TNBiz (TN.cz)
Investice  |  21.10.2010 13:40:05

Francouzští studenti se opět střetli s policií

Mediafax

PAŘÍŽ (MEDIAFAX) - Celostátní protesty Francouzů proti záměru vlády zvýšit odchod do penze pokračují už osmým dnem i ve čtvrtek. Zatímco odbory plánují další demonstrace, odpůrci reformy důchodového systému blokují strategická místa v zemi a bojují s policií, informuje agentura AFP.

Mezi protestujícími jsou tradičně studenti i zaměstnanci klíčových sektorů. Skupiny středoškoláků i vysokoškoláků, kteří demolují ulice, se střetly v posledních dnech s pořádkovou policií v několika francouzských městech včetně Toulouse, Bordeaux, Nantes a Clermont Ferrand.

Podle dostupných informací se však ve čtvrtek k mladíkům s tvářemi schovanými za šátky a kapucemi připojilo i nevídané množství mladých studentek.

Jedna z nich ve čtvrtek doplatila na střet s těžkooděncem před střední školou ve městě Poitiers v centrální části země. Se třemi zlomenými žebry ji hospitalizovali v místní nemocnici. Policie odmítla, že by strážci zákona dívku napadli obuškem a vinu přičítají strkanici v davu.

Za zapalování kontejnerů byla v Lyonu na měsíc za mřížemi odsouzena osmnáctiletá studentka. Právě nepokoje a s nimi související rabování v tomto městě na východě Francie označil prezident Nicolas Sarkozy za "skandální".

"Výtržníci mít poslední slovo nebudou. Toto není přijatelné. Budou bez slitování zatčeni a potrestáni, nejen v Lyonu, ale kdekoliv jinde," řekl Sarkozy.

Ministr vnitra Brice Hortefeux oznámil, že zatím bylo zatčeno na 1900 lidí, přičemž jen ve středu 245. Mezi zadrženými jsou také děti, často i desetileté. Některé z nich čeká soud pro mladistvé.

Zhruba 500 stávkujících zaměstnanců z rafinérií, leteckých úřadů a pošt ve čtvrtek časně ráno obsadilo hlavní dopravní spojení k letišti v Marseille. Před letištěm se tvořily kilometrové kolony vozidel. Podle informací agentury AFP pořádkové síly již zasáhly a obnovily běžný provoz.

Demonstranti v současné době blokují 14 palivových skladů z celkového počtu 219. Zhruba 3200 čerpacích stanic z 12 300 je na suchu. Nadále stávkují i zaměstnanci všech 12 francouzských rafinérií. Provozovatelé stanic vyzvali vládu, aby na demonstranty ve skladech vyslala pořádková komanda a armádu.

Kvůli situaci v zemi galského kohouta musela odložit dva víkendové koncerty v Paříži americká popová zpěvačka Lady Gaga.

Šéf odborů CGT Bernard Thibault řekl, že vzhledem k neústupnosti vlády není žádný důvod zastavit protesty. "Musíme pokračovat v co nejmasovějších akcích," poznamenal Thibault.

Návrh francouzské vlády na reformu penzijního systému, jehož hlavním bodem je zvýšení věku odchodu do důchodu z 60 na 62 let, vyvolal demonstrace milionů lidí po celé Francii. Stávky také komplikují dopravu v zemi.

Reformu již schválilo Národní shromáždění. Senát by měl o reformě podle informací agentury Reuters hlasovat v pátek.

Zdenek Gazur, Simone Radacicova, gazur@mediafax.cz, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688