Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  23.09.2011 11:03:14

Urbanizace a zvýšená poptávka po komoditách

Rostoucí ekonomická aktivita v rozvíjejících se trzích nadále tlačí vzhůru poptávku a cenu klíčových komodit, jako jsou kovy a ropa. Klíčovým faktorem rostoucí poptávky jsou investice do infrastruktury, které jsou důsledkem stěhování venkovského obyvatelstva do měst, tak jak jej nyní můžeme v těchto ekonomikách pozorovat. 

Rostoucí spotřeba vytváří tlak na těžké i lehké komodity, a ceny těchto komodit budou podle mne růst hned ze dvou důvodů, tím prvním je rostoucí globální poptávka, tím druhým rostoucí náklady na získávání těchto komodit.

Čína a Indie, základ světové poptávky pro nejbližší léta

V příštím desetiletí by měla podle odhadů globální poptávka po nerostných surovinách vzrůst nejméně o třetinu. Se svým rychlým ekonomickým růstem jsou to pak rozvíjející se trhy, kdo se stává největší spotřebitelem nerostných surovin, resp. zdrojů energií. Čína a Indie, země každá čítající přes miliardu obyvatel, poptávají čím dál tím více elektrické energie, vody, ale i benzínu do neustále rostoucího parku automobilů a kamionů.

Čína je celosvětově největším spotřebitelem energie, celosvětově třetím největším čistým dovozcem ropy a druhým největším producentem energie, za USA. V minulých letech existovalo spoustu zemí, které byly buď energeticky nezávislými, či dokonce čistými vývozci energií, například Indonésie, ta se však postupem času naopak stala významným dovozcem energií.

Dalším potenciálem jsou rozvojové země

Existuje hned několik faktorů, které vypovídají o potencionálu, který se v energetickém průmyslu v dlouhodobém horizontu nachází. Celkově vzato jsme našli spoustu investičních příležitostí v energetických a těžebních společnostech, a to zejména v ropných společnostech s diverzifikovaným obchodním modelem, které mohou snáze čelit výkyvům, které se na komoditních trzích objevují.

Obzvláště zajímavé investiční příležitosti se dle našeho názoru nacházejí v zemích, které jsou bohaté na přírodní bohatství, a které jsou zároveň jeho čistými vývozci, jako například Rusko a Brazílie. Mezi významné producenty ropy a vzácných kovů pak dnes patří i zaostalejší země, které profitují z vysoké poptávky po těchto zdrojích ze strany velkých rozvíjejících se ekonomik, jako je například právě Indie a Čína.

Jak pak ekonomicky zaostalé trhy expandují, zvyšuje se i tlak na infrastrukturu a investice do ní, což zase otevírá zajímavé investiční příležitosti ve stavebnictví, dopravě, ale i dalších průmyslových odvětvích.

Řeč je například o Laosu, v němž nyní významně roste poptávka po vodní energii a nerostných surovinách, což opět dodatečně posiluje i ekonomický růst. Obecně se dá říct, že nejzajímavější investiční příležitosti, co se Laosu týče, se nacházejí ve stavebnictví a telekomunikačním sektoru.

Dalším příkladem země bohaté na nerostné suroviny je Kazachstán, zde se také nabízejí zajímavé investiční příležitosti v průmyslových odvětvích navázaných na infrastrukturu, stejně tak Vietnam, byť se objem jeho investic do infrastruktury nemůže rovnat těm ze zbytku „party“.

Nerostné bohatství k rozvoji nestačí

Zároveň však zastáváme názor, že klíčovou pro další ekonomický vývoj těchto zemí bude diverzifikace jejich ekonomik. Mnoho těchto zemí, oplývajících nerostným bohatství, spoléhá takřka pouze na příjmy plynoucí z vývozu komodit, stav veřejných financí těchto zemí je pak silně náchylný na výkyvy jejich cen. Proto je nutné rozvinout průmyslová odvětví s přidanou hodnotou.

Dalším klíčovým problémem je nedostatečně rostoucí produktivita. Ve výsledku máme tedy země, jejichž ekonomika je závislá na cenách komodit, které jsou silně volatilní, kdy by pokles jejich cen a následný pokles příjmů z vývozu mohl zapříčinit vládní deficity, a neduh v podobě nadměrného půjčování a další problémy s tím související.

Nicméně, v našem týmu zkoumáme zkoumáme vývoj na komoditních trzích z dlouhodobé perspektivy, a v té se ukazují jako investice s velkým potencionálem. Například na zdroje bohaté země v Latinské Americe profitovaly z růstu globální poptávky po lehkých komoditách, zapříčiněné růstem populace a urbanizací.

Dalšími faktory však byly masivní redukce obdělávané půdy, špatné počasí a omezování vývozu v některých zemích světa. Proto jsme i do budoucna v otázce dlouhodobého potencionálu u komodit optimisty, ačkoliv je tento sektor citlivý na ekonomický vývoj a regulace.

Nenechte si ujít příspěvky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

© Copyright 2011 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Frangklin Templeton Investments z blogu Marka Mobia.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688