Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  31.01.2013 16:27:49

Půvaby výprodejů mohou stát za počátkem finančních potíží

Začátek roku se vždy nese ve znamení slev všeho druhu. Statisíce lidí navštěvují obchodní centra a internetové obchody, honí se za výhodnou koupí a dokazují, jak silným lákadlem je pro Čechy nízká cena. Sezónní výprodej ale může být začátkem finančních potíží – na to by neměl zapomínat žádný spotřebitel, který se vydá na nákupy. Společnost KRUK International připravila ve spolupráci s Poradnou při finanční tísni užitečné rady, jak snížit riziko zadlužení hned z kraje nového roku.

Neztrácejte kontrolu nad výdaji

O tom, jak obchody vodí zákazníky za nos a přesvědčují je k ne vždy promyšleným nákupům, byla napsána již nejedna knížka. Náležitě vystavené zboží, precizně zvolené osvětlení, dokonce i hudba, vůně a především všeobecné informace o výjimečně příznivých cenách – to vše přispívá k tomu, že lidé utrácejí více, než předpokládali před vstupem do obchodu. Kontrolu nad výdaji pak ztrácejí ještě snadněji, pokud k úhradě nákupu používají platební kartou a nevidí, jak jim z peněženky mizí peníze. Takto lze snadno upadnout do dluhů, které se velice těžce splácejí.

Pozor na impulsivní nákupy

Z průzkumu, který pro KRUK International zpracovala společnost STEM/MARK na konci roku 2012 vyplynulo, že 33 % domácností si nepřipravuje nákupní seznamy před větším nákupem. Tato část populace se velmi snadno může stát obětí tzv. impulsivních nákupů.

I když spotřebitelé chápou tento problém, neznamená to, že se mu dokážou vzepřít. Výprava do obchodního centra, tedy honba za výhodnou koupí, se často mění v situaci, kterou pokaždé nejsou schopni ovlivnit. Není se čemu divit, protože – jak vyplývá z průzkumu STEM/MARK – 50 % Čechů přiznává, že průběžně nekontrolují své výdaje.

V důsledku výprodejových akcí je snadné sklouznout k nakupování v příliš velkém množství a nevhodně. Na nákupní horečku ale bohužel neexistuje jiný způsob, než zdravý rozum.

Platební kartu nechte raději doma

Abyste nepodlehli zbytečnému pokušení, pokuste se nebrat s sebou do obchodů platební karty (zejména kreditní karty), ale pouze hotovost – a to jen v takovém množství, které můžete bezpečně utratit. Stojí také za to si před odchodem do obchodu napsat seznam potřebných věcí, neboť pak přejdete situaci, kdy si z obchodu přinesete sedmou klasickou černou sukni, když přitom potřebujete kalhoty, či další sportovní tričko s potiskem místo kvalitní košile, jež by se výborně hodila k vašemu jedinému elegantnímu obleku.

Je to skutečně výhodné?

Velmi užitečné je najít si čas zamyslet se, zda další věc, i když zakoupenou levněji než obvykle, skutečně potřebujete. Pokud je to možné, měli byste si ověřit např. na internetu, zda je výprodejová cena skutečně maximálně výhodná. Bohužel se neustále vyskytuje umělé zvyšování cen před sezónním výprodejem, a to pouze proto, aby pak byly sníženy na standardní úroveň. Takto mohou slevy, které svádí a přitahují po dlouhých svátcích, nejsnáze otřást domácím rozpočtem či dokonce vést k zadlužení. Zejména v obchodních centrech, které kromě četných slev svádí i bohatou nabídkou finančních služeb – poměrně levných a rychlých půjček.

Podlehli jste slevám? Cesta ze zadlužení vede přes aktivitu

Ani tehdy, pokud se slevy ukážou příliš svůdné a výdaje, které jste do nich investovali příliš velké, není ještě nutné bezmocně lomit rukama. Z mnoha finančních obtíží se dá vybruslit, jen je třeba začít okamžitě jednat. Pokud máte dluh a obtíže s jeho splácením, největší chybou je čekat; pohledávka se časem dostane k soudu či dokonce k exekutorovi. Co nejdříve se obraťte na věřitele, vysvětlete mu vaši situaci a společně hledejte řešení. Dopis od firmy, která spravuje vaši pohledávku, neznamená konec světa, je naopak šancí, jak celou záležitost smírně vyřešit.

„Dlužnou částku lze například splatit ve splátkách, přizpůsobených možnostem zadlužené osoby. Toto řešení využívají tisíce lidí, kteří díky uzavření dohody o splátkách upravili své pohledávky,“ vysvětluje Vítězslav Kus, obchodní ředitel KRUK International. „Není to tak složité, jak se může zdát. Naše zkušenosti ukazují, že obvykle vystačí několik užitečných rad, změna návyků týkajících se výdajů a průběžná analýza domácího rozpočtu, aby se ušetřily prostředky a bylo možné splácet dlužnou částku.“

Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal podotýká, „v případě problémů se splácením je důležité nejen rychle kontaktovat věřitele, ale i vyhledat nezávislou a neziskovou poradenskou službu: „Zde jednoznačně platí rčení: Nakupujte u odborníků.“ Neodborné poradenství vedené jen touhou po tučném honoráři může situaci klienta podstatně zhoršit. Nehledě na to, že klient platí za to, co by u nás dostal zadarmo.“

 

O Poradně při finanční tísni
Poradna při finanční tísni (Poradna) je obecně prospěšnou společností poskytující zdarma rady a konzultace osobám zadluženým a předluženým, případně těm, kteří se teprve chystají půjčit si finanční prostředky. Specializuje se na vyhotovení návrhů na oddluženíosobní bankrot. Poradna nabízí své bezplatné služby od roku 2008 v Praze, od roku 2009 v Ostravě a od roku 2010 v Ústí nad Labem. Výjezdní pobočky navštěvují profesionální poradci Poradny pravidelně v Litvínově, Šumperku, České Lípě, Hradci Králové a v Plzni. Partnery Poradny jsou Česká spořitelna, Českomoravská stavební spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Stavební spořitelna České spořitelny, UniCredit bank, nadace Erste Stiftung, Fakulta podnikohospodářská VŠE a Sdružení českých spotřebitelů.

Více informací naleznete na webu: http://www.financnitisen.cz/

 

O společnosti KRUK
Společnost KRUK International s.r.o. (KRUK) je členem skupiny KRUK, založené v roce 1998, která je mezinárodní společností zabývající se správou pohledávek na středoevropských a východoevropských trzích. Činnost společnosti se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. KRUK spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a jiných služeb. Motto společnosti „Pomáháme splatit dluhy“ je výsledkem inovační politiky orientované na smírná řešení. Partnerský přístup k zadluženým osobám a firmám a pochopení jejich situace jsou hlavní přednosti, kterými se firma vyznačuje. Cílem tohoto přístupu je motivovat zadlužené osoby k zahájení jednání s KRUKem o splacení dluhů ve formě splátek, které si mohou dle své aktuální finanční situace dovolit.

Skupina KRUK působí v současné době v Polsku,  České republice, na Slovensku a v Rumunsku.

Více informací o společnosti KRUK je k dispozici na webu
http://cz.kruk.eu/

V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:

Hana Rákosníková, PR & Marketing Specialist
KRUK International s.r.o., Lomnického 7/1705, Praha 4, 140 00 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688