TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.04.2013 10:49:30

Nesouhlasíme s vyhozením Hermana! Odcházíme také, rozhodli se i vědci ústavu

Demokratické principy jsou v Česku v ohrožení. Myslí si to alespoň odvolaný ředitel ÚSTR Daniel Herman i řada tamních pracovníků a vědců. Důvodem jsou kontroverzní kroky rady této instituce, která v posledních měsících prošla výraznou personální změnou, a zasedli v ní lidé úzce spojení s českou levicí. Ta včera odvolala právě Hermana a v čele instituce jej nahradila Pavlou Foglovou.

"S odvoláním z funkce nesouhlasím. Byl jsem zvolen na základě řádného výběrového řízení s mandátem na pět let. Účelovým mediálním atakem a následným rozhodnutím rady se cítím poškozen, a to o to více, že nová ředitelka nebyla zvolena na základě výběrového řízení, ale pokoutným jednáním členů této rady," reagoval Herman s tím, že je přesvědčen, že jeho odvolání je politicky motivováno jako úplatek části ČSSD komunistům za krajské koalice a možná i splátkou za budoucí spoluvládnutí. Ústav je podle něj v současnosti v nejlepší vědecké i ekonomické kondici.

To už ale nyní zřejmě neplatí. Část vědecké rady včetně takových osobností, jako jakými jsou její předseda Michael Kraus, kardinál Miloslav Vlk či politolog Stanislav Balík, se totiž rozhodla po odvolání ředitele rezignovat.

Kritizovaná rada, kterou vede Petruška Šustrová, své kroky zdůvodňuje tím, že nejsou spokojeni s prací této instituce a jejího vedení a že se ústavu nepodařilo získat renomé u odborné veřejnosti. Stejně tak sociální demokraté popírají to, že postup členů této rady, kteří byli navolení Senátem ovládaným právě ČSSD, plní nějakou politickou objednávku. Jediné politizace se podle nich naopak dopouštějí "modří ptáci", kteří si pozvali na tiskovou konferenci bývalou předsedkyni rady ÚSTR Naděždu Kavalírovou.

ODS podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) používá bolševické metody a rétoriku. "Jde o zoufalství české pravice, nezbývá jí žádný jiný argument než antikomunismus, podle kterého by ji měli lidé volit," řekl Dienstbier. Sociální demokracie podle svých špiček nejednala s komunisty a odvolání Hermana tak nemá být "platbou" komunistům ani za krajské vlády, ani za možnou budoucí vládní spolupráci.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688