když to nejhorší má česká ekonomika zřejmě za sebou. V tomto duchu vyznělo jak dnešní vyjádření guvernéra centrální banky M. Singera, tak i včerejší komentář člena bankovní rady K. Janáčka. Podle něj je uspokojivý kurz koruny mezi 25,60 až 26,00 CZK/EUR, pohyb v tomto pásmu nezakládá důvod k tomu, aby centrální banka nějakým způsobem zasáhla. Je však připraven podpořit přímé intervence v případě, pokud to bude potřeba. Právě tyto verbální intervence pomohly korekci korunových zisků, dopad současných turbulencí na politické scéně byl prozatím marginální.
 
Příští týden bude při pohledu na fundamenty relativně nezajímavý , alespoň z pohledu tuzemského devizového trhu. Jedinými ukazateli budou květnové produkční ceny a dubnová platební bilance. Oba ukazatele budou publikovány v pondělí.
 
Oproti tržnímu očekávání jsme poměrně velkými optimisty pokud jde o předpokládaný výsledek běžného účtu platební bilance. Ten by měl v dubnu skončit v přebytku 13,9 mld. CZK, což by představovalo meziroční nárůst o 12,5 mld. CZK. Všechny jeho složky by si měly meziročně polepšit. Největší meziroční nárůst čekáme u bilance se zbožím a u bilance výnosů. V březnu kvůli vysokému odlivu dividend běžný účet silně zklamal. V dubnu by tak odliv dividend mohl být nižší.
 
Ceny průmyslových výrobců by měly v květnu stagnovat , tržní konsensus ukazuje na nepatrný pokles o 0,1 % m/m. Ceny ropy v korunovém vyjádření, které ovlivňují zejména ceny rafinovaných ropných produktů, zůstávají antiinflačním faktorem. Opačným směrem by měla působit slabší koruna. Meziroční dynamika produkčních cen by měla v květnu stagnovat na 0,5 %.
 
I v příštím týdnu můžeme být svědky komentářů ze strany centrálních bankéřů ke kurzu koruny. Ty by se měly nést ve stejném duchu jako dosud - tedy akcentování antiinflačních rizik, verbální intervence proti koruně, zmínky o možnosti využití přímých intervencí v případě potřeby. Pohled na aktualizovanou technickou analýzu ukazuje, že kurz se pohybuje v krátkodobém sestupném kanálu. Jako silná oblast podpory by měla působit hladina 25,45 CZK/EUR (v případě jejích zdolání by se otevřel prostor pro pokles k 25,22 CZK/EUR). Posun nad 25,70 CZK/EUR by znamenal návrat do střednědobého rostoucího trendového kanálu s úrovní technické rezistence na 26,15 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.12.2017Koruna v závěru týdne zastavila oslabující trend (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.10.2013Zvrátí zápis z jednání ČNB posilující trend na koruně? Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.09.2012Koruna v závěru týdne zastavila oslabující trend Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688