Jak zateplit celý dům s nižšími náklady a bez kompromisů na kvalitě?

Redakce, 29.4.2024
zateplení domu ilustrační

Evropský parlament v březnu schválil revizi Směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD), která je stěžejní pro snížení spotřeby energie v budovách. Členské státy začnou na jejím základě tvořit strategii tak, aby cíle byly pro danou zeměpisnou šířku nákladově efektivní. Zároveň se chystají i dotační tituly, aby byla ještě více podpořena kvalitní řešení novostaveb i rekonstrukcí. Jak na kvalitní a zároveň ekonomicky efektivní zateplení rodinného domu, díky kterému se uchráníte před rostoucími cenami energií i do budoucna, poradí Ing. arch. Tereza Vojancová ze společnosti URSA.

Pro efektivní úsporu energií je nejlepším řešením komplexní renovace domu, tedy zateplení fasády, střechy i půdy najednou. Přestože toto řešení není nejlevnější, můžete využít dotační podpory až do výše 50 % způsobilých výdajů. Pokud se provede chytře a pod dohledem odborníka, je možné i na komplexním zateplení ušetřit nemalé sumy. Jako jedno z nejekonomičtějších řešení lze pak považovat zateplení na úroveň pasivního domu, tedy to, kdy je tloušťka izolace v šikmé střeše či na podlaze půdy 30-40 cm. Díky tomu budete mít jistotu, že konstrukcí vašeho domu nebude zbytečně unikat teplo a dům nebude ztrácet na hodnotě. Navíc si zajistíte komfortnější a zdravější bydlení a ochráníte se před rostoucími cenami energií i do budoucna.

Zateplením celého domu snížíte energetickou spotřebu až o 70 %. I jen dílčí opatření má ale smysl. Například zateplení podlahy půdy je možné realizovat velmi rychle s malými náklady a přitom každoroční úspora za vytápění může být až 20procentní,” říká Tereza Vojancová.

Pro zateplení šikmých střech, lehkých příček, trámových stropů i stěn dřevostaveb se skvěle hodí přírodní minerální izolace URSA PUREONE. Nabízí vynikající tepelnou ochranu – v zimě pomáhá zabránit úniku tepla z interiéru a v létě chrání dům před přehříváním. Navíc izoluje hluk z venkovního prostředí. Minerální izolace je také nehořlavá, neobsahuje škodlivé látky a je odolná proti hnilobě a plísním.

Optimalizace lambdy izolačního materiálu jako cesta k úsporám

Přestože je zateplení celého rodinného domu poměrně drahou záležitostí, existují možnosti, jak na něm ušetřit, aniž byste dělali kompromisy na kvalitě. Jednou z nich je při výběru izolace zvážit optimalizaci lambd, neboli součinitele tepelné vodivosti daného materiálu. Ten určuje schopnost materiálu vést tepelnou energii. Čím je lambda nižší, tím lépe materiál izoluje. Lambda má vliv mimo jiné na mechanické vlastnosti izolace.

„Skelné izolace s nižší lambdou bývají pevnější a těžší, což může být vhodné například u svislých stěn, kde je důležité, aby materiál držel na svém místě. Tento materiál je však zákonitě dražší. Naopak v jiných místech, například u zateplení podlahy půdy, můžeme využít izolaci s vyšší lambdou a větší tloušťkou, což ušetří klidně i polovinu nákladů,“ vysvětluje Tereza Vojancová.

S výpočtem potřebné tloušťky materiálu při zachování stejných tepelně-izolačních vlastností pomůže projektant. Obecně platí, že pokud budou izolace dosahovat stejného tepelného odporu, budou mít stejnou izolační schopnost i za menší cenu.

Využít můžete například minerální izolace URSA GLASSWOOL, tepelné, akustické a protipožární izolace ze skelné vlny, které díky vynikajícím izolačním vlastnostem zajišťují příjemné vnitřní prostředí.

Tepelné ztráty v rámci celého domu

Tepelné ztráty domu se počítají jako součet ztrát jednotlivých konstrukcí, protože podle celkové ztráty se pak dimenzuje například otopný kotel. To v praxi znamená, že pokud je nějaká část domu nadstandardně zateplená, a šetří tedy výrazně více, můžete si pak dovolit menší tloušťku izolace v jiných konstrukcích, a na zateplení domu tak výrazně ušetřit.

„Ideální je tloušťky izolací u jednotlivých konstrukcí navrhovat a optimalizovat vždy tak, aby nehrozila nízká povrchová teplota a tím pádem vznik plísní. Důležité je také zvážit, kolik dané opatření stojí a kolik bude šetřit. To znamená, že pokud dáme na strop zateplení s větší tloušťkou, můžeme polevit v zateplení fasády a spodní části stavby. Navíc vzhledem k tomu, že teplo stoupá vzhůru, má zateplení střechy vždy velký vliv na úspory tepla,“ popisuje Vojancová.

Pro zateplení dvouplášťových střech či hůře dostupných prostor je ideální foukaná minerální izolace URSA Pure Floc, která zajišťuje tepelnou, zvukovou i protipožární ochranu v jednom, je odolná proti plísním, nehnije ani se nerozkládá.

Nechte si poradit od odborníka

Je vhodné využít při zateplování konzultace s energetickým specialistou, který vám poradí, jak co nejefektivněji zateplit právě váš dům, aby se jedním nevhodným opatřením v budoucnu nezabránilo dalším možným úsporám. „Rozhodně se vždy vyplatí spolehnout se na radu odborníka, který zhodnotí konstrukce domu a navrhne nejefektivnější způsob zateplení. Na tyto konzultace navíc můžete využít dotaci,“ radí Vojancová.

Doporučená tloušťka minerální izolace

Pro dosažení maximální energetické úspornosti domu a zlepšení kvality vnitřního prostředí je nutné zvolit kvalitní izolaci s dostatečnou tloušťkou. Jedná se o jeden z klíčových faktorů, který je třeba při výběru zohlednit, přesto je často podceňován.

· Šikmá střecha: 30-40 cm

· Půda: 30-40 cm

· Podlaha k zemině: až 30 cm

· Fasáda: dle materiálu stěny

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky