Investiční příležitosti ve zlatých a stříbrných akciích

Autor: Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
27.06.2014 10:24:45

Akcie těžařů zlata a stříbra v posledních dnech a týdnech zažily renesanci zájmu investorů. Jaký je sentiment trhu, pokud jde o tento sektor?

Začnu tím, co jsem vyčetl z posledních zpráv COT (Commitments of Traders). Níže jako první nabízím graf, který má v dolním panelu cenu stříbra (SLV). Stříbro se mi zdá zajímavější než zlato. V prostředním panelu jsou absolutní hodnoty Net Short Commercials pro stříbro a všechny kovy obecně (sentiment těžebních firem a zpracovatelů kovů). Vidíme opět minima absolutních hodnot. Stejnou informaci sděluje oscilátor za 40 týdnů v horním panelu. Tak nízké hodnoty znamenají to, že těžební společnosti za současných cen příliš nechtějí prodávat, zatímco zpracovatelé chtějí nakupovat. To vyvolává na trhu pnutí.

Z hlediska samotné ceny stříbra bych jako ideální viděl pokles až k dolní podpoře, tedy ke zhruba 15 USD za unci. Dokáži si však představit, že takový propad nenastane, protože většina na něj čeká. Přes léto by cena mohla stoupnout někam k 25 USD. Situace z hlediska Net Short pozic je příznivá pro kovy. Všimněte si svislých linií ukazujících podobné situace v minulosti.

Cena stříbra a sentiment těžařů

Typicky cenové dno pro zlato a stříbro přichází 26. června, tedy za pár dnů. Všimněte si, jak přesně byla předchozí sezónní dna "dodržena". Dlouhodobě tvrdím, že je právě sezónnost jednou z věcí, které se mohou držet programátoři nejrůznějších strategických obchodních modelů. A také se drží. Nyní pravděpodobně přesouvají peníze ze sektorů nejvíce ohrožených letní korekcí do zlata, stříbra a "zlatých akcií", soudě podle akumulace z posledních dní (psáno 12. června – pozn. red.).

Typické cenové dno pro zlato a stříbro

 

Ve třetím grafu je několik sezónních linií. Všechny ukazují, jak se typicky vyvíjejí ceny těžebních firem od 1. června. Sezónní graf ceny akcií Barrick Gold (ABX) zastupuje významnou část zlatých akcií, protože tato křivka (oranžová) je podobná té akcií Newmont Mining a dalších lídrů sektoru. Jak je vidět z dalších sezónních křivek, firmy těžící stříbro bývají u dna dříve, typicky již 24. června. Myslím si tedy, že neobyčejně silná akumulace u akcií, jako jsou Endeavour Silver (EXK), Pan American Silver (PAAS), Hecla Mining (HL), Silver Wheaton (SLW) a Goldcorp (GG), může znamenat, že je trh u dna.

 

Sezónnost vývoje cen akcií v těžebním sektoru

 Podpora pro zlato od amerického Fedu   

 

Podpora pro zlato od amerického Fedu

U.S. Global Investors nedávno přivítali do svých řad Douga Petu, ekonoma z BCA. Představil zajímavou prezentaci ohledně cyklu sazeb Fedu a analýzu toho, co mohou změny kurzu politiky americké centrální banky znamenat pro zlato.

 

Následující graf ukazuje vývoj poklesů od typického podzimního nebo letního cenového vrcholu akcie ABX. Zvolil jsem Barrick Gold, protože je největší firmou v sektoru a má dlouhou historii, kterou sektorový fond Market Vectors Gold Miners ETF (GDX) nemá. Současné poklesy od posledního vrcholu (23. srpna 2013) jsou již delší než typické poklesy. **Podle grafu sezónnosti měřené od podzimních cenových vrcholů je nejvyšší čas, aby "zlaté akcie" začaly výrazněji zdražovat.

 

Barrick Gold - vývoj poklesů od typického podzimního nebo letního cenového vrcholu

 

Také pohled na týdenní graf poměru rostoucích a klesajících titulů (market breadth) v těžebním sektoru mě utvrzuje v názoru, že by trh mohl být blízko dna.

 

Market breadth v těžebním sektoru

 

Závěr

 

Mezi mé největší favority patří ty akcie, které nyní prokazují velký tah nahoru, tedy EXK, PAAS, HL, SLW a GG. Určitě se ale najdou další. Z hlediska vstupů do obchodů bych nenakupoval slepě, čekal bych na swing signál. Nemá smysl honit akcie, které se ještě nedostaly ze silného downtrendu posledních let.

  Historie dvou největších stříbrných bublin Historie dvou největších stříbrných bublin

Stříbro se využívá v průmyslu, pro klenotnické účely, ale také jako forma hmotné i finanční investice. Vývoj ocenění stříbra vyjádřeného v reálné hodnotě USD naznačuje, že cena drží krok s inflací. Stříbro prodělalo dvě velké spekulační bubliny. Jedna bývá přisuzována rodině texaských ropných magnátů, druhá iracionální nevázanosti investorů v roce 2011.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
26.04.2024 22:12 1 unce 2 339,74 USD
26.04.2024 22:06 1 unce 2 339,23 USD
26.04.2024 21:58 1 unce 2 339,53 USD
26.04.2024 21:52 1 unce 2 339,10 USD
26.04.2024 21:44 1 unce 2 337,95 USD
26.04.2024 21:38 1 unce 2 337,77 USD
26.04.2024 21:28 1 unce 2 337,38 USD
26.04.2024 21:20 1 unce 2 338,31 USD
26.04.2024 21:16 1 unce 2 338,86 USD
26.04.2024 21:08 1 unce 2 338,63 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.