Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.10.2015 06:00:52

Placení chytrým oblečením se blíží

Studenti i absolventi designových škol navrhují bezkontaktní platby přes nositelné elektronické zařízení, takzvané „wearables“. 

Digitální drobné, platby gestem ruky a integrace módy, sociálních médií a plateb do jednoho celku – to jsou tři koncepty plateb propojených s oblečením, které vzešly ze společného projektu Visa Europe a renomované designové instituce Central Saint Martins.

Visa oslovila pět mladých designérů – studentů nebo absolventů magisterského oboru průmyslový design na Central Saint Martins. Úkol byl jasný: prozkoumat, jak co nejjednodušeji by se v budoucnu mohlo platit, a představit si, jak by v roce 2020 mohla vypadat platební zařízení integrovaná do oblečení. Projekt vyvrcholil prezentací tří společně vytvořených konceptů na akci Visa Europe Technology Partner Forum, která se 22. září konala v Londýně.

„Jsme přesvědčeni, že bezkontaktní technologie se do roku 2020 stane standardní funkcí mnoha zařízení v oblečení. Vlastně neexistuje důvod, proč by se platební funkce v oděvu nemohla rozšířit podobně jako budík na digitálních hodinkách,“ uvedl Nick Mackie, šéf divize Bezkontaktního placení Visa Europe.

Budoucnost patří „wearables“

Vývoj bezkontaktního placení má jasný směr – jde od karet k jiným nositelným zařízením, tzv. „wearables“. Souvisí to s digitalizací plateb, v níž Evropané patří k průkopníkům. „V oblasti nositelných zařízení vidíme obrovský potenciál – a to zejména u mladší, technologicky zdatné generace. Tzv. „wearables“ v sobě slučují všechny atributy, kterými vynikají bezkontaktní platby – rychlost, pohodlí a jednoduchost. Propojení těchto zařízení s mobilními aplikacemi pak výrazně vylepší uživatelskou zkušenost a nabídne zákazníkovi mnohem větší kontrolu. ” vysvětluje David Brendl, manažer inovací Visa Europe.

„Tato spolupráce s Visa Europe odhalila nejen velký potenciál bezkontaktních plateb integrovaných do elektroniky v oblečení, ale i technologie jako takové. Vedle toho naši studenti a absolventi získali vynikající příležitost spolupracovat s vedoucí asociací zabývající se platebními technologiemi. Nám všem se díky tomu odhalil zcela nový pohled na budoucnost plateb,” řekl Nick Rhodes, programový ředitel divize keramické produkty & průmyslový design, Central Saint Martins.

Bezpečnost především

Tento projekt se úspěšně rozběhl v době, kdy Visa Europe oznámila, že do roku 2019 mají být všechny terminály u obchodníků bezkontaktní. Visa očekává, že nové technologie budou nadále získávat nad hotovostí.

S rostoucí digitalizací plateb Visa ochraňuje zákazníky před podvody, ať se rozhodnou platit jakýmkoli způsobem. Bezpečnost plateb posilují inovace typu tokenizační služby, které umožňují bezpečně platit z jakéhokoli digitálního zařízení.

„Tokenizace chrání data zákazníků a nahrazuje informace o účtu z plastové karty číselnou řadou, kterou lze využívat k autorizaci platby, aniž by došlo ke zveřejnění detailů účtu. Jednou z významných výhod „tokenů“ je to, že finanční instituce mohou kontrolovat prostředí, v nichž je lze využívat. Například token určený pro bezkontaktní platby nebude možné použít při nákupu na internetu. Při ztrátě mobilního zařízení lze navíc token velmi rychle deaktivovat,“ dodal David Brendl.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688