Mencl (Ekonomické stavby): Trh začal rozlišovat mezi výbornou a jen průměrnou službou

Stavebnictví, stavby nových domů, to je obor, kterého se ekonomická krize rozhodně týká. Na druhou stranu společnosti v tomto oboru nabízejí nové služby a produkty a hledají cesty, jak klienty zaujmout a vyjít jim vstříc. Redakce serveru Kurzy.cz si proto na toto téma pozvala k rozhovoru Davida Mencla, generálního ředitele společnosti Ekonomické stavby.

 

 

Jakým způsobem a do jaké míry se vaší společnosti a vašeho oboru dotýká krize?

 

Stavebnictví a zvláště pak stavebnictví pro koncové klienty se současná ekonomická situace určitě dotýká. Mnoho lidí ztratilo pocit jistoty. Bez něj je pak přirozené odkládat rozhodnutí s dlouhodobým dopadem. Hypotéka se splatností 40 let na pořízení rodinného domu či bytu je tím prvým, co se odloží v době nejistoty. Tím je tedy náš obor velmi postižen.

Někteří, i velcí hráči, jsou zasaženi zásadně až na pokraji velkých existenčních potíží. Jiné společnosti pak situace trhu zasáhla zatím jen málo. Současná situace činí mnohem větší rozdíly mezi výbornou službou a službou jen průměrnou. Klientů je méně a ti jsou náročnější.

Naší společnosti se krize v určité míře dotkla, naštěstí se ale nejedná o nic zásadního a i přesto v letošním roce vykážeme růst obratu a snad i malý růst zisku. Abychom těchto pozitivních výsledků dosáhli, musíme pracovat usilovněji než kdykoliv v předchozích letech. A naše nasazení přináší výsledky. To je velmi povzbuzující.

 

Můžete upřesnit jaké služby vaše společnost nabízí a na koho se zaměřuje?

 

Ekonomické stavby se soustředí na poskytování kompletních služeb směrujících k pořízení rodinného domu. Klientovi poskytujeme veškerou péči, která s výstavbou rodinného domu souvisí, například vyřízení stavebního povolení, zajištění financování, stavebního dozoru, kontrolu kvality stavby soudními znalci atd. Postavit rodinný dům je poměrně náročný proces a my se snažíme, aby byl pro naše zákazníky co nejpříjemnější a nejjednodušší. Naší cílovou skupinou jsou všichni, kdo touží po vlastním bydlení v rodinném domě, zejména se ale snažíme tuto možnost zpřístupnit těm, kteří se domnívají, že rodinný dům je nad jejich možnosti.

 

Postupujete cestou katalogové nabídky, nebo naopak cestou individuálního zpracování projektů?

 

Využíváme oba způsoby. Máme katalog našich rodinných domů a ten převážně používáme pro prvou orientaci klientů. Těm pomáhá, pokud si své představy o bydlení mohou uvědomovat nad již hotovými projekty s reálnou cenou či splátkou. Později však tyto plány rozpracujeme zcela individuálně pro každého našeho klienta. Původní katalogové řešení je pak často změněno k nepoznání.

 

Domníváte se, že nabídka komplexních služeb je ve stavebnictví tou správnou cestou?

 

Je to nepochybně správná cesta pro nás. Individuální přístup, kdy své klienty známe, víme co potřebují a můžeme pro ně zajistit vše tak, jak chtějí, je nám bližší nežli zastavění pole rodinnými domy, pro které pak hledáte anonymní kupce. Ani takový přístup si však nedovolím označit jako za špatný.

 

Jakým způsobem konkrétně jste služby spojené se zajištěním financování stavby rozšířili?

 

Financování to je pro nás vrcholová disciplina. Jednání s bankovními domy a naše velká snaha posunout podmínky hypoték pro naše klienty co nejdál od podmínek pro běžné klienty banky je zásadním počinem našich analytiků. Neustále hledáme cesty jak snížit částky, které klienti za dům zaplatí a jak financování domu zvýhodnit. Poslední novou službou, kam myslím směruje Vaše otázka, je zavedení programu GÉNIUS. Jednoduše se snažíme využít dotaci státu určenou pro zcela jiný účel, k dotování hypotéčních splátek našich klientů.

 

A to tedy vypadá jak?

 

Určitě víte o možnosti využívání solární energie a prodeji nadbytečné energie, kterou pomocí solárních panelů vyrobíte. Naši analytici zjistili, že tímto způsobem můžeme klientům snížit splátku hypotéky o 3 850,- každý měsíc. Cena domu se samozřejmě zvýší o částku za nákup a instalaci solárních panelů, ale klient stále získává necelé čtyři tisíce, které by jinak nedostal. Jsou to čtyři tisíce za nic.

