STOX.CZ (Grant Capital)
Akcie v ČR  |  01.11.2013 09:33:49

Co dále čekat od CETV?

Mediální gigant střední a východní Evropy -  společnost CME, utrpěla největší pokles ceny akcií - drastických 55 procent - za posledních 13 let a výnosdluhopisů přesáhl hranici 18-měsíčního maxima poté, co společnost vykázala záporný provozní zisk před odpisy a amortizací a po oznámení , že zřejmě nebude schopná plnit své závazky bez dodatečného financování.

Společnost CME

O koho se vůbec jedná, pokud hovoříme právě o společnosti CME? CME je společnost se sídlem na Bermudách, která je převážně vlastněná korporací Tim Warner, Inc.,  provozující přední televizní stanice, internetové zpravodajství a firmy zabývající se televizní výrobou a angažující se v divizi „New Media“. CME soustřeďuje svou činnost v zemích střední a východní Evropy a to zejména v České a Slovenské republice, Chorvatsku, Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku.  Společnost je vedena na americké burze NASDAQ a na pražské burze cenných papírů pod symbolem CETV.

Rychlý náhled do historie CME

Roku 1994, kdy tato společnost vznikla, vlastnila CME pouze jedinou televizní stanici a to sice v České republice. V průběhu následující dekády se stala vedoucím subjektem na vysílacím trhu v každé zemi, ve které své stanice provozuje. Svým vysíláním oslovuje bezmála 50 milionu domácností a svou činnost provozuje, jak již bylo zmíněno, na 6 trzích a vlastní 24 televizních a rozhlasových společností. V České republice se řadí pod společnost CME tyto televizní kanály - TV Nova, Nova Cinema, Fanda TV či Nova Sport (licenci na tyto kanály vlastní CET21), a za zmínku zajisté stojí taktéž divize „New Media“, pod kterou spadá například server TN.cz či mtv.nova.cz.

Drastický pokles ceny akcie

podobný vývoj zažila i další společnost spadající do PXhttp://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/ma-nwr-vubec-smysl

Po zveřejnění provozní ztráty dne 29.října za kvartál končící 30. září se akcie CETV ocitly ve značně červených číslech a zaznamenaly drastický propad, který činil 55 % a to sice propad z hodnoty 6,1 amerických dolarů (115 ) na hodnotu až 2,63 amerických dolarů (55,3 ) v průběhu ani ne 24 hodin, kdy objem obchodů byl 20ti násobně vyšší než je 3-měsíční denní průměr. Dramatický propad ceny CETV můžeme vidět na následujícím grafu.

Za povšimnutí zajisté stojí snížení ratingu dluhopisů, což potvrzuje názor Pavla Ryšky – analytika skupiny J&T: „Očekáváme, že ratingové agentury sníží rating u dluhopisů a taktéž dojde k emisi akcií se „zřeďujícím efektem“ pro stávající akcionáře.“ Což se doopravdy stalo. Například ratingová agentura Moody´s  snížila hodnocení dluhopisů CME o 7 stupňů – na úroveň Caa1, což se samozřejmě odrazilo na prudkém růstu výnosů u těchto dluhopisů. Výnos u dluhopisů CME denominovaných v eurech se splatností roku 2016 vzrostl o 418 bazických bodů (4,18%) a to sice na 13,84%.

Výkaz zisku a ztrát za poslední kvartál

jak číst fundamentální zprávy? přečtěte si základ k fundamentální analýze: http://stox.cz/vzdelavani/fundamentalni-obchodovani

Vykázaná provozní ztráta před depreciací a amortizací činila 32,4milionu amerických dolarů (USD) za poslední kvartál. Jen pro porovnání – společnost o rok dříve dosáhla zisku 3,5 milionu USD. Čisté příjmy společnosti klesly o 3% a to sice na 135,8 milionu USD.

Společnost nadále ve svém přiznání ztrát a zisků uvádí obavy ohledně budoucnosti.

„Pokud se nám nepodaří zajistit další finanční prostředky, tak nebudeme schopni splnit naše závazky a obecně financovat naše aktivity v následujících 12ti měsících.“ Což by se odrazilo samozřejmě dalším poklesem ceny akcií.

CME zvýšila reklamní  ceny a poplatky na většině svých trhů v průběhu tohoto roku ve snaze zvrátit klesající příjmy plynoucí z televizního vysílání a taktéž došlo k personálním změnám, kdy byl nahrazen generální ředitel Adrian Sarbu a to sice Michaelem Del Ninem a Christophem Mainuschem. Společnost taktéž začala prodávat akcie a snižovat náklady, což by mělo vést ke snížení dluhu a zvýšení likvidity společnosti.

Nové vedení společnosti vyhlásilo jako hlavní prioritu zvýšení výkonnosti svých aktivit právě v České republice a také došlo k výměně top managementu u většiny podřízených společností, zahrnující taktéž změnu generálního ředitele TV Nova – Jana Andruška.

Christoph Mainusch, jeden ze dvou generálních ředitelů CME, dodal: "Naše vedoucí podíly ve sledovanosti nám dávají silnou výhodu před naší konkurencí, čehož hodláme využít a zaměřit své úsilí na zpeněžení naší sledovanosti. Hlavní prioritou je zlepšení finančních výsledků v České republice. Jsme přesvědčeni, že obnovení našich vztahů s mediálními agenturami a klienty při zachování cenového navýšení dosaženého během tohoto roku je zásadním krokem k posílení našeho postavení na tomto trhu.“

Úprava prognóz

CME  zároveň zhoršila celoroční výhled pro výnosy na 640 až 650 milionu USD z původních 700 až 720 milionu USD. Očekávaná ztráta na úrovni OIBDA (provozní ztráta před započtením amortizace a odpisů) je aktuálně 40 až 30 milionu USD proti dřívějšímu výhledu v kladných číslech 50 až 70 milionu USD. Horším výhledem skupina mimo jiné odpovídá na předpokládané nižší finanční výsledky v ČR a na Slovensku. Aktuální odhad výše volného cash flow společnosti na celý rok 2013 je nyní cca -140 milionu USD.

Odrazí se cena CETV ode dna či na něj ještě nenarazila?

Jak již bylo zmíněno výše, společnost CME bude potřebovat v následujících měsících určitě finanční injekci, která s největší pravděpodobností přijde od Tim Warner, Inc. Se kterým jedná „o případné kapitálové transakci, včetně dluhového financování, za účelem zlepšení naší likvidity, jak uvádí CETV ve svém prohlášení. Pokud by se tak nestalo, tak je velmi možné, že budeme svědky dalšího propadu ceny akcií, jelikož společnost by se dostala do velkých problémů s likviditou a schopností dostát svých závazků. Analytik Komerční banky, a.s. – Josef Němý předpokládá, že společnost vydá nové akcie,

„které se ovšem budou pohybovat cenově pod aktuální tržní úrovní. Taktéž budeme muset výrazně snížit naše odhady pro výkon CME po velmi slabém zisku a šokujících údajích posledního kvartálu.“

Lukáš Holan 


Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.03.2022Co čekat dál od inflace ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.09.2021Co čeká trh od Uberu a co od Lyftu? Patria (Patria Finance)
12.06.2020Rozbřesk: Co dále čekat na ropném trhu? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688