TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.08.2009 16:01:23

Vláda dá až 7,6 miliardy na obnovu krajů postižených letními povodněmi (17.8.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda na svém pondělním zasedání schválila Strategii obnovy území částí Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje postižených záplavami a povodněmi v červnu a červenci 2009. Na tiskové konferenci po jednání vlády to v pondělí řekl premiér Jan Fischer.

Strategie zpracovaná podle zákona o státní pomoci při obnově území se opírá o odhady nákladů vyčíslené Jihočeským, Ústeckým a Olomouckým krajem, pro jejichž území byl v důsledku záplav a povodní vyhlášen stav nebezpečí. Celkové náklady na obnovu majetku vyčíslené zmíněnými kraji dosahují podle zprávy ministerstva pro místní rozvoj (MMR) cca 4,485 miliardy korun.

Zcela samostatně pak MMR vládě předložilo k projednání podobnou strategii, která se však týkala situace v Moravskoslezském kraji, který vyčíslil náklady na obnovu majetku postiženého záplavami na jeho území v úhrnné výši cca 3,152 miliardy korun.

"Situací kolem škod na státním majektu se bude vláda zabývat na svém příštím zasedání," řekl po jednání premiér Fischer.

Podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky by měl stát investovat až 120 milionů korun do tzv. povodňových domků, kde by mohli bydlet lidé, kteří při povodních přišli o střechu nad hlavou.

Několik desítek milionů korun vláda také věnovala na tzv. hrncovné. "Jde o pomoc ve formě obnovy funkčnosti domácností, které byly povodněmi postiženy," řekl po jednání vlády ministr Vondruška.

Do příštího jednání vlády má navíc ministr financí Eduard Janota předložit návrh krytí nákladů s náhradou těchto škod. "Máme dvě možnosti, tou první je úvěr od Evropské investiční banky, nebo emise dluhopisů," řekl ministr Janota po jednání vlády. Podle něj by bylo snazší, kdyby stát vydal emisi dluhopisů, kterou by poté koupila právě Evropská investiční banka (EIB). "Vláda to bude mít na stole příští týden tak, aby se tím mohla zabývat ještě současná Poslanecká sněmovna, a věřím, že ta celou záležitost projedná ještě v měsíci záři," řekl Janota.

Strategie obnovy území se zaměřuje především na zabezpečení státní pomoci na obnovu obecního a krajského majetku prostřednictvím programu spravovaného MMR a na podpůrné nástroje v oblasti bydlení spravovaných ministerstvem a Státním fondem rozvoje bydlení.

"Vzhledem k rozsahu a závažnosti účinků letošních záplav a povodní by měla pomoc určená obcím, krajům a občanům směřovat nejen do území, na nichž byly vyhlášeny krizové stavy, ale zčásti také do dalších zasažených míst České republiky," uvedlo ještě před jednáním vlády MMR ve své tiskové zprávě.

Podle přijaté strategie zabezpečí část státní pomoci ve své působnosti také ministerstvo zemědělství (k obnově vodovodů a kanalizací), ministerstvo životního prostředí (na revitalizaci říčních systémů), ministerstvo práce a sociálních věcí (na investice a opravy majetku). Potřebnou výši pomoci školám v současné době vyhodnocuje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Státní pomoci prostřednictvím stávajícího programu ministerstva průmyslu a obchodu na podporu záruk za provozní úvěry budou moci podle informací MMR využít i podnikatelé.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688