 

Získání dotace a zajištění odkupu elektřiny je ale „papírově náročné“… Jak vlastně celý proces funguje?

 

Získání dotace je neskutečně náročné. Je to tak náročné, až Vás napadne, zdali ta náročnost není úmyslná, aby dotace nikdo nečerpal. Musíte získat souhlas ČEZ (EON) s možností připojení, jejich souhlas s projektem, stavební povolení, licenci výrobce elektřiny, musíte požádat o připojení a následně o smlouvu. U naší společnosti pro klienta vše zajišťuje jeho osobní manažer projektu. Klient v podstatě ani neví jak hrozný to je proces.

Vedle legislativy jsme pak také zajistili dodávku opravdu dobrých solárních panelů za velkoobchodní ceny. Kvalita panelů je skutečná věda. Je mnoho panelů na českém trhu, které deklarují něco jiného nežli skutečně umí. A tak jsou v Česku panely hodně drahé zároveň s nízkou účinností a malou životností.

 

Jak je to s financováním solární elektrárny? Není to zrovna nejlevněší záležitost a pro klienta to přece může být docela problém zaplatit hned v počátku takto vysokou částku.

 

Naše společnost zajistila pro klienty možnost zahrnutí této položky do hypotéky. Tento bod byl z celého procesu asi tím nejnáročnějším. Přesvědčit banky, aby elektrárny financovaly bylo skutečně těžké.

 

Celé to zní zajímavě. Je tam nějaký “háček”, nějaká poznámka pod čarou, např. je program nějak časově omezený, týká se jen nových klientů?

 

Program GÉNIUS není nikterak časově omezený. Je však přímo závislý na systému dotace státu určené pro výrobu elektrické energie z alternativních zdrojů. Pokud by se stát rozhodl neuzavírat další smlouvy s novými zájemci a tedy dále nepodporovat vznik nových malých elektráren, pak by bohužel  i program GÉNIUS zanikl.

Využíváme principu, že stát garantuje po dobu 20ti let vysokou dotovanou výkupní cenu takto vyrobené elektřiny. Přizpůsobíme si k tomuto záměru dům, který si zákazník vybral, zajistíme veškerá povolení, vyřídíme úvěr a zajistíme smlouvu o odkupu elektrické energie za dotovanou cenu. Z výnosu zaplatíme náklady úvěru na elektrárnu a zbylých 3.850,- získá náš klient k dotování své hypotéky. Tak program funguje. Byl primárně určený novým zákazníkům ES, kterým jsme tímto chtěli zlevnit jejich domy. Dopad tohoto programu je však tak obrovský, že jsme se rozhodli tuto službu poskytnout i všem svým bývalým klientům.Bereme to jako takovou dodatečnou službu, jako specifickou možnost jim poděkovat.

 

Jaké další novinky pro své klienty připravujete?

 

Tak například vydáváme nový katalog Ekonomických staveb plný nových programů a služeb. Dokončujeme nové webové stránky a spouštíme kvalitní informační bulletin. Prvé číslo jsme zaměřili na dotační titul ZELENÁ ÚSPORÁM a hned druhé programu GÉNIUS.

Představíme novou řadu nízkoenergetických domů. Zároveň s novými nízkoenergetickými domy pak představíme řešení pro domy pasivní včetně možnosti čerpání státní dotace na tyto domy. Další novinkou je program určený kutilsky zaměřeným klientům - program ZLATÉ RUČIČKY. Každý měsíc představujeme dva zcela nové domy. Velkým překvapením podzimu pak bude losování o dům zdarma.

Máme ještě další novinky, ty si však dovolím ponechat jako překvapení pro naše klienty.

 

 

 

David Mencl - generální ředitel společnosti Ekonomické stavby

David Mencl je zakladatelem, spolumajitelem a ředitelem společnosti Ekonomické stavby, největšího výrobce zděných rodinných domůČeské republice, Polsku a Slovensku. Je zodpovědný za strategický rozvoj firmy, její geografickou expanzi a strategické řízení marketingu a prodeje. I přes své pracovní vytížení stále věnuje část svého času komunikaci s klienty.

Před založením Ekonomických staveb působil David Mencl ve společnosti zabývající se vývojem a dodávkami specializovaného softwaru pro stavebnictví, a poté přibližně dva roky prodával domy pro velkého českého výrobce dřevostaveb. V roce 1998 se rozhodl založit vlastní společnost Ekonomické stavby, kde se soustředil na výstavbu rodinných domů za použití kvalitní zděné technologie a širokou nabídku služeb zákazníkům, a za čtyři roky působení z ní vybudoval lídra na tomto trhu.

Ve svém volném čase se David Mencl věnuje svým dvěma synům a golfu.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy