Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.11.2015 23:32:03

19. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech zahájily čtvrteční seanci kolem nuly a za celý den nenašly jednoznačný směr. Nakonec všechny tři nejsledovanější indexy uzavřely pod nulou, poklesy byly ale spíše jen kosmetické. Poprvé se na burzách Nasdaq a NYSE předvedly cenné papíry provozovatele seznamek Match Group a platební služby Square.

Dow oslabil o 0,02 % na 17 732,75 bodu, S&P 500 odepsal 0,11 % na 2 081,24 bodu a Nasdaq Composite klesl o 0,03 % na 5 073,64 bodu. Index volatility VIX vzrostl o necelé procento na 16,99 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 2,243 %.

V mínusu skončily i přes pokles všech tří indexů pouze dva z deseti hlavních sektorů – energetika a zdravotnictví. Dařilo se sektoru veřejných služeb, technologickému odvětví a sektoru telekomunikačních služeb.

Americké akcie (19. listopadu 2015)
Americké akcie (19. listopadu 2015)Zdroj: Google

Spojené státy zažily hned dvě zajímavé burzovní premiéry. Na trhu Nasdaq se začalo obchodovat s akciemi provozovatele internetových seznamovacích služeb Match Group a na NYSE vstoupily cenné papíry platební služby Square.

Akcie Match Group, mateřské firmy seznamek Tinder nebo OkCupid, během dne rostly až o 24 % na 14,89 USD za kus. Hodnota společnosti, která se prohlašuje za jedničku mezi seznamkami, tak v jednu chvíli dosahovala 3,57 miliardy dolarů. Match Group se emisí akcií a jejich vstupem na veřejný trh vydělila ze skupiny IAC/InterActiveCorp, kterou vlastní americký mediální magnát Barry Diller. Ve středu firma uvedla, že akcie upíše za 12 dolarů, což bylo na dolní hranici rozpětí 12-14 USD. Prodejem akcií skupina získala 400 milionů USD. Premiéra na burze pro akcie Match Group nakonec skončila růstem o 22,83 % na 14,74 USD.

Také akcie Square za sebou mají vydařenou premiéru na trhu. Společnost, která nabízí zpracování plateb přes mobilní zařízení, akcie upsala za 9 USD, obchodovat se s nimi ale začalo na 11 USD. Krátce po zahájení obchodování se titul vyšplhal až nad 14 USD, poté nicméně část zisků odevzdal a den zakončil se ziskem 45,22 % na 13,07 USD. Před rokem, kdy firma od privátních investorů získala 180 milionů dolarů, měly její akcie v očích účastníků financování hodnotu přes 15 dolarů. Pokles emisní ceny podle analytiků ukazoval na sílící nejistotu ohledně ziskovosti na poli zpracování plateb, do něhož v posledních letech vstoupily velké banky, vydavatelé platebních karet i technologičtí giganti Apple a Google. Trh ale jejich obavy rozcupoval.

Nervozita na trzích vedla v posledních dvou měsících k odkladu několika významných primárních emisí, například akcií luxusního obchodního řetězce Neiman Marcus Group nebo provozovatele supermarketů Albertsons Companies.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • TCS, akcionář mediální firmy CME, oznámil zvýšení své majetkové účasti ve společnosti z 8,47 % na 10,9 %. Současně představenstvu CME zaslal dopis, v němž doporučuje povolat finanční specialisty, kteří by prověřili možnosti prodeje společnosti.
  • Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor''s (S&P) potvrdila rating mediální společnosti CME na stupni B. Hodnocení tak zůstává pouhé dva stupně nad neinvestičním pásmem. Výhled však S&P zvýšila na stabilní z negativního.
  • O balíček platebních karet v hodnotě 1 000 dolarů pro majitele naftových automobilů německého Volkswagenu se softwarem umožňujícím manipulovat s emisemi se ve Spojených státech přihlásilo 120 tisíc lidí, tedy asi čtvrtina celkového počtu. Tito vlastníci dostanou kartu Visa s částkou 500 dolarů a dalších 500 dolarů mohou použít na nákup služeb u dealerů Volkswagenu, uvedla firma ve středu.
  • Jednání farmaceutických společností Pfizer a Allergan o akvizici údajně pokročila. Podle nejmenovaného informovaného zdroje je Pfizer ochoten za jednu akcii Allerganu zaplatit až 380 USD. Společnosti by dohodu měly zveřejnit v pondělí.
  • Aktivistická investiční firma Starboard Value zaslala americké internetové společnosti Yahoo! dopis, v němž jí doporučuje, aby ustoupila od plánu vyčlenit do samostatného podniku svůj podíl v čínském internetovém prodejci Alibaba. Podle Starboard Value, která ještě loni odštěpení podílu Yahoo! v Alibabě doporučovala, je nyní s plánovanou transakcí spojeno až příliš mnoho rizik.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 13. listopadu klesl v souladu s očekáváním na 271 tisíc z 276 tisíc v předchozím týdnu. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 6. listopadu vzrostl na 2,175 milionu z 2,174 milionu v předchozím týdnu (revidováno z 2,175 milionu), čekalo se 2,17 milionu.
  • Index aktivity filadelfského Fedu v říjnu vzrostl na 1,9 bodu z -4,5 bodu (odhad: -1 bod).
  • ETrade Financial schválila zpětný odkup akcií v objemu až 800 milionů USD.
  • Světový trh fúzí a akvizic má předpoklady pro další růst. Během příštích 12 měsíců plánuje nějakou transakci celosvětově 59 % společností a 40 % českých podniků. Zájem o fúze je na šestiletém maximu, vyplývá z pravidelného průzkumu poradenské firmy EY, jehož se zúčastnilo přes 1 600 generálních ředitelů a manažerů z 53 zemí světa.

 

Výsledková sezóna:


Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

POSTŘEHY Z LONDÝNA: Emerging markets se vracejí na scénu, díky fundamentům a ECB je atraktivní i EvropaPOSTŘEHY Z LONDÝNA: Emerging markets se vracejí na scénu, díky fundamentům a ECB je atraktivní i Evropa

Experti z Fidelity se po roce opět sešli v Londýně, kde se ve středu a ve čtvrtek konala konference Fidelity Media Forum 2015, na níž se podělili o své poznatky z finančních trhů v kontextu současného globálního dění. Investiční web byl oba dny na místě a z vystoupení předních finančních odborníků zajišťoval živý přenos.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688