Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.06.2016 02:22:13

13. června: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí potřetí v řadě oslabily. K poklesu velkou měrou přispěl softwarový gigant Microsoft, který ohlásil největší akvizici ve své historii. Do svého portfolia firma zařadí sociální síť LinkedIn, za niž zaplatí více než 26 miliard dolarů. Pozornost investorů se nyní soustředí na blížící se zasedání americké centrální banky (Fed) a na hrozbu odchodu Británie z Evropské unie.

Dow ztratil 0,74 % a uzavřel na 17 732,48 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,81 % na 2 079,06 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,94 % na 4 848,44 bodu. Index volatility VIX vystřelil o 23,14 % na 20,97 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 1,6096 %.

Všech deset hlavních sektorů skončilo v červených číslech, nejvíce klesly telekomunikační odvětví, průmyslový sektor a finanční odvětví. Relativně nejlepší výkon naopak podal sektor veřejných služeb.

Měnový výbor Fedu bude v úterý a ve středu jednat o své měnové politice. Trh předpokládá, že centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny. Investoři však doufají, že si budou moci díky následné tiskové konferenci šéfky Fedu Janet Yellenové učinit lepší představu o budoucím vývoji měnové politiky v USA.

Investoři rovněž čekají na referendum o setrvání Británie v EU, které se uskuteční 23. června. "Nacházíme se týden od hlasování o brexitu, což na trzích vyvolává jisté napětí," uvedl analytik Bucky Hellwig ze společnosti BB&T Wealth Management. Na náladu na akciovém trhu v USA měl nepříznivý dopad rovněž nedělní masakr v gay klubu v americkém Orlandu.

Americké akcie (13. června 2016)
Americké akcie (13. června 2016)Zdroj: Google

Cena akcií společnosti Microsoft (-2,6 %) se propadla zhruba o dvě a půl procenta. Firma před začátkem obchodování oznámila, že za 26,2 miliardy USD převezme profesní sociální síť LinkedIn. Akcie LinkedInu (+46,64 %) naopak prudce posílily. Za jednu akcii LinkedInu zaplatí Microsoft 196 dolarů, což představuje proti páteční závěrečné ceně prémii asi 50 %. Pondělní seanci LinkedIn zakončil na 192,21 USD.

"Z našeho pohledu má dohoda strategický význam, jelikož pomůže Microsoftu doplnit jeho nabídku služeb a navíc jde dohromady s nástroji a programy jako Delve, Office 365 Groups nebo Power BI," říká Brent Thill, analytik z UBS. Na druhou stranu ale Thill upozorňuje, že Microsoft nikdy nebyl mistrem velkých akvizic, což bylo v poslední době vidět po převzetí finské Nokie. Projevit se podle něj negativně může zejména střet firemních kultur dospělého Microsoftu a mladého LinkedInu.

Dohoda o převzetí LinkedInu Microsoftem podpořila také akcie Twitteru (+3,78 %). Akcie Facebooku (-2,29 %) naopak výrazně klesly.

Akcie Microsoftu pod nulu tlačilo zejména vyjádření firmy, že plánuje akvizici LinkedInu financovat z většiny novým dluhem. Ratingová agentura Moody's na toto vyjádření zareagovala zařazením dluhového hodnocení Microsoftu na nejvyšším stupni AAA do revize, což znamená, že by jej mohla v dohledné době snížit. Hodnocením AAA se kromě Microsoftu mohou pochlubit již jenom farmaceutická firma Johnson & Johnson a ropný podnik ExxonMobil. Moody's upozorňuje, že kdyby Microsoft financoval dluhem celou transakci, zvýšil by se poměr jeho hrubého dluhu k zisku EBITDA na 2. Jako hraniční dříve agentura označovala úroveň 1,5.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Softwarová a technologická společnost Microsoft hodlá koupit profesní sociální síť LinkedIn. Zaplatí za ni 26,2 miliardy dolarů v hotovosti. V přepočtu na jednu akcii jde o 196 dolarů, což proti pátečnímu závěru akcií LinkedInu představuje 50% prémii. Pro Microsoft jde o největší akvizici v historii.
  • Portoriko nemůže použít místní zákon k restrukturalizaci dluhu podniků veřejných služeb, která by tomuto volně přidruženému státu k USA pomohla ve snaze o překonání vleklé ekonomické a finanční krize. Rozhodl o tom v pondělí nejvyšší soud USA.
  • Akcie bezpečnostní společnosti G4S, jejíž zaměstnanec Omar Mateen v neděli v orlandském klubu zastřelil 50 lidí, se v pondělí dopoledne na londýnské burze propadly o více než šest procent až na sedmileté minimum. Tržní hodnota největší světové firmy pro bezpečnostní služby se snížila o téměř 200 milionů liber.
  • Generální ředitel farmaceutické firmy Valeant Pharmaceuticals Joseph Papa, který funkci převzal 25. dubna, koupil 202 tisíc akcií firmy za průměrnou cenu 24,48 USD za kus. Akcie Valeantu byly na konci pátečního obchodování o 75 % slabší než na začátku letošního roku a meziročně ztratily téměř 90 %.
  • Desetiletý investiční horizont je sice považován za dostatečně dlouhý na to, aby na něm investor dosahoval kladných výnosů, ale jsou i období, kdy se akciovému trhu, případně nějakému sektoru, nevede a po deseti letech je ve ztrátě. Propad o třetinu za jednu dekádu je ale hodně.
  • Americký vývojář antivirového a bezpečnostního softwaru Symantec koupí za 4,65 miliardy dolarů soukromou společnost Blue Coat zabývající se kybernetickou bezpečností. Dohoda výrazně posílí hodnotu bezpečnostních aktivit firmy Symantec, napsala agentura Reuters.
  • Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's přesune svoji centrálu z chicagského předměstí Oak Brook do centra města, na místo, kde bývalo televizní studio populární moderátorky Oprah Winfreyové. V centru Chicaga se ústředí největšího světového řetězce fastfoodů nacházelo již dříve, konkrétně 16 let do roku 1971.
  • Americká softwarová společnost Microsoft v pondělí představila novou verzi své herní konzole Xbox One. Zařízení s názvem Xbox One S je o 40 % menší než jeho předchůdce a podporuje technologii vysokého rozlišení obrazu 4K. Nová konzole se začne prodávat v srpnu, uvedla firma.
  • Libyjský státní investiční fond (LIA) požaduje po americké bance Goldman Sachs odškodné 1,2 miliardy dolarů. Tvrdí, že ho banka povzbuzovala ke ztrátovým investicím. Podle banky je však toto obvinění neopodstatněné. Spor se v pondělí začal projednávat u londýnského soudu.

Pokračování shrnutí obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Société Générale: S akciemi nyní opatrnějiSociété Générale: S akciemi nyní opatrněji

Po jarním zotavení akciových trhů by nyní investoři měli při rebalancování svých portfolií volit opatrnější přístup. Doporučují to stratégové z největší francouzské banky Société Générale. Ve svém modelovém portfoliu pro nadcházející období mírně podvažují akcie a nadvažují dluhopisy a komodity. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688