Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.03.2016 23:45:23

29. března: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily úterní seanci v červených číslech, ztráty ale postupně umazávaly a nakonec se ještě v první polovině obchodování všechny tři hlavní indexy dostaly nad nulu. Náladu na trzích podpořilo vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové, která v Ekonomickém klubu v New Yorku naznačila, že centrální banka USA nebude s dalším utahováním měnové politiky spěchat.

"Vývoj v zahraničí naznačuje, že splnění našich cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace bude vyžadovat poněkud mírnější pohyb sazby na federální fondy, než se předpokládalo v prosinci," uvedla Yellenová. "Vzhledem k rizikům pro další výhled považuji za vhodné, abychom v úpravách měnové politiky postupovali opatrně," citovala guvernérku centrální banky USA agentura Reuters.

Z březnového zasedání měnového výboru Fedu vyplynulo, že představitelé centrální banky USA nyní čekají pro letošní rok jen dvě zvýšení základní úrokové sazby po čtvrtině procentního bodu. Loni na prosincovém zasedání, kdy Fed sazby zvýšil z rekordního minima, se členové měnového výboru přikláněli k možnosti zvýšit sazby během letošního roku čtyřikrát po 0,25 procentního bodu.

Dow nakonec v úterý posílil o 0,56 % na 17 633,11 bodu, S&P 500 připsal 0,88 % na 2 055,01 bodu a Nasdaq Composite uzavřel seanci silnější o 1,67 % na 4 846,62 bodu. Indexy Dow a S&P 500 tak seanci uzavřely na nových letošních maximech. Index volatility VIX spadl o 9,32 % na 13,82 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o osm bazických bodů na 1,802 %.

Americké akcie (29. března 2016)
Americké akcie (29. března 2016)Zdroj: Google

V plusu v úterý skončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce se dařilo technologickému odvětví a sektoru veřejných služeb, nejslabší výkon naopak podaly energetický sektor a finanční odvětví.

Od začátku roku index Dow roste o 1,2 % a S&P 500 zpevňuje o 0,55 %. Nasdaq Composite je od začátku roku stále mínusu, ztrácí 3,2 %.

Americké akcie (YTD, 29. března 2016)

