STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  24.06.2015 10:17:59

ETF s cílem překonání výkonnosti trhu

Burzovně obchodované fondy (ETF) mohou být spravovány pasivně i aktivně. Druhá zmíněná skupina tvoří jen velmi malou část z celkového počtu nabízených ETF. Cílem aktivně řízených fondů je překonat výkonnost určitého indexu nebo nabídnout originální investiční strategii. Ukážeme, jak mohou vypadat některá „aktivní ETFka“.

Převážná většina burzovně obchodovaných fondů pasivně kopíruje některý z oficiálních indexů. Občas však můžete narazit na ETFko, jehož portfolio je řízeno aktivně. V USA je aktuálně evidováno desítky aktivně řízených ETFek, jež spravují majetek ve výši přibližně 14 miliardy dolarů. Jen pro srovnání, pasivně řízených fondů je v USA evidováno přes 1 500 s více než 1,5 biliony dolarů pod správou. Počet aktivně řízených ETFek (oproti klasickým pasivně řízeným fondům) nijak výrazně nenarůstá. I přesto však mohou nabídnout zajímavé investiční strategie. Vybrali jsme tři aktivně řízená ETFka, která mohou uspokojit specifické potřeby investorů.

Akcie s vynikající výkonností

Na akcie z indexu Russell 3000 se zaměřuje fond TrimTabs Float Shrink ETF (TTFS). Jednotlivé tituly jsou vybírány s cílem dlouhodobě překonávat výkonnost uvedeného indexu. Portfolio manažer fondu vyhledává společnosti s dlouhodobě vynikající výkonností.

 

Z hlediska tržní kapitalizace spadá více než polovina titulů mezi středně velké firmy. Nejvyšší váhu v portfoliu zaujímají společnosti podnikající v oblasti spotřebního zboží. Na dalších místech naleznete společnosti ze sektoru informačních technologií, financí či průmyslu. Naopak velmi nízké zastoupení mají společností působící v sektoru telekomunikací, utilit a energetiky.

Mezi nejvýznamnějšími tituly naleznete například společnosti Time Warner Cable, Heartland Payment Systems, T-Mobile US, FLIR Systems či Marvell Technology Group.

Mix kvalitních dluhopisů

Fond Pimco Total Return ETF (BOND) se zaměřuje na kvalitní dluhové cenné papíry. Aktuálně investuje fond do dluhopisů od 789 různých emitentů. Nejvyšší zastoupení mají v portfoliu dluhopisy z USA, následované mezinárodními dluhopisy. Necelá tři procenta spravovaných prostředků je držena v hotovosti.

Téměř 30 % portfolia zaujímají státní dluhopisy. Druhou nejvýznamnější skupinu tvoří hypoteční zástavní listy. Mírně přes deset procent spravovaných prostředků připadá na firemní dluhopisy.

Dluhopisy rozvíjejících se zemí

Na dluhopisy emitentů z rozvíjejících se zemí se zaměřuje fond WisdomTree Emerging Markets Local Debt Fund (ELD). V portfoliu fondu naleznete především mezinárodní dluhopisy. Převážnou část spravovaných prostředků investuje portfolio manažer fondu do státních dluhopisů. V portfoliu naleznete například státní dluhopisy Chile, Polska, Turecka, Malajsie či Mexika. Portfolio doplňují podnikové dluhopisy

 Další články a zajímavosti o ETF naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování   

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688