Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podílové fondy  |  29.06.2017 14:08:53

Nízké úrokové sazby i vyšší finanční gramotnost stojí za větším zájmem Čechů o podílové fondy

 

Češi stále více investují do podílových fondů. Důvodem jsou nízké úrokové sazby u bankovních produktů, ale i vyšší finanční gramotnost a v neposlední řadě též podstatně regulované prostředí fondů, které je pro investora bezpečné. Ve srovnání s jinými zeměmi, kde má investování větší tradici, však Češi investují poloviční podíl svých finančních prostředků. Zainvestováno ve fondech má každý sedmý Čech. 

Podle informací Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT ČR) vzrostl v letošním prvním čtvrtletí majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech nabízených v ČR, o 15 miliard na 445,1 miliardy korun. Investice do fondů dlouhodobě rostou a aktuálně jsou na rekordní úrovni. „Pomalu, ale jistě se přibližujeme k zemím, kde má investování delší tradici než v České republice,“ uvádí Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR. „V západní Evropě je běžné, že lidé mají ve fondech zainvestováno až 30 % všech svých finančních prostředků, zatímco u nás je to jen kolem 15 %,“ dodává Jana Brodani. 

Nízké úrokové sazby v posledních letech způsobují, že peníze, které leží v bankách na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, ve výsledku mnohdy ztrácejí hodnotu kvůli inflaci. „Je vidět, že dlouhodobě nízké úrokové sazby depozitních produktů nutí lidi hledat jiné alternativy, jak své peníze zhodnotit,“ uvádí Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin. Přesto podle něj leží na účtech v bankách v porovnání s podílovými fondy mnohem větší objem finančních prostředků. Rostou však nejen investice ve fondech, ale i počet lidí, kteří své finanční prostředky některému fondu svěří. „S rostoucím objemem peněz ve fondech roste i počet investorů, takže peníze v některém fondu má každý sedmý Čech,“ dodává Miloslav Kufa. 

Podle Jany Brodani je příčin rostoucí obliby investic ve fondech několik. Kromě aktuální situace na trhu, kdy nízké úrokové sazby neumožňují dosahovat takového výnosu na bankovních účtech, na jaký byly české domácnosti v minulosti zvyklé, jsou to podle ní rovněž rostoucí finanční gramotnost a kvalitní dohled na trhu. Penzijní reforma sice nebyla úspěšná, nicméně úspěšně rozšířila finanční gramotnost obyvatelstva tím, že upozorňovala na nutnost odkládat si finanční prostředky na stáří,“ uvádí Jana Brodani a dodává, že velmi důležitým faktorem je také bezpečnost fondového prostředí, které je nejen podstatně regulované, ale i dohlížené Českou národní bankou.

 

 

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688