TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.12.2009 17:51:00

Mateřská se možná snižovat nebude, návrh projedná výbor pro sociální politiku

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci na svém úterním zasedání nechali prvním čtením projít návrh zákona požadující ponechání výše mateřských příspěvků na letošní výši i pro rok 2010, příspěvek se měl původně snižovat. Zákon před druhým čtením projedná výbor pro sociální politiku a lhůta na projednání je 30 dnů.

"Tímto zákonem chceme ponechat výši mateřského příspěvku na totožné výši, na jaké je letos," uvedla tisk předkladatelka Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), podle které je nepřípustné, aby dopady úspor zasáhly právě matky s malými dětmi.

Poslanec Mirolsav Opálka (KSČM) upozornil na to, že jeho pozměňovací návrh k Janotově balíčku obsahoval právě řešení této problematiky. "Kdybychom to schválili už tehdy, nezadělali bychom na problémy České správě sociálního zabezpečení, sobě i těm maminkám," dodal Opálka.

Ke schválení návrhu v prvním čtení podali veto ještě před projednáváním legislativního znění poslanci ODS. Následně požádal poslanec Zdeněk Škromach (ČSSD) o zkrácení lhůty na projednání na dva dny, tak aby mohl zákon platit již od začátku příštího roku. "Jistěže se můžete bránit tím, že je dobré šetřit, a to na rodinách s dětmi, ale dejme tomuto návrhu šanci," obrátil se Škromach na poslance ODS s tím, aby jeho návrh nevetovali. Poslanci ODS ovšem návrh také vetovali, lhůta na projednání tak nakonec zůstala podle požadavku Šojdrové na délce 30 dnů.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka upozornil na to, že finanční dopady takového zákona jsou příliš vysoké a neadekvátně zasahují do kompromisu a dohodě, kterým byl pro politické spektrum Janotův úsporný balíček. "Takovým zásahem by se veškeré dohody zvrátili a mohli bychom začít od začátku," uvedl Šimerka.

Petr Nečas (ODS) doplnil, že není možné rušit některé kroky, které byly již dohodnuty, neučinit proto, že jsou nepopulární. "Řada z vás se nyní tváří jinak, než když se o tomto kroku hlasovalo v rámci úsporného balíčku," dodal Nečas s tím, že poslanci měli možnost tento krok zvrátit pozměňovacím návrhem právě poslance Opálky.

Předkladatelé jsou podle důvodové zprávy přesvědčeni, že se jedná o nespravedlivé snížení peněžité pomoci v mateřství a požadují, aby výše peněžité pomoci v mateřství zůstala na úrovni letošního roku. "Matky, které v roce 2010 budou pobírat peněžitou pomoc v mateřství, nemohou za špatnou ekonomickou situaci státu. Naopak, tím, že se chovají zodpovědně a starají se o budoucnost země a budoucí plátce do sociálního a zdravotního systému, pomáhají řešit řadu problémů, s nimiž se sociální i zdravotní systém potýká," argumentuje důvodová zpráva.

Podle důvodové zprávy k zákonu, kterým se navrhovaná opatření zaváděla, se jedná o částku 1,56 miliardy korun, z toho v roce 2010 o 1,47 miliardy korun a v roce 2011 0,13 miliardy korun, o které se předpokládaná úspora neprojeví. Návrh předkládaného zákona nebude mít žádný dopad na rozpočty krajů a obcí.

Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688