Americké akcie (YTD, 29. března 2016)Zdroj: Google

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Americká centrální banka (Fed) bude kvůli přetrvávajícím rizikům v globální ekonomice postupovat v dalším zvyšování úrokových sazeb opatrně. Řekla to v úterý šéfka Fedu Janet Yellenová, která vystoupila v Ekonomickém klubu v New Yorku.
  • Ceny domů ve Spojených státech v lednu podle indexu S&P/Case-Shiller, který sleduje ceny nemovitostí ve dvaceti velkých amerických městech, meziročně vzrostly o 5,7 %. Čekal se růst o 5,8 % po zvýšení o 5,7 % v prosinci. Meziměsíčně ceny domů ve dvaceti největších městech USA stouply o 0,8 %, čekalo se +0,7 % po +0,8 % v prosinci.
  • Index spotřebitelské důvěry od společnosti Conference Board v březnu vzrostl na 96,2 bodu z lednových 92,2 bodu. Čekal se mírnější růst na 94 bodů.
  • Inflace ve Spojených státech je pravděpodobně vyšší a americký trh práce silnější, než ukazují oficiální ekonomická dataV úterý to řekl šéf pobočky Fedu v San Franciscu John Williams.
  • Americká technologická společnost Apple by příští měsíc mohla oznámit navýšení objemu programu zpětného odkupu akcií o 40 miliard USD na 50 miliard USD a současně navýšení dividendy o 10 až 15 %. Podle analytika Amita Daryanana ze společnosti RBC Capital Markets by tak Apple mohl učinit v rámci představení nového plánu vracení peněz investorům, jehož zveřejnění se čeká spolu s výsledky za druhé finanční čtvrtletí.
  • Americká internetová společnost Yahoo! vyzvala potenciální zájemce k předložení předběžných nabídek na její základní internetové aktivity i na asijská aktiva. Listu The Wall Street Journal to řekly zdroje obeznámené se situací. Mezi potenciální kupce, které firma Yahoo! oslovila, údajně patří například telekomunikační společnost Verizon či vydavatelství Time, spekuluje se ale rovněž o zájmu společnosti Microsoft ve spolupráci s private equity fondy.
  • Konglomerát 3M potvrdil výhled zisku na akcii pro rok 2016 na úrovni 8,10-8,45 USD na akcii.
  • Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyšetřuje společnost SunEdison, která je největším světovým dodavatelem zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Zkoumá, zda firma měla hotovost, kterou v době propadu ceny svých akcií uklidňovala investory.
  • Warren Buffett dokupoval akcie Wells Fargo, drží ve firmě desetinový podíl.Berkshire Hathaway se s podílem 10 % v bance Wells Fargo může dostat více pod drobnohled regulátorů. Fed dříve uvedl, že akcionáře s více než 10% podílem v bankovních společnostech bude posuzovat a sledovat případ od případu, ministerstvo financí pak takový podíl za určitých podmínek nebude považovat za "kontrolně významný".
  • Eddie Lampert, ředitel Sears Holdings, nakoupil část 750milionové emise dluhopisů samotné firmy, jejímž účelem je splacení starších dluhů. Podle Reuters nakoupil bondy za "několik set milionů dolarů", a to skrze vlastní hedgeový fond ESL Investments.
  • Credit Suisse zvyšuje cílovou cenu akcií McDonald''s na 135 ze 130 USD.
  • Barclays snížila doporučení na akcie eBay na "underweight" z "equal weight" a upravila doporučení na akcie LinkedInu na "equal weight" z "overweight". V případě akcií eBay odkazuje Barclays ke slabým fundamentům. LinkedIn podle analytiků čeká na burze delší období konsolidace, během kterého budou investoři zvažovat další možný vývoj hospodářských výsledků provozovatelů sociálních sítí.
  • Americké letecké společnosti JetBlue a Alaska Air se údajně chystají předložit konkurenční společnosti Virgin America nabídky na převzetí. Podle zpravodajské agentury Reuters má zájem o převzetí Virgin America také několik asijských dopravců.
  • Aerolinky z regionu Latinské Ameriky budou během příštích dvou desetiletí potřebovat 3 050 nových dopravních letadel v souhrnné hodnotě kolem 350 miliard dolarů. V úterý to odhadl americký výrobce letadel Boeing. Poptávku po letadlech podle Boeingu bude podporovat hospodářský růst regionu.
  • Americká Federální komise pro obchod (FTC) v úterý zažalovala německý automobilový koncern Volkswagen kvůli klamavé reklamě. Firma podle žaloby propagovala šetrnost svých naftových aut k životnímu prostředí, ačkoli tyto vozy ve skutečnosti vypouštěly do ovzduší nadměrné emise. Komise požaduje, aby soud nařídil Volkswagenu vyplatit americkým spotřebitelům odškodné.

Výsledková sezóna:

  • Stavební společnosti Lennar v prvním čtvrtletí jejího fiskálního roku vzrostly tržby o 19,8 % na 1,99 miliardy USD. Zisk na akcii činil 0,63 USD, analytici očekávali jen 0,52 USD. Společnost dále oznámila nárůst celkového počtu dostavěných a prodaných domů o 12 % na 4 832 a nárůst nových objednávek o 10 % na 5 794 domů.

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Týden na trzích podle burzovních grafů: Série zelených svíček přerušena, drama se ale zatím nekonáTýden na trzích podle burzovních grafů: Série zelených svíček přerušena, drama se ale zatím nekoná

Týden proběhl klidně ve znamení příprav na prodloužený víkend. Index S&P 500 odepsal za čtyři obchodní dny 0,66 %, ve čtvrtek po otevření trhu to dokonce vypadalo na začátek výraznějšího pullbacku. Index se ale i tak vrátil za rok 2016 do mírného záporu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688