Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  10.08.2012 14:00:46

Faktury budou muset být nově zaplaceny do 30 dnů

Zavedení evropské směrnice, která ochrání zejména malé a střední podnikatele před natahovanou dobou splatnosti faktur, projednala nově i česká vláda. Podle směrnice 2011/7/EU budou muset být faktury za zboží a služby uhrazeny nejpozději do 30 dnů. Plánovaná úprava tak pomůže zejména malým a středním firmám, které již nebudou prodělávat v důsledku neproplacených faktur ze strany veřejných orgánů i soukromých podniků v důsledku nepřiměřeně dlouhých lhůt splatnosti. Směrnice musí být převedena do vnitrostátních právních předpisů do března 2013.

Ve vztazích mezi podnikateli bude dlužník zpravidla povinen zaplatit za zboží či službu do 30 dnů od chvíle, kdy ho k tomu věřitel vyzve, a to i samotným doručením faktury. Podnikatelé se mohou dohodnout i na jiné lhůtě, delší než 60 dnů však může být jen tehdy, pokud to není vůči věřiteli hrubě nespravedlivé.

V případě, kdy je dlužníkem podnikatele veřejnoprávní úřad, je právní úprava přísnější. Pro splatnost faktur ze zákona platí rovněž 30 denní lhůta, ale ta bude moci být prodloužena pouze tehdy, budou-li k prodloužení splatnosti shledány „objektivní důvody“. Více jak 60 dnů by si však nově úřady na proplacení faktur vzít neměly.

Dohoda vylučující úrok z prodlení nebo náhradu nákladů spojených s uplatněním pohledávky pak bude v této souvislosti chápána jako hrubě nespravedlivá a tudíž neplatná.

„Ve vztahu k veřejnému sektoru jsou navrhované změny žádoucí. V praxi to zamezí zejména nemorálním praktikám veřejného sektoru, kdy pozdní placení faktur za rozsáhlé zakázky způsobovalo druhotnou platební neschopnost celého dodavatelského řetězce,“ komentuje plánovanou úpravu partner PRK Partners Martin Kříž.

„Ve vztahu k soukromému sektoru je podle nás ale tato nová regulace kontroverzní. Stát by měl do smluvních vztahů mezi soukromými podnikatelskými subjekty zasahovat minimálně a je ironií, že hodlá soukromým osobám diktovat, kdy mají platit, když sám platil pozdě,“ dodává Martin Kříž.

Uvedené změny projednala vláda 25. července 2012 v rámci návrhu novely obchodního zákoníku, která by měla nabýt účinnosti nejpozději na jaře 2013. Výše uvedená směrnice již také byla transponována do nového občanského zákoníku účinného od 1. ledna 2014.

PRK Partners je přední advokátní kanceláří poskytující komplexní právní služby od roku 1993. Je také nositelkou nejvýznamnějších mezinárodních i lokálních ocenění (Chambers Europe Awards for Excellence, Právnická firma roku v ČR). Prostřednictvím více než 100 právních odborníků v Praze, Ostravě, Bratislavě a Budapešti se firma specializuje zejména na oblast bankovnictví, financí, fúzí a akvizic, korporátního práva, obecného obchodního práva, pracovního práva a práva nemovitostí a podílí se na řadě mezinárodních i domácích obchodních transakcí.

V případě dotazů prosím kontaktujte:

 

Pavel Kunert

Marketing Specialist

 

PRK Partners, s.r.o.

       

Eliška Roubíčková

Account Manager

 

Fleishman-Hillard, s.r.o. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688